ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

Μεταχειρισμένα επαγγελματικά: Τα μυστικά αγοράς για βαρέα & LCVs!

1.030 Επισκέψεις στο άρθρο (10/7/2025)
Μεταχειρισμένα επαγγελματικά: Τα μυστικά αγοράς για βαρέα & LCVs!

Μεταχειρισμένα επαγγελματικά: Τα μυστικά αγοράς για βαρέα & LCVs!

Κομβικός ο παράγοντας του ΚΤΕΟ & οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Συμφέρει το χαμηλότερο κόστος αγοράς, αλλά σημασία έχει και το «γιατί» χρειάζεσαι το όχημα.
«Σωσίβιο» η εγγύηση, αρκεί να μη σε… κρεμάσει το service.
Τι πρέπει να προσέξεις όσον αφορά στη συντήρηση & στους χρόνους αναμονής;
Λόγω των – εκσυγχρονισμένων ή μη – ADAS αυξομειώνεται η αξία του οχήματος.

Με τον Covid-19 να έχει περάσει πλέον οριστικά στα… αρχεία της Ιστορίας, το δίδαγμα που έχει μείνει ως παρακαταθήκη στις σκέψεις όλων των fleet managers – ανεξαρτήτως μεγέθους στόλου – από εκείνη την περίοδο είναι το εξής: μην υποτιμάτε τις αντοχές και την (πραγματική) υπολειμματική αξία των οχημάτων σας!
Δεν το λέμε εμείς, οι ίδιες οι έρευνες το λένε… Όπως καλή ώρα η μελέτη που διεξήγαγε το Arval Mobility Observatory, με βάση την οποία π.χ. το 16% των επιχειρήσεων με στόλους σήμερα χρησιμοποιεί Vans που δεν είναι καινούργια, την ίδια ώρα που ένα 40% σκέφτεται πολύ σοβαρά να ακολουθήσει μια ανάλογη πορεία μέσα στα επόμενα χρόνια.
 

Κομβικός ο παράγοντας του ΚΤΕΟ & οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων

Τι συνεπάγεται η παραπάνω διαπίστωση λοιπόν; Απλούστατα ότι ένας υπεύθυνος στόλου στην παρούσα φάση είναι πιο δεκτικός στο να επενδύσει σε ένα επαγγελματικό όχημα που έχει ήδη καταγράψει κάμποσα χιλιόμετρα στο κοντέρ του, παρά στον να καταφύγει στην αγορά ενός νέου – ιδίως αν η τιμή του τελευταίου είναι απροκάλυπτα «τσιμπημένη».
Σε αυτό το τελευταίο, εξάλλου, βρίσκεται και η ουσία της κουβέντας. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, το νούμερο ένα κριτήριο πίσω από την αγορά ενός μεταχειρισμένου CV είναι το (χαμηλότερο) κόστος αγοράς του. Είναι όμως και το μοναδικό κριτήριο;
Προφανώς όχι, μιας και τα πάντα εδώ οριοθετούνται με βάση τις εκάστοτε συγκυρίες. Που σημαίνει πως δεν μπορείς, φερειπείν, να μιλήσεις για εμπορευματικές μεταφορές & για logistics δίχως να συνυπολογίσεις αφενός τον παράγοντα του ΚΤΕΟ, αφετέρου τους περιορισμούς που πηγάζουν από τις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων στις «καρδιές» των πόλεων.
Για το πρώτο σκέλος, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλουστευμένα – αν και όχι εξ ολοκλήρου… ανέμελα. Κι αυτό, γιατί ναι μεν τα φορτηγά & τα λεωφορεία (αλλά και τα ταξί) υποχρεούνται να περνούν από τεχνικό έλεγχο από τον πρώτο χρόνο ύστερα από την ταξινόμησή τους, ωστόσο με τα Vans που έχουν μικτό βάρος κάτω των 3,5 τόνων τα δεδομένα είναι ανάλογα με τα Ι.Χ. Που σημαίνει πως για μια 4ετία ύστερα από την πρώτη ταξινόμηση, δε γίνεται να γνωρίζεις σε τι απαιτητικές καταστάσεις μπορεί να υποβλήθηκαν, αφού τότε είναι που περνούν από ΚΤΕΟ…
Ομοίως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις περίφημες ζώνες LEZ – τα σημεία εκείνα κοινώς των αστικών κέντρων, που βάσει νομοθεσίας έχουν συγκεκριμένα κριτήρια «ανοχής» ως προς τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων – τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.
Ο λόγος; Όσο πιο παλιό το όχημα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μην ανταποκρίνεται στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τα καυσαέρια, κάτι που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο σε πολλά μέτωπα: από το πρόστιμο που θα δεχτεί κάποιος μεταφορέας που δεν πληροί τις παραπάνω περιβαλλοντικές προδιαγραφές (σ.σ. και ο οποίος παραβίασε την απαγόρευση), μέχρι την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα & αποδοτικότητα των οχημάτων, που θα χρειαστεί εν τω μεταξύ να καταφύγουν σε εναλλακτικές λύσεις για να κάνουν τη δουλειά τους.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>