Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέα τροπολογία αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με την έκδοση παραστατικών για τις εταιρείες διαμεσολάβησης στον κλάδο των Taxi.

ΤΑΧΙ: Νέα δεδομένα στην έκδοση παραστατικών

2.662 Επισκέψεις στο άρθρο (18/4/2019)

Με σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει η διαδικασία έκδοσης φορολογικών παραστατικών από τις εταιρείες διαμεσολάβησης Taxi. Μάθετε περισσότερα…

Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών» που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, εμπεριέχεται η διάταξη με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 12 του νόμου 4530/2018», όπου ορίζονται θέματα αναφορικά με τον τρόπο καταβολή της αμοιβής των φορέων διαμεσολάβησης Taxi.
Σε αυτήν την τροπολογία αναφέρεται πως, η παράγραφος 9 του άρθρου 12 του νόμου 4530/2018, αντικαθίσταται ως εξής:
«Εφόσον η μεταφορά διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν φορολογικό στοιχείο προς τους εκμεταλλευτές των οχημάτων για το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής.
Ο εκμεταλλευτής του οχήματος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο της συνολικής αμοιβής στον καταναλωτή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με διακριτή αναγραφή και η συμφωνηθείσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης.
Εν συνέχεια, για κάθε ημέρα γίνεται εκκαθάριση και η προκύπτουσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης καταβάλλεται από τον εκμεταλλευτή του οχήματος σε τραπεζικό λογαριασμό του φορέα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε οντότητας, ο οποίος έχει την υποχρέωση ανά μήνα, να εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο με την συνολική μηνιαία αμοιβή που προκύπτει από τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες του έχουν καταβληθεί
».
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ, κ. Θ. Λυμπερόπουλος ανέφερε πως: «… η ρύθμιση προβλέπει πως κάθε ιδιοκτήτης Taxi θα μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε πλατφόρμα που έχει ελληνικό ΑΦΜ. Ο πελάτης θα καταβάλλει όλο το ποσό στον οδηγό, ο οποίος στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσοστό που θα έχει συμφωνηθεί με την πλατφόρμα. Η υπηρεσία θα εκδίδει τιμολόγιο στον οδηγό για τα χρήματα που έχει εισπράξει ώστε να τα δηλώνει στην εφορία».