Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης προωθεί η Πολιτεία σε συνεργασία με διάφορους Δήμους της χώρας.

«Ψηφιοποιείται» η εύρεση parking

2.109 Επισκέψεις στο άρθρο (22/4/2019)

Η Πολιτεία προκήρυξε τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του «Στρατηγικού Σχεδίου για τις έξυπνες πόλεις» που μεταξύ άλλων προβλέπει τη θέσπιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης. Διαβάστε περισσότερα…

Με την προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δρομολογεί την «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και την υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης».
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 20η Μαΐου 2019 και μέσω του συστήματος που αναμένεται να υλοποιηθεί, θα είναι δυνατή η υπόδειξη κενών θέσεων στάθμευσης στους οδηγούς καθώς και η παροχή οδηγιών για την πλοήγηση τους σε αυτές.
Η Πολιτεία έχει απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στους Δήμους που επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα και θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των ΟΤΑ Α βαθμού ενώ, η συμφωνία με τον ανάδοχο για την υλοποίηση του έργου θα είναι διάρκειας 4 ετών από την ημερομηνία υπογραφής.
Επί της ουσίας, το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές που θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις στάθμευσης και θα τους κατευθύνουν σε αυτές.
Παράλληλα, θα προβλέπονται και ειδικές προδιαγραφές που θα προφυλάσσουν τις θέσεις των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή καθώς και των ευάλωτων χρηστών όπως τα ΑμεΑ.
Φυσικά, η επιτήρηση και ο έλεγχος των ειδικών θέσεων και όσων γενικότερα απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους θα γίνεται ψηφιακά και η Δημοτική Αστυνομία θα ενημερώνεται άμεσα με τις παραβάσεις να προβάλλονται σε ψηφιακό χάρτη.
Αναλυτικά, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες καινοτομίες:
  • Αισθητήρες στάθμευσης στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο. Οι εν λόγω οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύουν από 10 – 100 θέσεις αναλόγως της θέσης και του ύψους που είναι εγκατεστημένοι ενώ θα μπορούν να τοποθετηθούν σε φωτιστικά σώματα ή κτίρια.
  • Τεχνολογία «Geo-Location» που θα μπορεί να κατευθύνει τον οδηγό στη ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω του smartphone του, ενημερώνοντας τον για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα καιρικά φαινόμενα ή τρέχουσες δραστηριότητες του Δήμου. Με την ίδια τεχνολογία θα ενημερώνεται και η αρμόδια Δημοτική Αστυνομία για την παράνομη κατάληψη της θέσης.
  • Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, προπληρωμένο χρόνο στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας κ.ο.κ.
Στο εν λόγω έργο θα συμπεριλαμβάνεται επίσης και η πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» που θα παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες Δήμους να ενεργοποιήσεις επιπρόσθετες εφαρμογές καθώς θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων τον εξ αποστάσεως έλεγχο του παρόδιου ηλεκτροφωτισμού, τη συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων από αισθητήρες, τη συλλογή και διαχείριση δεδομέων καθαριότητας (π.χ. μέσω αισθητήρων σε κάδους απορριμμάτων και απορριμματοφόρα). Παράλληλα, θα συνδυάζεται με εφαρμογές σχετικές με την έξυπνη διαχείριση ύδρευσης, τη δημόσια ασφάλεια και προστασία καθώς και τον εξ αποστάσεων έλεγχο του δημόσιου δικτύου Wi-Fi.
Επιπρόσθετα, οι χρήστες θα μπορούν να πληροφορούνται για διάφορα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, προσφορές σε εμπορικά κέντρα κ.ο.κ.