Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ τονίζει σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Ασμάτογλου, πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.

«Εξυγίανση» από το 2022!

6.365 Επισκέψεις στο άρθρο (15/5/2019)

Παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες είναι… κοινό μυστικό πως ο κλάδος των καυσίμων μαστίζεται από τα φαινόμενα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, μέσω του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ, η Πολιτεία προωθεί μεν την εξυγίανσης της αγοράς, αλλά τη μεταθέτει για το 2022. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Αυτό είναι ουσιαστικό το μήνυμα που έλαβαν οι… ενδιαφερόμενοι, μετά τη δημοσιοποίηση του στόχου που θέτει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) για την εξυγίανση της αγοράς.
Σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπόνησε η ΑΑΔΕ και το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο έλεγχος της αγοράς καυσίμων εντάσσεται στα σημαντικά μεσοπρόθεσμα έργα – προγράμματα έργων της περιόδου 2018-2024.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θέτει ως στόχο να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο κ. Γεώργιος Ασμάτογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τονίζει πως: «…Το 2022 είναι πολύ μακρινός σαν χρονικός ορίζοντας, για την εξυγίανση της αγοράς των καυσίμων. Η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2013, αλλά είχαμε προτείνει ως ΠΟΠΕΚ, να δοκιμαστεί κι άλλο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο λογισμικό πρόγραμμα και έτσι δεν μπορούν να αναλυθούν κι αξιοποιηθούν τα δεδομένα, που είναι αποσπασματικά». Παράλληλα, ο κ. Ασμάτογλου διευκρινίζει πως: «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών διαθέτει ένα ικανό και πολύ δυνατό hardware (εξοπλισμό), ωστόσο δεν έχει το δικό της πρόγραμμα το οποίο θα έχει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Κάθε εγκαταστάτης του συστήματος εισροών – εκροών χρησιμοποιεί το δικό του λογισμικό, το οποίο δεν είναι απαραίτητα συμβατό με το λογισμικό άλλου εγκαταστάτη».
Όπως τονίζει ο κ. Ασμάτογλου, η ΓΓΠΣ θα έπρεπε να έχει η ίδια το λογισμικό, το οποίο να διαθέσει με προϋποθέσεις σαν πρόγραμμα στους εγκαταστάτες κι αυτοί με τη σειρά τους και με συγκεκριμένες προδιαγραφές να το τοποθετήσουν στο hardware τους και έτσι να επικοινωνούν όλα αυτά μαζί ώστε να γίνεται σωστά και αποτελεσματικά ο έλεγχος.