Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Νέοι έλεγχοι & ποινές για παραβάσεις πρατηρίων καυσίμων

Νέοι έλεγχοι & ποινές για παραβάσεις πρατηρίων καυσίμων

1.630 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2024)

-Ποινές σε εμπόρους πετρελαιοειδών αν δεν καταγγέλλουν ατασθαλίες πρατηρίων
-Κυρώσεις & δημοσιοποίηση στοιχείων, για τους παραβάτες, λέει η ΑΑΔΕ
- Θα γίνονται έλεγχοι στα παραστατικά & στην ποιότητα του καυσίμου
- Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε «συγγενικά» πρατήρια και σε συνιδιοκτήτες

Ποινές σε εμπόρους πετρελαιοειδών αν δεν καταγγέλλουν ατασθαλίες πρατηρίων

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, όλες οι εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα διυλιστηρίου και πετρελαιοειδή υποχρεούνται εφεξής να καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ τυχόν παραβάσεις που μπορεί να διαπιστώσουν στη λειτουργία πρατηρίων, με τα οποία συνεργάζονται. Στο σενάριο που δεν το πράξουν μάλιστα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες…

Κυρώσεις & δημοσιοποίηση στοιχείων, για τους παραβάτες, λέει η ΑΑΔΕ

Πιο αναλυτικά, βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδώνκαι τα διυλιστήρια που θα κάνουν τα «στραβά μάτια» στις παρατυπίες πρατηρίων, θα τιμωρούνται όχι μόνο με επιβολή κυρώσεων, αλλά και με δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Αρχής. ΚατΆ αυτόν τον τρόπο, εικάζεται πως ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τα μέτρα δέουσας επιμέλειας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Θα γίνονται έλεγχοι στα παραστατικά & στην ποιότητα του καυσίμου

Κάθε πρατήριο που προμηθεύεται καύσιμα, οφείλει σε κάθε περίπτωση: να έχει νόμιμα καύσιμα (αλλά και ενεργειακά προϊόντα), να παρουσιάζει όποτε χρειάζεται όλα τα νόμιμα παραστατικά της επιχείρησης (πιστοποιητικά, άδεια λειτουργίας, υπεύθυνες δηλώσεις, ΑΦΜ κλπ.), να έχει εγκατεστημένο και σε κατάσταση λειτουργίας σύστημα παρακολούθησης από εισροές και εκροές καυσίμων, αλλά και να επιτρέπει τις λήψεις για έλεγχο από δείγματα καυσίμων που διακινεί.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παράβαση σε κάτι από τα παραπάνω, τα διυλιστήρια και οι έμποροι πετρελαιοειδών υποχρεούνται αφενός να πάψουν να τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους το εν λόγω πρατήριο, αφετέρου να αποσύρουν από τις εγκαταστάσεις του τις αντλίες, τα σήματα και όλο τον εξοπλισμό τους, μέχρι να αποκατασταθούν οι όποιες παρατυπίες – ή να τεθεί ξανά νόμιμα σε λειτουργία το πρατήριο, εφόσον σφραγιστεί.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε «συγγενικά» πρατήρια και σε συνιδιοκτήτες

¶ξια αναφοράς όμως είναι και κάποια άλλα δεδομένα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μέτρο… Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα «πέναλτι» απόσυρσης εξοπλισμού και παύσης της συνεργασίας θα ισχύσουν ακόμα και στην περίπτωση που εντοπίσει η ίδια η ΑΑΔΕ τις αντίστοιχες παραβάσεις. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για παρόμοια μέτρα σε βάρος κάθε άλλου πρατηρίου που διοικείται ή ανήκει σε ποσοστό ακόμα και 50 % σε άτομο που έχει υποπέσει σε παράβαση της απόφασης.