Στα 250 εκατομμύρια ευρώ η επένδυση για τη νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών.
Άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στην τελευταία γενιά κινητήρων diesel της εταιρείας.
Διόλου ευκαταφρόνητη η κρατική επιδότηση που φτάνει τα 48 εκατομμύρια ευρώ.
400 θέσεις εργασίας διασφαλίζονται χάρη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή του MAN eTruck.
400 παραμέτρους δοκιμών περιλαμβάνει η διαδικασία της παραγωγής μπαταριών.
Άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στην τελευταία γενιά κινητήρων diesel της εταιρείας
Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα χρήματα, υπενθυμίζεται πως επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί και στη δεύτερη – νεοσύστατη – γραμμή παραγωγής της Νυρεμβέργης που αφορά στην κατασκευή
της τελευταίας γενιάς κινητήρων diesel της ΜΑΝ, για το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης D30 PowerLion.
Μάλιστα ο
D30 πετρελαιοκινητήρας (που συνδυάζεται με το κιβώτιο ταχυτήτων MAN TipMatic 14) αναπτύχθηκε έχοντας ως σημείο αναφοράς την
τεχνογνωσία μηχανικής της TRATON GROUP, αλλά και θέτοντας την ίδια ώρα νέα πρότυπα όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμου και στις εκπομπές CO2.
Βάσει των εκτιμήσεων της ίδιας της ΜΑΝ εξάλλου, σχεδόν τα μισά φορτηγά στην Ευρώπη και περίπου το 90% των αστικών λεωφορείων θα παραδίδονται με συστήματα κίνησης
με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030, πράγμα που σημαίνει πως ο D30 θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος μέχρι και τη δεκαετία του 2030…
Διόλου ευκαταφρόνητη η κρατική επιδότηση που φτάνει τα 48 εκατομμύρια ευρώ
Την ίδια ώρα, πάντως, αξιομνημόνευτο είναι και το επίπεδο της κρατικής ενίσχυσης που λαμβάνει χώρα πάνω στο όλο εγχείρημα, καθώς από αυτά τα extra 150 εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν στις μπαταρίες, τα 18 θα προέρχονται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας & Προστασίας του Κλίματος (BMWK), αλλά και από το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Όσον αφορά στο δεύτερο δε, αξίζει να επισημανθεί εδώ πως χρηματοδοτεί επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη & έρευνα στην τεχνολογία μπαταριών του εργοστασίου της ΜΑΝ στη Νυρεμβέργη με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, για τομείς όπως: η συναρμολόγηση μπαταριών, η χημεία των κυττάρων & η γήρανση, καθώς και η ασφάλεια των μπαταριών.
400 θέσεις εργασίας διασφαλίζονται χάρη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο
Όπως και να έχει, οι επενδύσεις στη Νυρεμβέργη εκτιμάται πως θα διασφαλίσουν περίπου 400 θέσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους που πρωτύτερα απασχολούνταν στους τομείς της συναρμολόγησης κινητήρων, του χυτηρίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας, να επανακαταρτίζονται επαγγελματικά στον τομέα των μπαταριών και της ηλεκτροκίνησης.
Στο εργοστάσιο της MAN στη Νυρεμβέργη, εξάλλου, οι συστοιχίες μπαταριών κατασκευάζονται σε τρεις μορφές: μια σε flat μορφή για το ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο MAN Lion's City E, ενώ δύο άλλες αφορούν στα ηλεκτρικά φορτηγά
MAN eTGL, MAN eTGS & MAN eTGX με συνολικό (μικτό) βάρος από 12 έως 50 τόνους.
Τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή του MAN eTruck
Σε κάθε περίπτωση, πολύ άμεσα θα ξεκινήσει και
η παραγωγή του MAN eTruck, καθώς όπως έγινε γνωστό από την ίδια την εταιρεία, η έναρξη της σειριακής παραγωγής των MAN eTGS και eTGX στο Μόναχο έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Στο τρέχον στάδιο επέκτασης στη Νυρεμβέργη, άλλωστε, μπορούν να παράγονται περίπου 50.000 συστοιχίες μπαταριών σε ετήσια βάση, εντούτοις το νέο κτίριο «M50» έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να παράγει μέχρι και 100.000 μονάδες ετησίως.
400 παραμέτρους δοκιμών περιλαμβάνει η διαδικασία της παραγωγής μπαταριών
Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα στάδια της παραγωγής μπαταριών θα υπόκεινται σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία επιθεώρησης, εστιάζοντας τόσο σε διάφορες δοκιμές λογισμικού, όσο και σε ηλεκτρικές δοκιμές (βλ. φόρτιση/εκφόρτιση), σε έλεγχο των δεδομένων των κυψελών & των μονάδων μπαταρίας που διαβιβάστηκαν από τον προμηθευτή και σε δοκιμή διαρροής.
Δεδομένου μάλιστα πως οι συμπαγείς μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να αντέχουν στον άνεμο και στις καιρικές συνθήκες - καθώς και σε πίδακα ατμού -, κάθε μπαταρία υποβάλλεται σε 23 προγράμματα δοκιμών, με 400 παραμέτρους δοκιμών να καταγράφονται ξεχωριστά για κάθε μπαταρία (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής μπορεί να παρακολουθείται ακόμη και μετά από 15 χρόνια).
Όσο για το κομμάτι της τεχνολογίας των μπαταριών; Η ΜΑΝ χρησιμοποιεί τη χημεία κυψελών NMC («νικέλιο-μαγγάνιο-κοβάλτιο»), που έχει προσαρμοστεί ειδικά για τη λειτουργία των επαγγελματικών οχημάτων, την ίδια ώρα που το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας (BMS) παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση των κυψελών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Έτσι, αν για παράδειγμα προκύψει ένα απρόβλεπτο συμβάν, λαμβάνει εσωτερικά μέτρα για να εξασφαλίσει μια ασφαλή κατάσταση φόρτισης, ενώ στο σενάριο ατυχήματος αποσυνδέει αμέσως την μπαταρία από το υπόλοιπο όχημα.
Ολοκληρώνοντας, σε ό,τι έχει να κάνει με την αρθρωτή παραγωγή, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνολογικό σημείο αιχμής στην παραγωγή μονάδων μεγάλης κλίμακας που μόλις τώρα αρχίζει. Αυτό σημαίνει ότι η ΜΑΝ εργάζεται με ένα σύστημα χωρίς μεταφορικό ιμάντα και κύκλο που μπορεί να χειριστεί διαφορετικές παραλλαγές προϊόντων και να προσαρμοστεί εύκολα σε νέες παραλλαγές – απόρροια του υψηλού βαθμού ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης στη ροή παραγωγής και στην παροχή υλικών, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη με έξυπνα δικτυωμένα αυτοματοποιημένα οχήματα καθοδήγησης (AGV).