Ζήτω που (δεν) καήκαμε!
H Ελλάδα έχει 7 μήνες καλοκαίρι με αποτέλεσμα να συναντάμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι αντιηλιακές μεμβράνες είναι μια σοφή και οικονομική επιλογή για την προστασία από τις ακτίνες UV, τις υψηλές θερμοκρασίες και την παθητική ασφάλεια των επιβατών.
Οι αντιηλιακές μεμβράνες ανήκουν στα αξεσουάρ που έχουν μεγάλο μερίδιο πωλήσεων στην αγορά. Η προστασία του οδηγού και των επιβατών από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου, το αισθητικό αποτέλεσμα που προσδίδουν και κυρίως η μειωμένη χρήση του air condition με πολύ μεγάλο κέρδος στην κατανάλωση, αποτελούν μερικά από τα πλεονεκτήματά τους. Απλά φανταστείτε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο, Κυριακή μεσημέρι του Αυγούστου, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Πρακτικά και επειδή όλες οι μεγάλες εταιρίες κάνουν τοποθέτηση με εγγύηση εφ’ όρου ζωής, η τοποθέτηση μεμβρανών και η γρήγορη απόσβεσή τους, μπορεί μόνο ως επένδυση να χαρακτηριστεί.
Αν κάνετε την τοποθέτηση σε επαγγελματία, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν φουσκάλες ή κενά.
Από τι αποτελούνται οι μεμβράνες;
Οι αντιηλιακές μεμβράνες είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα (πιο λεπτό από ακτινογραφία) φιλμ, το οποίο επικολλάται στην εσωτερική πλευρά των γυάλινων επιφανειών. Αποτελούνται από στρώσεις τιτανίου, αλουμινίου ή από πολυμερή πλαστικά, που επικολλώνται με ακρυλική κόλλα. Οι παραπάνω επιστρώσεις, έχουν συν τοις άλλοις και αντιχαρακτικές ιδιότητες. Τέλος, η μεσαία επίστρωση είναι αυτή που καθορίζει το χρώμα της μεμβράνης, ενώ όσο πιο σκούρες είναι οι μεμβράνες τόσο μεγαλύτερη είναι η αντηλιακή προστασία.
Πόσο κοστίζουν;
Το κόστος για την τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει έως τα 200, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας, το αυτοκίνητο που διαθέτουμε και την περίπτωση να πάμε περισσότερα από ένα αυτοκίνητο. Οι διαφορές τιμών είναι συνδεδεμένες με το μέγεθος του αυτοκινήτου. Διαφορετικές τιμές δίνονται για 3θυρα, για 5θυρα και άλλες για SUV. Η τοποθέτηση γίνεται πάντα αυθημερόν. ΠΡΟΣΟΧΗ. Με μια επώνυμη εταιρεία έχετε εγγύηση εφ ‘ όρου ζωής, ενώ αν επιλέξετε μια φθηνή μάρκα ή μια σε προφορά, συνήθως δίνεται εγγύηση τριών ετών. Οπότε ελέγξτε προσεκτικά τη διάρκεια της εγγύησης και τις προδιαγραφές των μεμβρανών.
Γιατί να βάλω αντιηλιακές μεμβράνες;
Τα κέρδη από την τοποθέτηση μεμβρανών δεν είναι αόριστα, το αντίθετο, είναι πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά.
Αυξημένη προστασία για όσους πάσχουν από δερματοπάθειες και οφθαλμολογικά νοσήματα.
Αισθητή μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας επιβατών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πιο αποδοτική λειτουργία κλιματιστικού και περιορισμένη χρήση του, σε συνδυασμό με μικρότερη κατανάλωση.
Μεγαλύτερη προστασία για τις ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά - βρέφη - ηλικιωμένους).
Μείωση της υπεριώδους (Ultra Violet) ακτινοβολίας Α και Β.
Αντικλεπτικές ιδιότητες.
Προστασία από τα κακορυθμισμένα φώτα το βράδυ.
Συγκρατιούνται τα θραύσματα από τα κρύσταλλα σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς να κινδυνεύουν να κοπούν οι επιβάτες.
Αν προλαβαίνεις σπάστο!
Ένα από τα πλεονεκτήματα των μεμβρανών, είναι οι αντικλεπτικές τους ιδιότητες. Διότι ακόμα και αν σπάσει κάποιος το τζάμι σας -σε μερικές, όχι ακριβές, μεμβράνες πρέπει να εφαρμοστεί δύναμη 750 κιλών/ τετραγωνικό εκατοστό- δεν θα μπορεί να το «ανοίξει», χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο. Ακόμα, λόγω της αντανάκλασης, δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα ξεχνάτε τον φόβο, να σας σπάσει κάποιος το τζάμι στο φανάρι για να σας πάρει την τσάντα. Στατιστικά, οι πιο συχνές κλοπές από αυτοκίνητο, είναι του τύπου «σπάω – κλέβω - τρέχω», διάρκειας μερικών μόλις δευτερολέπτων, από τις οποίες ησυχάζετε με την τοποθέτηση μεμβρανών.
Εξαίρεση για ιατρικούς λόγους
Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει, πως σε περίπτωση που κάποιο άτομο διαπιστωθεί από γιατρό δημοσίου νοσοκομείου, ότι πάσχει από πρόβλημα υγείας άμεσα συνδεδεμένο με τον ήλιο, τότε εφ’ όσον φέρει την ανάλογη βεβαίωση, μπορεί να τοποθετήσει ΝΟΜΙΜΑ αντηλιακές μεμβράνες σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου και σε όποιον τόνο επιβάλλεται για την ιατρική του κατάσταση.
ΒΟΧ European Window Film Association (EWFA)
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεμβρανών Παραθύρων διευκρινίζει πως οι αντηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες όταν: επιτρέπουν την μετάδοση του φωτός στο όχημα, κατά 75% από τους ανεμοθώρακες και κατά 70% από τα τζάμια οδηγού συνοδηγού.
Πότε οι αντιηλιακές μεμβράνες είναι νόμιμες;
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφετέρου δε να είναι ορατός, τόσο ο οδηγός, όσο και οι επιβαίνοντες αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης, καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:» &&&&α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου.β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα.γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού.Συμπληρωματικά ο νομοθέτης αναφέρει στο ίδιο άρθρο πως «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού. Το μηχανοκίνητο όχημα πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπον, ώστε το πεδίο ορατότητας του οδηγού, μπροστά, δεξιά και αριστερά αυτού, να είναι αρκετό για να είναι δυνατή η ασφαλής οδήγηση».