Εγκαινιάστηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταλλακτικών της Daimler Truck!
Οι προοπτικές του υδρογόνου: αποθηκεύεται, διακινείται & χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
«Παρεξηγημένο» το σκέλος της αποδοτικότητας – Αν παίξεις σωστά τα «χαρτιά» σου έχεις κέρδος.
Οφείλει να συνυπάρξει με την τεχνολογία BEV (και τούμπαλιν).
Τα πλεονεκτήματα: μεταφορές δίχως εκπομπές ρύπων, σε μεγάλες αποστάσεις, με υψηλά ωφέλιμα φορτία & με ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας.
Μια ιστορική ευκαιρία για τη «Γηραιά Ήπειρο», με την Κίνα να… καραδοκεί.
PRO.autotriti Team
Ως γνωστόν, για να πετύχει μια τεχνολογία στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών, χρειάζεται να πληρούνται δυο προϋποθέσεις: να είναι οικονομικά βιώσιμη & να υποστηρίζεται από τις κατάλληλες υποδομές. Κι αυτό, γιατί ένα φορτηγό – πάνω & περισσότερο από όλα - είναι ένα επενδυτικό αγαθό, με τον επιχειρηματία κάτοχό του να επιθυμεί να μετατρέψει κάθε χιλιόμετρο σε κέρδος.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν οι φορείς των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο δίλημμα στις μέρες μας: από τη μία ναι μεν φιλοδοξούν να πρωτοστατήσουν στην προστασία του κλίματος, από την άλλη όμως δέχονται τεράστιες πιέσεις λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, των ανεπαρκών υποδομών και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας.
Κατά συνέπεια, κάθε πρόταση και λύση εδώ πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές. Κοινώς, πρέπει να έχει οικολογικό νόημα, να είναι οικονομικά βιώσιμη και να εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο ενεργειακό σύστημα.
Εδώ συνεπώς είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας της υδρογονοκίνησης, που – με την αρωγή της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας – μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας οικονομίας χωρίς εκπομπές CO₂. Κι εξηγούμαστε…
Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί τη βάση για πολλές εφαρμογές μεν, εντούτοις ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη πολλές φορές φτάνει στα όριά της όταν πρόκειται για την αποθήκευση, τη μεταφορά ή την ευέλικτη παροχή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας στον κατάλληλο χρόνο και τόπο.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν το υδρογόνο (και τα παράγωγά του) ξεκλειδώνει τις δυνατότητές του: μπορεί να αποθηκευτεί, να διακινηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους - από τη βιομηχανία και την εφεδρική παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια περιόδων με χαμηλό ηλιακό ή αιολικό δυναμικό, έως τις μεταφορές. Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει έλλειψη από πλευράς ήλιου και ανέμου.
Τουτέστιν, οι περιοχές με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν εξαγωγείς «πράσινου» υδρογόνου, με την προϋπόθεση βεβαίως πως θα αξιοποιήσουν τη φυσική τους ενέργεια αντί να αφήνουν τον ήλιο απλώς να… θερμαίνει το έδαφος.
Πάνω σε αυτό, κατά συνέπεια, κάποιες υποσχόμενες πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, με συγκεκριμένες εταιρείες από διάφορες χώρες να στοχεύουν να θέσουν σε λειτουργία πριν από το 2030 πλοία που θα μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγρού υδρογόνου.
Δεν αρκεί ωστόσο από μόνο του αυτό… Διότι το βασικό ζητούμενο εδώ είναι να αναπτυχθούν ενεργειακές συμπράξεις οι οποίες να είναι σε θέση να επωμιστούν το αρχικό κόστος, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες αλυσίδες παραγωγής & μεταφοράς και να εξασφαλίσουν συμφωνίες εκχώρησης.
Έρευνα: Μπορεί η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υδρογονοκίνηση;
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - pro.autotriti.gr