Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Στο 1/3 των πρατηρίων υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν από την ΑΑΔΕ, βεβαιώθηκαν σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ενα στα τρία πρατήρια φοροδιαφεύγει

2.010 Επισκέψεις στο άρθρο (20/2/2019)

Σύμφωνα με τους πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ, στο ένα τρίτο των πρατήριων καυσίμων που ελέγχθηκαν, βεβαιώθηκαν σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου!

Με βάση τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σημειώθηκαν σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εντοπίστηκαν στο ένα τρίτο των πρατηρίων ελέγχθηκαν σε όλη την χώρα (181 πρατήρια σε σύνολο 54633,2%)!
Οι εν λόγω υποθέσεις ολοκληρώθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2018 και στις φορολογικές παραβάσεις που καταγράφηκαν συγκαταλέγονται περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών.
Οι εν λόγω παραβάσεις οδήγησαν, πέραν τις επιβολής των προβλεπόμενων προστίμων και σε αναστολή λειτουργίας αρκετών πρατηρίων.
Όλα τα παραπάνω, ουσιαστικά μεταφράζονται σε φοροδιαφυγή ύψους 8,3 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, ασφράγιστων υπέργειων δεξαμενών, μη κανονικών δειγμάτων καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, οι οποίες, εκτός των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις προϊόντων και των μέσων μεταφοράς αυτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μόνο οι κατασχέσεις πετρελαιοειδών ανέρχονται σε περισσότερα από 106.000 λίτρα.
Στα πρατήρια υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν περιλαμβάνεται το 18,1% των πρατηρίων της Αττικής και το 17% των πρατηρίων στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε 422 πρατήρια που διανέμουν υγραέριο, όπου και βρέθηκαν παραβάσεις σε 138 επιχειρήσεις (32,7%) που οδήγησαν στη δέσμευση 9.665 κιλών υγραερίου (LPG).
Τέλος, στους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου και διαβιβάστηκαν για χημική ανάλυση 1.869 δείγματα από την ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκαν 206 μη κανονικά δείγματα, (ποσοστό μη κανονικότητας 11%). Στα εν λόγω δείγματα περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένου με πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο ή νερό, βενζίνες νοθευμένες με αντίστοιχες χαμηλότερων οκτανίων, ελαφρά ορυκτέλαια, νερό, αιθανόλη κ.ά.