Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Ανάλογα με το χρώμα που θα αποκτήσει ο καπνός που βγαίνει από την εξάτμιση, ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να καταλάβει πολλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητό σου.
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ανάλογα με το χρώμα που θα αποκτήσει ο καπνός που βγαίνει από την εξάτμιση, ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να καταλάβει πολλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητό σου.

Τι «μυστικά» κρύβει ο καπνός της εξάτμισης;

2.529 Επισκέψεις στο άρθρο (15/12/2021)

Γλιτώστε χρήματα κάνοντας μια έγκαιρη διάγνωση μίας βλάβης που μπορεί να αποβεί μοιραία για το επαγγελματικό σας όχημα, απλά παρατηρώντας τις αποχρώσεις του καπνού που βγαίνει από την εξάτμισή του.

Ο καπνός που βγάζει η εξάτμιση -το τελευταίο δηλαδή τμήμα του συστήματος εξαγωγής ενός οχήματος- μπορεί να έχει διάφορες αποχρώσεις και κάθε μία από αυτές έχει και τη δική της αιτία, αλλά και τη δική της βαρύτητα.

Αν η εξάτμισή σου βγάζει μπλε καπνό, τότε σίγουρα ο κινητήρας σου μαζί με καύσιμο καίει και λάδι.

Αν η εξάτμισή σου βγάζει μπλε καπνό, τότε σίγουρα ο κινητήρας σου μαζί με καύσιμο καίει και λάδι.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Πολλές φορές μέσω του καπνού αυτού μπορεί να γίνει αντιληπτό ένα μηχανικό πρόβλημα που πιθανόν να υπάρχει στον κινητήρα. Ανάλογα λοιπόν με το χρώμα που θα αποκτήσουν, ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να καταλάβει πολλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητό σου. Ας δούμε όμως τις 3 κύριες αποχρώσεις και τι βλάβες υποδεικνύει η καθεμία.
 

Μαύρος καπνός = Κακή καύση

Αν δεις από την εξάτμισή σου να βγαίνει μαύρος καπνός, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή καύση είτε λόγω δυσλειτουργίας στα μπεκ είτε λόγω βουλωμένης επιστροφής καυσίμου. Επίσης μαύρο καπνό παράγει και η καύση κατάλοιπων στην εξάτμιση ή σε καύση υπερβολικά πλούσιου μίγματος. Αντίθετα στους πετρελαιοκινητήρες ο μαύρος καπνός οφείλεται σε δυσλειτουργία του φίλτρου DPF.
 

Mπλε καπνός = Καίει λάδια

Συχνό φαινόμενο δυσλειτουργίας του κινητήρα είναι να καίει λάδια. Αυτό σημαίνει, ότι τα λάδια περνούν στον θάλαμο καύσης, με συνέπεια να καίγονται μαζί με τη βενζίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη πιο πιθανή αιτία απώλειας λιπαντικών, εφόσον δεις πως δε διαρρέουν από το κάρτερ ή από το φίλτρο. Για να είσαι ακόμη πιο σίγουρος, ότι αυτό είναι που συμβαίνει στο αυτοκίνητό σου, μπορείς να ελέγξεις τα μπουζί. Αν είναι υγρά και σκούρα, ενώ τα έχεις αλλάξει πρόσφατα, τότε σημαίνει πως ο κινητήρας καίει λάδια.
 

Σε ακραίες περιπτώσεις, που το μπουζί «βρέχεται» από λάδι, δε θα δίνει σπινθήρα, οπότε δε θα δουλεύει και κάποιος κύλινδρος, δηλαδή θα «ρετάρει». Τέλος, πάλι σε ακραίες περιπτώσεις, ένα αποδεικτικό στοιχείο είναι η εκπομπή μπλε καπνού από την εξάτμιση. Στην περίπτωση αυτή, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Αν έχεις προλάβει το φαινόμενο στην αρχή του, αρκεί μία αλλαγή στις «τσιμούχες» του κινητήρα, διαφορετικά θα πρέπει να κάνεις κανονικό ρεκτιφιέ.
 

Λευκός καπνός = Yγρασία ή διαρροή αντιψυκτικού υγρού

Μπορεί λευκός καπνός να βγαίνει όταν έχουμε την εκλογή νέου Πάπα, όμως σε ό,τι αφορά στα οχήματα, η αλήθεια είναι ότι ο λευκός καπνός είναι αυτός που θα σημάνει τον μικρότερο συναγερμό. Συνήθως οφείλεται στην υγρασία που παράγεται από μία κρύα εκκίνηση τον χειμώνα. Λευκό καπνό, αλλά σε πιο πυκνή σύσταση και χρώμα, παράγει και η καύση του ψυκτικού υγρού. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καμένη φλάντζα της κεφαλής, ή σε κάποιο ρήγμα στην κεφαλή ή και σε κατεστραμμένα χιτώνια των κυλίνδρων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε