Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οι Δήμοι προωθούν την ηλεκτροκίνηση

3.508 Επισκέψεις στο άρθρο (8/12/2020)

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των Δήμων όλης της χώρας στο πρόγραμμα εκπόνησης Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων που προωθείται μέσω του νομοσχεδίου για την Ηλεκτροκίνηση.

Ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση των Δήμων όλης της χώρας στην πρόσκληση της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για την προώθηση της ηλεκτροκίνηση καθώς, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων για την εκπόνηση των Σημείωση Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), κατατέθηκαν προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ από 225 Δήμους.
Η αρμόδια για την ηλεκτροκίνηση, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξ. Σδούκου, με σχετική επιστολή προς των πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημ. Παπαστεργίου, συνεχάρη το σύνολο των Δημάρχων που συντόνισαν τη διαδικασία «… προωθώντας μια πράσινη πολιτική για την αστική κινητικότητα, στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημ. Παπαστεργίου, ανέφερε πως: «… Οι δήμοι της χώρας απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως μπορούν να είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση πράσινων, φιλικών προς των περιβάλλον, πολιτικών…» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων θα καταστεί απολύτως αντιληπτό ότι η ηλεκτροκίνηση είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και αποτελεί μια συγκροτημένη προσπάθεια να περιοριστούν οι ρύποι και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρει πως: «… Με το εντυπωσιακό ποσοστό 93,4%, οι Δήμοι όλης της χώρας (252 από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου), είναι ΝΑΙ στην ηλεκτροκίνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτός ο νέος πράσινος τρόπος μετακίνησης έχει δυναμική και μέλλον».
Καταλήγοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως οι 10 μεγαλύτεροι Δήμοι που μπορούν να χωροθετήσουν –αναλογικά- τα περισσότερα Σ.Φ.Η.Ο. εντός του 2022 είναι οι εξής:
  • Δήμος Αθηναίων: 664 σημεία
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: 325 σημεία
  • Δήμος Πατρέων: 214 σημεία
  • Δήμος Ηρακλείου: 174 σημεία
  • Δήμος Πειραιώς: 164 σημεία
  • Δήμος Λαρισαίων: 163 σημεία
  • Δήμος Βόλου: 144 σημεία
  • Δήμος Περιστερίου: 139 σημεία
  • Δήμος Ρόδου: 115 σημεία
  • Δήμος Ιωαννίνων: 112 σημεία
Τέλος, να σημειώσουμε πως μέσα στο 2ο 6μηνο του 2021 θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση, προκειμένου οι μικρότεροι Δήμοι να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποχρεωτική εκπόνηση Σ.Φ.Η.Ο. Συνολικά, για το 2021, το Πράσινο Ταμείο αναμένεται να προσφέρει χρηματοδότηση 11,5 εκ. ευρώ για την δημιουργία 10.291 Σ.Φ.Η.Ο. σε όλη τη χώρα.