ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

Η αγορά των Logistics εξορθολογίζεται

4.450 Επισκέψεις στο άρθρο (18/11/2014)

Με τον νόμο 4302, με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 225/8.10.2014, καθορίζονται πολλές και σημαντικές διατάξεις που αφορούν στον εξορθολογισμό του κλάδου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χώρα μας. Ας τις δούμε αναλυτικότερα.

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο των Logistics αλλά και των Μεταφορών γενικότερα στην χώρα μας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ήταν χωρίς αμφιβολία η ψήφιση του νόμου 4302 για την αγορά των Logistics. Με το νόμο «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Οκτωβρίου 2014, η Πολιτεία επιχειρεί ουσιαστικά να εξορθολογήσει τον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, παρέχονται το κατάλληλο πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς και την μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό κέντρο διαμεταφοράς στην νότιο – ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει και οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Υποδομών, κατά την πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου στις αρχές του έτους.
Μεταξύ των διατάξεων του νέου νόμου προβλέπεται η παροχή κινήτρων για επιχειρήσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις αποθήκες και εξίσωση των όρων δόμησης τους με τα όσα ισχύουν για τα βιομηχανικά κτήρια.
Βασικός στόχος της Πολιτείας είναι να καταστεί η χώρα μας ελκυστική στην προσέλκυση διερχόμενων φορτίων από τα λιμάνια, τις οδικές αλλά και τις σιδηροδρομικές υποδομές της, στις διάφορες αγορές της Βαλκανικής χερσονήσουν αλλά και της κεντρικής Ευρώπης.

Καθιερώνονται συγκεκριμένοι ορισμοί
Ένα από τα βασικά δεδομένου του νέου νόμου είναι η καθιέρωση του ορισμού για τα Logistics, τις δραστηριότητες τους και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, στοιχεία που δεν υπήρχαν έως τώρα στη νομοθεσία, γεγονός που αποτελούσε και πάγιο αίτημα της αγοράς.

Ορισμός των Logistics
Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της ροπής (της μεταφοράς, της διαμεταφοράς και της αποθήκευσης) αγαθών και εμπορευμάτων από οποιοδήποτε σημείο προέλευσης σε οποιοδήποτε σημείο προορισμού και αντιστρόφως, καθώς και για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της παροχής συναφών υπηρεσιών και της σχετικής πληροφορίας.

Ορισμός των δραστηριοτήτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Η συλλογή, φόρτωση, μεταφορά, μεταφόρτωση, εκφόρτωση και παράδοση αγαθών και εμπορευμάτων, η ομαδοποίηση (consolidation) και ο διαχωρισμός (deconsolidation) αγαθών και εμπορευμάτων, η αποθήκευση και η διαχείριση της απογραφής εμπορευμάτων, η διαχείριση επιστροφών εμπορευμάτων και φθαρμένων ή κατεστραμμένων εμπορευμάτων (reverse logistics) ή ακατάλληλων εμπορευμάτων ή υλικών συσκευασίας και η διαχείριση και επεξεργασίας της πληροφορίας που αφορά όλες αυτές τα δραστηριότητες (κύριες δραστηριότητες).
Η συσκευασία, η ανασυσκευασία, η ετικετοποίηση, ο έλεγχος της ποιότητας, η συναρμολόγηση ή οι μικρές τροποποιήσεις, οι εκτελωνιστικές εργασίες και η έκθεση και ο δειγματισμός προϊόντων (δευτερεύουσες – συμπληρωματικές δραστηριότητες).
Προκειμένου οι δευτερεύουσες δραστηριότητες να εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης δραστηριότητας Εφοδιαστικής, απαιτείται η κατά κύριο λόγο άσκηση μιας τουλάχιστον κύριας δραστηριότητας.

Ορισμός επιχειρήσεων «3PL» (Third Party Logistics)
Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Εφοδιαστικής «3PL» είναι η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Εφοδιαστική και η οποία ασκεί, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Εφοδιαστικής προς τρίτους, τουλάχιστον μια ή περισσότερες από τις κύριες δραστηριότητες της μεταφοράς, της διαμεταφοράς και της αποθήκευσης αγαθών και εμπορευμάτων.