Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέα τεχνολογία εντοπισμού θέσης (+video)

4.691 Επισκέψεις στο άρθρο (5/2/2020)

Το πρόγραμμα PRoPART εξελίσσει μια νέα τεχνολογία εντοπισμού θέσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η αποδοτικότητα και ασφάλεια όλων των τύπων οχημάτων.

Τόσο τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του έργου του οδηγού που συναντάμε και στα σύγχρονα οχήματα, όσο και η λειτουργία των μελλοντικών, αυτόνομα κινούμενων, οχημάτων, βασίζεται ως επί το πλείστον στη δυνατότητα «αντίληψης» του χώρου στον οποίο κινείται το όχημα με βάση ειδικά συστήματα εντοπισμού της θέσης τους, σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα Galileo είναι ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που σε συνδυασμό με προηγμένες τεχνολογίες εντοπισμού της θέσης του οχήματος καθώς και τη χρήση ειδικών αισθητήρων και ραντάρ, προσφέρει τη δυνατότητα τόσο στα σύγχρονα, όσο και στα μελλοντικά οχήματα, ουσιαστικά να «αντιλαμβάνονται» που βρίσκονται.
Το πρόγραμμα «PRoPART» (Precise and Robust Positioning for Automated Road Transports) στο οποίο εμπλέκεται μεταξύ άλλων και η εταιρεία Scania, αφορά ουσιαστικά στη διαδικασία εξέλιξης ενός νέου συστήματος πλοήγησης και πρόσφατα δοκιμάστηκε σε ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας, με πολλαπλά σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα όχημα, στην πίστα δοκιμών AstaZero της Σουηδίας.
Στις εν λόγω δοκιμές συμμετείχε ένα αυτόνομα κινούμενο φορτηγό και δύο επανδρωμένα –συμβατικά- οχήματα. Μεταξύ των… δοκιμασιών που το φορτηγό έπρεπε να εκτελέσει ήταν η αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, κάτι που επετεύχθη με εξαιρετική επιτυχία, χάρη σε ειδικές διαδικασίες υπολογισμού της θέσης του, με ακρίβεια 10 εκατοστών!
Για το πετύχει αυτό, ουσιαστικά το φορτηγό μπορούσε να αντιλαμβάνεται όλα όσα συνέβαιναν γύρω του χάρη σε ειδικές κάμερες τόσο στο εμπρός τμήμα του, όσο και στις πλευρές του, σε συνδυασμό με δεδομένα που συνέλλεγε μέσω αισθητήρων ραντάρ αλλά και επιπλέον ειδικά ραντάρ επί του οδικού δικτύου, με τα οποία «επικοινωνούσε» σε πραγματικό χρόνο!
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Scania, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα είναι σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες από τις κάμερες και τους ειδικούς αισθητήρες που φέρουν ωστόσο, όταν αυτά είναι σε θέση να «επικοινωνούν» με άλλα οχήματα ή ακόμη και με ειδικές υποδομές του οδικού δικτύου που καταγράφουν συνεχώς πληροφορίες π.χ. αναφορικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο και τη ροή των οχημάτων, τότε το αυτόνομα όχημα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από π.χ. την απόσταση του προπορευόμενου οχήματος.