Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

VIDEOS: Τα crash-test των φορτηγών

2.619 Επισκέψεις στο άρθρο (16/6/2021)

Πώς εξασφαλίζεται ότι τα «θηρία» των 40 και πλέον τόνων δεν θα αποτελούν κίνδυνο θάνατο στους δρόμους; Με ποιον τρόπο προστατεύεται ο οδηγός του φορτηγού και πώς οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου; Τι αλλάζει με τα ηλεκτρικά φορτηγά; Οι απαντήσεις μέσω των crash-test στα οποία υποβάλλονται τα σύγχρονα φορτηγά…

Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ συμβαίνουν μισό εκατομμύριο τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται φορτηγά. Το γεγονός αυτό είναι αρκετό από μόνο του για να καταλάβει κανείς, πόσο κρίσιμο είναι να υποβάλλονται σε δοκιμές πρόσκρουσης αυτοί οι «γίγαντες» των δρόμων, ακριβώς όπως και τα ΙΧ οχήματα. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που το μεικτό τους βάρος υπερβαίνει τους 40 τόνους και μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν ένα «μακελειό» στον δρόμο ανείπωτων διαστάσεων.
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μια σειρά από crash-tests τα οποία αφορούν αποκλειστικά στα φορτηγά. Μάλιστα, οι Σουηδοί της Scania και της Volvo Trucks -που θεωρούνται μετρ του είδους- δοκιμάζουν την αντοχή της καμπίνας των φορτηγών τους, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τη διεθνή νομοθεσία. Με μια σειρά καταπονήσεων της καμπίνας με φορτία πολλών τόνων, προσομοιάζουν πως αυτή θα ανταποκριθεί στην περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Την ίδια στιγμή, τα εν λόγω φορτηγά δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες, εκτός εργαστηρίου, όπου φαίνεται στην πράξη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του φορτηγού από ένα πιθανό ατύχημα.
 
Δείτε τις σοκαριστικές δοκιμές πρόσκρουσης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων
 
Παράλληλα, δοκιμάζεται και η ασφάλεια που προσφέρει το τρέιλερ στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο αν αναλογιστεί κανείς, πως μόνο το 2019 στις ΗΠΑ, 850 άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή «καρφώθηκαν» με τα αυτοκίνητά του κάτω από ένα επικαθήμενο.
 
Αξίζει να αναφερθεί, πως από τη στιγμή που κινούμαστε γοργά προς την ηλεκτροκίνηση (και) των βαρέων οχημάτων, δεν θα ήταν δυνατό να μην υποβάλλονται τα ηλεκτρικά φορτηγά σε ειδικές δοκιμές πρόσκρουσης, ώστε να εξεταστεί το πώς θα συμπεριφερθεί σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, η ηλεκτρική γραμμή κίνησης, με την ιδιαίτερη υψηλή τάση να αποτελεί πρόβλημα αν όλα δεν πάνε όπως θα έπρεπε.
 
Σας αφήνουμε, λοιπόν, με ένα δεύτερο βίντεο, αυτή τη φορά της Scania, στο οποίο θα δείτε πώς πραγματοποιούν οι Σουηδοί τα crash tests των ηλεκτρικών τους φορτηγών: