Το eTGX εξοικονομεί έως και 3.600 τόνους CO2 σε ένα εύρος διαδρομών 5 εκατομμυρίων χλμ. συνολικά.
Η μέση κατανάλωση του οχήματος ανέρχεται στις 90kWh/100 χλμ.
Στόχος της γερμανικής εταιρείας είναι να ξεπεραστούν οι 1.000 παραγγελίες για ηλεκτρικά φορτηγά μέχρι το τέλος του έτους.
Αυξάνεται σταθερά ο κατάλογος των εταιρειών που εμπιστεύονται τα MAN eTrucks.
Το ορόσημο των πέντε (5) εκατομμυρίων διανυθέντων χιλιομέτρων από εταιρείες που τα έχουν εντάξει στον στόλο τους, έφτασαν - και ξεπέρασαν – τα eTrucks της MAN Truck & Bus από την έναρξη της λειτουργίας τους (στις αρχές του 2025), επαληθεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
Ακόμη καλύτερα, ο εν λόγω στόχος επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας 100% «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, με τα υπάρχοντα πορίσματα να κάνουν λόγο για περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα των 3.600 τόνων CO2 κατά τη λειτουργία τους – κάτι που σημαίνει πως, υποθέτοντας ότι καθένα από αυτά τα οχήματα διανύει 1,2 εκατομμύρια χλμ. κατά τη διάρκεια «ζωής» του, μόνο από τα eTrucks θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 172.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στις ίδιες συνθήκες.
Τουτέστιν, το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται ετησίως από μια γερμανική πόλη με πληθυσμό 32.000 κατοίκων...
Η μέση κατανάλωση του οχήματος ανέρχεται στις 90kWh/100 χλμ.
Από εκεί και πέρα, η ουσία όλη έγκειται στα νούμερα - και πιο συγκεκριμένα στις επιδόσεις & στην αποδοτικότητα του ηλεκτρικού φορτηγού της MAN.
Αυτό διότι, όπως έχει υπολογιστεί, τα περίπου 200 ηλεκτρικά φορτηγά με μπαταρία (σ.σ. τα οποία η MAN έθεσε σε χρήση από τους πελάτες της,
από προτού ακόμη ξεκινήσει η σειριακή παραγωγή τους) έχουν μέση κατανάλωση 90kWh/100 χλμ., σε σύγκριση με τα φορτηγά diesel που καταναλώνουν περίπου 27 λτρ./100 χλμ.
Όπως δήλωσε εξάλλου χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος πωλήσεων & λύσεων πελατών της MAN Truck & Bus, Friedrich Baumann:
«Τα πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τους πελάτες μας είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη της πρακτικής καταλληλότητας των MAN eTrucks. Είτε πρόκειται για τη μεταφορά αυτοκινήτων, ξυλείας ή τροφίμων, η ευελιξία των οχημάτων είναι πειστική σε όλους τους κλάδους. Με τη σειρά παραγωγής μας, διευρύνουμε τώρα αυτό το πλεονέκτημα και παρέχουμε στους πελάτες μας τις καλύτερες λύσεις για βιώσιμες οδικές μεταφορές εμπορευμάτων».
Στόχος της γερμανικής εταιρείας είναι να ξεπεραστούν οι 1.000 παραγγελίες για ηλεκτρικά φορτηγά μέχρι το τέλος του έτους
Σε κάθε περίπτωση, οι βλέψεις της MAN δε σταματούν εδώ πάντως… Τουναντίον, η γερμανική εταιρεία ύστερα από την έναρξη της σειριακής παραγωγής των μοντέλων eTGX και eTGS (σ.σ. τα οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για χρήση σε μεσαίες & μεγάλες αποστάσεις ή στους τομείς των κατασκευών & των δημοτικών υπηρεσιών)
στο εργοστάσιό της στο Μόναχο τον Ιούνιο του 2025, θέτει ένα νέο στόχο: να ξεπεραστούν οι 1.000 παραγγελίες για ηλεκτρικά φορτηγά μέχρι το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η MAN έχει καταχωρήσει ήδη σχεδόν 800 αιτήματα για βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά
στα βιβλία των παραγγελιών της, ενώ μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 κατέγραψε αντίστοιχα μια αύξηση της τάξεως του 238% (!) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Αυξάνεται σταθερά ο κατάλογος των εταιρειών που εμπιστεύονται τα MAN eTrucks
Όσον αφορά στο σκέλος της γραμμής παραγωγής των οχημάτων, τώρα, αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως η μαζική κατασκευή των eTrucks λαμβάνει χώρα στις ίδιες εγκαταστάσεις με τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά – με δυνατότητα παραγωγής έως και 100 οχημάτων ανά ημέρα.
Όλα αυτά, την ίδια ώρα μάλιστα που ο κατάλογος των εταιρειών, που εμπιστεύονται τα MAN eTrucks, μεγαλώνει σταθερά, καθώς:
- Στην Behrens Group, έναν από τους κορυφαίους χονδρεμπόρους ξυλείας* της Γερμανίας, τα φορτηγά MAN eTGX έχουν διανύσει ήδη πάνω από 50.000 χλμ. σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία.
- Στη Γαλλία, ο όμιλος Jacky Perrenot, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς τροφίμων στην Ευρώπη, παρέλαβε τα πρώτα οχήματα, σε μια παραγγελία που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 100 eTrucks.
- Στις Κάτω Χώρες, οι πάροχοι υπηρεσιών logistics Cornelissen, van Doorn και Koopman χρησιμοποιούν τα πρώτα eTrucks για αστικές & περιφερειακές μεταφορές διανομής.
- Στην Πολωνία, η Danone χρησιμοποιεί πλήρως ηλεκτρικά φορτηγά MAN για τη μεταφορά τροφίμων.
- Στην Πορτογαλία, η εταιρεία μεταφορών TJA ενισχύει τον στόλο της με eTrucks για εθνικές εργασίες logistics.
- Στη Νορβηγία, η Nor Tekstil, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, παρέλαβε τα πρώτα της MAN eTrucks.
- Και στη Δανία, ο όμιλος ποτών Royal Unibrew βασίζεται σε πλήρως ηλεκτρικά φορτηγά για πιο βιώσιμες παραδόσεις στους λιανοπωλητές.
Τέλος, η MAN έχει διαπιστώσει πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά φορτηγά και στον δημόσιο τομέα, αφού, μεταξύ άλλων, μια αυστριακή ένωση δώδεκα πόλεων και δήμων έχει συμφωνήσει για μια σύμβαση που αφορά σε 45 οχήματα.
* Τα συγκεκριμένα eTrucks είναι εξοπλισμένα με εναλλάξιμα αμαξώματα για ηλεκτρικά περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα και φορτίζονται εν μέρει με τη δική τους φωτοβολταϊκή ηλεκτρική ενέργεια.