Όταν περνάς πολλές ώρες της ημέρας πίσω από το τιμόνι, αναπόφευκτα εκτίθεσαι στις ακτίνες του ήλιου; Πόσο κινδυνεύεις όμως από αυτό και πώς θα μπορούσες να προστατευτείς;
Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα - και ακόμα χειρότερα το καλοκαίρι -, μπορεί νΆ αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής, αν δε λάβεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Που σημαίνει πως αντηλιακό, μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου κλπ. πρέπει νΆ αποτελέσουν τα απαραίτητα συστατικά της ενδυμασίας σου, μιας και το σενάριο εγκαύματος δεν είναι τόσο απίθανο όσο πιθανώς νομίζεις. Χώρια που πρέπει προαιρετικά να λάβεις τα μέτρα σου και για το μέλλον, με δεδομένο πως η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρη γήρανση ή ακόμα και σοβαρές ασθένειες του δέρματος.
Φυσικά, οι συνθήκες δεν αλλάζουν είτε βολτάρεις περπατώντας είτε κάθεσαι πίσω από το τιμόνι (ή ακόμα και σαν συνεπιβάτης). Η έκθεση είναι επικίνδυνη όπως και να έχει. 'Aλλωστε, όλοι έχει τύχει σε ανύποπτο χρόνο να καούμε από την πλευρά του παραθύρου, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, αν και – το σωστό να λέγεται – κατά κανόνα το να έχεις το τζάμι ανεβασμένο είναι πιο ενδεδειγμένη λύση από το να είσαι ολοκληρωτικά εκτεθειμένος.
Προστασία από ξεφλούδισμα, όχι όμως και από καρκίνο!
Βάσει έρευνας πανεπιστημίου της Γιούτα, ο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, το πασίγνωστο και ανεπιθύμητο μελάνωμα, σε ποσοστό 74 % έχει εντοπιστεί στο αριστερό μέρος του σώματος των ανθρώπων. Κατ΄ επέκταση, αν ως επαγγελματίας οδηγός βρίσκεσαι για αρκετές ώρες πίσω από το τιμόνι, πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.
Το ανεβασμένο παράθυρο, όπως ειπώθηκε, σε προστατεύει καλύτερα από το κατεβασμένο. Τουλάχιστον στην περίπτωση των ακτίνων UVB.
Αναλυτικότερα, οι ακτίνες UVB είναι αυτές που προκαλούν κάψιμο, φουσκάλες και ξεφλούδισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ακόμα χειρότερα αν δε φοράς αντηλιακό. Εντούτοις, σε αυτήν την περίπτωση τα παράθυρα του οχήματος αρκούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό για να μας προστατεύσουν.
Το αντίθετο ισχύει με την ακτινοβολία UVA, στην οποία οφείλεται και ο καρκίνος του δέρματος. Αυτό, διότι οι συγκεκριμένες ακτίνες μπορούν να περάσουν μέσα από τα τζάμια και να προκαλέσουν πολλές ζημιές. Από ρυτίδες και χαλάρωση, μέχρι διαφορετικές μορφές καρκίνου το δέρματος.
Ασφαλές το παρμπρίζ, ενδείκνυνται τα φιμέ τζάμια – αρκεί να μην είναι σκούρα
Για όσους δε γνωρίζουν, η πλειοψηφία των παρμπρίζ έχουν υποστεί επεξεργασία προκειμένου να προστατεύουν τον οδηγό από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA. Ωστόσο για τα πλαϊνά παράθυρα δεν ισχύει το ίδιο.
Συνεπώς τι κάνουμε σε αυτό το σενάριο; Μια καλή πρώτη λύση, για αρχή, είναι η χρήση αντηλιακού σε όλα τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, δηλαδή στο αριστερό χέρι, στο αριστερό πόδι, στο σβέρκο κ.ο.κ. Η χρήση γυαλιών ηλίου επίσης βοηθάει, ενώ οι ειδικοί συστήνουν και τα μακρά μανίκια & πατζάκια, μια τάση όμως που δύσκολα θα αντικρίσει κανείς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για αυτό και αρκετοί οδηγοί επιλέγουν για τα οχήματά τους τα φιμέ τζάμια, τα οποία όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως
βάσει νομοθεσίας απαγορεύεται να είναι σκούρα στα παρμπρίζ και στα εμπρός πλαϊνά παράθυρα. 'Αρα, προκειμένου να είσαι σίγουρος, η
καλύτερη λύση είναι η χρήση διάφανων αντηλιακών
μεμβρανών, που μπορούν να
ανακόψουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ακτίνες UV, χωρίς να κάνουν την καμπίνα πιο σκοτεινή.