Στο πλαίσιο του Tour d΄ Europe, το τελευταίας γενιάς μοντέλο των Ιταλών κατάφερε να διασχίσει 5.000 χλμ.
Η πορεία της διαδρομής του φορτηγού από την Ιταλία μέχρι το Βέλγιο.
Έως και κατά 121% υπολογίζεται πως μπορεί να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων με το εν λόγω σύστημα.
Καθοριστική η μεθοδολογία DFT της Bosch που παρέχει digital πληροφορίες γύρω από τα ανανεώσιμα καύσιμα του οχήματος.
Βιομεθάνιο: Μια αποδεδειγμένη λύση για τις μεγάλες διαδρομές.
Η πορεία της διαδρομής του φορτηγού από την Ιταλία μέχρι το Βέλγιο
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδρομή αυτή καθαυτή, αξίζει να σημειωθεί εδώ πως
το Iveco S-Way LNG πραγματοποίησε στάσεις για ανεφοδιασμό στο Τορίνο, στην Aprilia & στο Sterzing από την Ιταλία, στο Mittenwalde και στο Leverkusen της Γερμανίας, στις Lille & Eppeville από τη Γαλλία και στο Heverlee (Βέλγιο) – φέρνοντας έτσι σε επαφή παρόχους φυσικού αερίου, πελάτες & εμπόρους και αναδεικνύοντας την προώθηση συνεργασιών πάνω στην αλυσίδα αξίας του βιομεθανίου.
Έως και κατά 121% υπολογίζεται πως μπορεί να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων με το εν λόγω σύστημα
Πιο αναλυτικά, η πρώτη σημαντική στάση πραγματοποιήθηκε στο Wipptal Biogas στο Sterzing - έναν κορυφαίο παραγωγό βιομεθανίου υψηλής ποιότητας που προέρχεται από οργανικά απόβλητα τοπικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της ζωικής κοπριάς και των γεωργικών υπολειμμάτων – με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μάλιστα να «ενσαρκώνει» τις αρχές της περιφερειακής κυκλικής οικονομίας, όπου τα απόβλητα μετατρέπονται σε καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 121%.
Ακολούθως, συνεχίζοντας το ταξίδι του στη Γερμανία, το όχημα ανεφοδιάστηκε αρχικά στο πρατήριο ENILIVE στο Eching και στη συνέχεια στο πρατήριο της Shell στο Mittenwalde (κοντά στο Βερολίνο) & στις εγκαταστάσεις της Vigo στο Leverkusen, ενώ στη Γαλλία έκανε μια στάση στο σταθμό LNG της Primagaz στη Lille-Fretin, καθώς και στην Eppeville (Somme), όπου βρίσκεται η μονάδα βιοαερίου Vermandois (σ.σ. πρόκειται για μια από τις εγκαταστάσεις αναερόβιας πέψης της ENGIE – η οποία υποστηρίζει την κινητικότητα με βιο-CNG).
Από εκεί και πέρα, το φορτηγό κατευθύνθηκε στον σταθμό E. Leclerc στο Bosgouet, τον πρώτο σταθμό του ομίλου
για τη διανομή HVO (υδρογονωμένου φυτικού ελαίου) για βαρέα επαγγελματικά οχήματα, ενώ το προτελευταίο σκέλος της περιοδείας έφερε το S-Way στο Heverlee του Βελγίου - και στην Drivesystem - προτού πέσουν οι τίτλοι τέλους στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση λήξης της διαδρομής.
Καθοριστική η μεθοδολογία DFT της Bosch που παρέχει digital πληροφορίες γύρω από τα ανανεώσιμα καύσιμα του οχήματος
Στα παρεπόμενα του εγχειρήματος δε, αν υπάρχει κάτι που να έκλεψε την παράσταση, αυτό είναι η μεθοδολογία DFT (Digital Fuel Twins)
της Bosch, μια λύση κοινώς που επιτρέπει την ψηφιακή ιχνηλασιμότητα των ανανεώσιμων καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθ΄ όλη τη διαδικασία της εφοδιαστικής αλυσίδας (από την παραγωγή μέχρι την τροφοδοσία του οχήματος), μέσα από την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του οχήματος και του σταθμού ανεφοδιασμού.
Εν ολίγοις, πρόκειται για μια ψηφιακή πρόταση που παρέχει ακριβή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια και διορατικότητα, αναφορικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη του βιομεθανίου στις βαριές μεταφορές.
Βιομεθάνιο: Μια αποδεδειγμένη λύση για τις μεγάλες διαδρομές
Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση ανέδειξε το πόσο απαραίτητη είναι μια συντονισμένη, διατομεακή σύμπραξη - από τους προμηθευτές καυσίμων έως τους κατασκευαστές οχημάτων - προκειμένου να καταδειχθεί η απτή διαθεσιμότητα αποτελεσματικών λύσεων για την απαλλαγή του κλάδου από τους ρύπους, με το βιομεθάνιο να φαντάζει ως μια έτοιμη λύση για τις αποστολές μεγάλων αποστάσεων.
Κι αυτό, γιατί εδώ η αυτονομία και ο χρόνος ανεφοδιασμού αποτελούν δύο βασικά πλεονεκτήματα, καθώς δεν απαιτούνται ειδικοί κινητήρες ή προσαρμογές των υφιστάμενων - συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τροποποιήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των οχημάτων Iveco…