Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Το υγραέριο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας.

Το υγραέριο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας.

Γεμίζεις παντού

23.016 Επισκέψεις στο άρθρο

Το υγραέριο πλέον βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφού παντού υπάρχει ένα πρατήριο ανεφοδιασμού, ώστε να μην κινδυνέψετε ποτέ να ξεμείνετε από καύσιμα.

ΠΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - FRIGO PLUS
ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στρέφονται προς τη λύση του υγραερίου, ως καύσιμο κίνησης για τα οχήματά τους. Το υγραέριο είναι ένα παλιό καύσιμο που αναβίωσε μέσα στην κρίση. Η αύξηση στην κατανάλωση υγραερίου (49,2% την περίοδο 2010-2014) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης. Η μη δυνατότητα αλλαγής οχήματος από τους καταναλωτές λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης, οδήγησε στην μετατροπή τους, για κίνηση με το σαφώς οικονομικότερο υγραέριο, με το βαθμό εξοικονόμησης να ξεπερνάει αποδεδειγμένα το 30%. Πέραν όμως της δραστικής μείωσης των εξόδων πλέον έχει καμφθεί ο σκόπελος του εύκολου ανεφοδιασμού, αφού ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτουν υγραέριο έχει πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με το παρελθόν.

10 στοιχεία για το υγραέριο
1. Όταν βγαίνει από τη γη είναι άχρωμο και άοσμο, όμως στην επεξεργασία προστίθεται οσμογενείς ουσίες για να γίνεται εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε διαρροή.
2. Εκτός από την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το υγραέριο μπορεί να παραχθεί και με τη διύλιση αργού πετρελαίου.
3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια (περίπου 110). Δηλαδή περισσότερα από τη βενζίνη.
4. Η χημική του σύσταση αποτελείται από δύο υδρογρονάνθρακες, προπανίου (C3H8) και βουτανίου (C4H10). 
5. Η αναλογία των αερίων αυτών στο μείγμα του υγραερίου, διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά συνήθως το προπάνιο αποτελεί το 80 με 95% του μείγματος υγραερίου.
6. Το προπάνιο είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα το χειμώνα για να βοηθά στο ξεκίνημα της μηχανής, ενώ το βουτάνιο είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα το καλοκαίρι.
7. Έχει υψηλή θερμοκρασία ανάφλεξης στο αέρα περίπου στους 500 βαθμούς Κελσίου.
8. Είναι πιο βαρύ από τον αέρα, για αυτό και σε περίπτωση διαρροής πέφτει προς τα κάτω. Ίσως κάποιοι να έχετε δει ανιχνευτές υγραερίου στο πάτωμα, δίπλα σε οικιακές συσκευές που λειτουργούν με γκάζι.
9. Δεν περιέχει μόλυβδο και συνεπώς δε βλάπτει τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα.
10. Ο ανεφοδιασμός γίνεται σε συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης και μετέπειτα μειώνεται με ειδικά εξαρτήματα.

Κοινοποίησέ το »

Πάνω από 800 σημεία ανεφοδιασμού

Πρατήρια διανομής υγραερίου πλέον μπορεί να βρει κανείς από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.

Πρατήρια διανομής υγραερίου πλέον μπορεί να βρει κανείς από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.

    Ένας αποτρεπτικός παράγοντας πριν λίγα χρόνια για τη μετατροπή ενός οχήματος σε υγραέριο ήταν το μικρό δίκτυο πρατηρίων διανομής υγραερίου. Μάλιστα πέρα από τον μικρό αριθμό των πρατηρίων, ένα ακόμα μειονέκτημα ήταν ο γεωγραφικός περιορισμός τους, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα δύο μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα, αυτά της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση υγραερίου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης στα αυτοκίνητα, πυροδότησε μια έκρηξη στον τομέα των εταιρειών διακίνησης και διάθεσης υγραερίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές εταιρείες που διαθέτουν ιδιόκτητα πρατήρια ανεφοδιασμού LPG, καθώς και αρκετές που συστεγάζονται σε πρατήρια άλλων εταιρειών. Έτσι συνολικά, αυτή τη στιγμή το δίκτυο διανομής υγραερίου έχει φτάσει να απαριθμεί πάνω από 800 σημεία ανεφοδιασμού συνολικά σε όλη την επικράτεια της χώρας, αριθμός που μεγαλώνει, κυριολεκτικά, σχεδόν κάθε μέρα που περνάει. Συνεπώς το τελευταίο που θα απασχολήσει τον οδηγό είναι να ξεμείνει από καύσιμο.   

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες

    Γνώση και εμπειρία

    Η Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες αναλαμβάνει την αδειοδότηση εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού αεριοκίνησης σε πρατήρια καυσίμων και την αδειοδότηση συνεργείων τοποθέτησης κιτ αέριων καυσίμων.

    Η εταιρία Καρανάσιος Βαρσάμη & συνεργάτες δραστηριοποιείται εδώ και 27 χρόνια στον χώρο μελέτης σχεδίασης και αδειοδότησης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών πρατηρίων, πρατηρίων υγραερίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει την συνεργασία της με εταιρίες στον χώρο των πετρελαιοειδών για την ανάπτυξη στην Ελλάδα πρατηρίων φυσικού αερίου (CNG). 
    Είμαστε πάντα κοντά στους φίλους και συνεργάτες πρατηριούχους και επισκευαστές αυτοκινήτων.
    Η εταιρία μας, ασχολείται με την αδειοδότηση συνεργείων αερίων καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Τα συνεργεία αυτά ασχολούνται με την τοποθέτηση των συσκευών αερίων καυσίμων και τη μετατροπή των αυτοκινήτων σε οχήματα διπλής καύσης.
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ραγδαία ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων, όπως συνηθίζουμε να λέμε το υγραέριο και φυσικό αέριο, στο χώρο της αυτοκίνησης. 
    Οι λόγοι είναι πολλοί, οι βασικότεροι όμως είναι α) το γεγονός ότι τα καύσιμα αυτά είναι οικονομικότερα και στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης προφανώς προτιμώνται από τους αυτοκινητιστές και β) η οικολογική συνείδηση, η οποία αναπτύσσεται και οδηγεί σε επιλογές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 
    Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιλογή των αερίων καυσίμων σε σχέση με τα συμβατικά υγρά καύσιμα δεν επηρεάζει τις αποδόσεις των οχημάτων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η προηγμένη πλέον τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει εκμηδενίσει την ύπαρξη προβλημάτων από τη χρήση των νέων αυτών καυσίμων, αποτελούν ουσιαστικά την εγγύηση για την επιλογή των καυσίμων αυτών από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια οι μετατροπές των αυτοκινήτων με την προσθήκη συσκευών υγραερίου είναι πάρα πολλές, ενώ παράλληλα έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό. 
    Έτσι πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν μετατραπεί σε μικτά πρατήρια με την προσθήκη δεξαμενής υγραερίου και διανομέα υγραερίου. 
    Η εταιρία μας έχει ασχοληθεί με εκατοντάδες πρατήρια είτε καινούρια είτε υφιστάμενα στα οποία έχει προστεθεί υγραέριο. Η εταιρία μας διαθέτει τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία για την λειτουργία και την αδειοδότηση τέτοιων εγκαταστάσεων – πρατηρίων καυσίμων. 
    Τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει στη ζωή μας, όπως είπαμε παραπάνω, και το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη πρατηρίων αερίων καυσίμων έχοντας ήδη υλοποιήσει τα πρώτα 8 πρατήρια, ενώ σχεδιάζει τα επόμενα. Κάποια από αυτά έχουν αδειοδοτηθεί από την εταιρία μας. Η πραγματικά μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από τη χρήση των αερίων καυσίμων είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη ανάπτυξη τους συγκεκριμένους κλάδους και πιθανότατα στο μέλλον να αποτελέσει κύρια επιλογή καυσίμου της αυτοκίνησης. 

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Logothetis Gas

    Στο πρατήριο καυσίμων λειτουργεί κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου.

    Στο πρατήριο καυσίμων λειτουργεί κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου.

    Στη μονάδα Logothetis Gas λειτουργεί πρατήριο ανεφοδιασμού υγραερίου κίνησης.

    Στη μονάδα Logothetis Gas λειτουργεί πρατήριο ανεφοδιασμού υγραερίου κίνησης.

    • Στο πρατήριο καυσίμων λειτουργεί κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου.
    • Στη μονάδα Logothetis Gas λειτουργεί πρατήριο ανεφοδιασμού υγραερίου κίνησης.

    Συνεχής εξυπηρέτηση 24 ώρες 365 μέρες το χρόνο

     Η Logothetis Gas διαθέτει 24ωρη μονάδα εξυπηρέτησης, η οποία διαθέτει πρατήριο καυσίμων και LPG, εξειδικευμένο συνεργείο τοποθέτησης κιτ υγραερίου, ακόμα και πλυντήριο.

    Στο παρελθόν το μικρό δίκτυο πρατηρίων lpg στην Ελλάδα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτηση συστήματος στα ΙΧ. Τώρα πια το δίκτυο πρατηρίων έχει διευρυνθεί σε σημαντικό βαθμό τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στις επαρχιακές οδούς. Πολλά από τα πρατήρια διαθέτουν προϊόντα lpg καθώς και υπηρεσίες που αφορούν  εξολοκλήρου το αυτοκίνητο όπως πλυντήριο, λιπαντήριο κ.λπ. Ακόμα πιο ψηλά στη λίστα ζήτησης του καταναλωτικού κοινού έρχονται τα πρατήρια που παραμένουν ανοικτά όλο το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο! Έτσι οι οδηγοί δεν ανησυχούν ποτέ για τον ανεφοδιασμό του οχήματός τους.
    Η Logothetis Gas διαθέτει κάθετη μονάδα μικτού 24ωρου πρατηρίου καυσίμων και  lpg. Επιπλέον, στο χώρο του πρατηρίου μπορεί κανείς να βρει λιπαντικά, αξεσουάρ καθώς διάφορα είδη αυτοκινήτου. Παράλληλα, το εξειδικευμένο συνεργείο υγραερίου της Logothetis Gas πέραν των τοποθετήσεων συστημάτων lpg, παρέχει άμεση εξυπηρέτηση για έκτακτες ή προγραμματισμένες επισκευές από Δευτέρα έως Σάββατο. Τέλος, τα αυτόματα πλυντήρια της εταιρείας αποτελούν προσιτή και γρήγορη λύση  για τους οδηγούς ΙΧ οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν να πλύνουν το όχημά τους. 

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    Στον Όμιλο ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανήκουν πέντε εταιρείες, στελεχωμένες από 210 εξειδικευμένους επιστήμονες

    Στον Όμιλο ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανήκουν πέντε εταιρείες, στελεχωμένες από 210 εξειδικευμένους επιστήμονες

    Ο όμιλος διαθέτει γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

    Ο όμιλος διαθέτει γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

    Το πελατολόγιο της εταιρείας περισσότερα από 1800 πρατήρια σε όλη τη χώρα.

    Το πελατολόγιο της εταιρείας περισσότερα από 1800 πρατήρια σε όλη τη χώρα.

    • Στον Όμιλο ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανήκουν πέντε εταιρείες, στελεχωμένες από 210 εξειδικευμένους επιστήμονες
    • Ο όμιλος διαθέτει γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.
    • Το πελατολόγιο της εταιρείας περισσότερα από 1800 πρατήρια σε όλη τη χώρα.

    Δυναμική παρουσία & στην αεριοκίνηση

    Ο Όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ δραστηριοποιείται στην αδειοδότηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων, διαθέτοντας συνεργασία εταιρείες πετρελαιοειδών και ενέργειας, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αλλά και ιδιοκτήτες πρατηρίων.

    Βιώσιμες, ασφαλείς και πράσινες μεταφορές, αποτελούν στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη του οποίου προωθείται η κατανάλωση εναλλακτικών καυσίμων και μορφών ενέργειας. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξελίσσουν το θεσμικό τους πλαίσιο και παράλληλα το δίκτυο υποδομών τους, ώστε να παρέχουν νέες μορφές ενέργειας (υγραέριο, φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνηση, βιοκαύσιμα, κ.ά.) βρίσκεται και η Ελλάδα, στην οποία μετά το 2010 σημειώθηκε ραγδαία εξάπλωση του υγραερίου τόσο με τη λειτουργία πρατηρίων, όσο και με μετατροπές των κινητήρων οχημάτων. Τώρα είναι η σειρά του φυσικού αερίου με τη μορφή συμπιεσμένου CNG, για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του οποίου, ο Όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ συμμετείχε ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΠΑ.
    Τα παραδοσιακά «πρατήρια υγρών καυσίμων» μετατρέπονται σε «πρατήρια καυσίμων και ενέργειας», δηλαδή πρατήρια που εκτός από τα συμβατικά υγρά καύσιμα (πετρέλαια και βενζίνες) πλέον διαθέτουν και αέρια καύσιμα (LPG, CNG), ενώ αναμένεται και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ωρίμανση του θεσμικού πλαισίου και η αυξανόμενη ζήτηση, έχει οδηγήσει στη λειτουργία επτακοσίων περίπου πρατηρίων LPG, αριθμός που εμφανίζει αυξητικές τάσεις στο σύνολο της επικράτειας. Αντίστοιχα, αυξάνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ήδη επτά πρατήρια στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ περιμένουμε να δούμε σύντομα πρατήρια φυσικού αερίου ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, στη λογική του mother – daughter, με τα δεύτερα να εξυπηρετούνται από συστοιχίες φιαλών και όχι συμπιεστές συνδεδεμένους με το δίκτυο.
    Προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα πρατήρια παροχής φυσικού αερίου θα πρέπει: (α) να υιοθετηθεί ο ενιαίος διανομέας, (β) να μειωθούν γενικά οι αποστάσεις ασφαλείας και (γ) να εξελιχθεί το θεσμικό πλαίσιο, προτάσσοντας βέβαια πάντα τα θέματα ασφάλειας.
    Ο Όμιλος ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, δραστηριοποιείται στην αδειοδότηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων για σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια, εξυπηρετεί και συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ομίλους και εταιρείες του κλάδου, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Με γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη, σήμερα κατέχει ηγετική θέση στο κλάδο αυτό στην Ελλάδα. Η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. έχει μελετήσει και αδειοδοτήσει συνολικά περισσότερα από 1800 πρατήρια σε όλη τη χώρα. Από τα επτακόσια πρατήρια υγραερίου (LPG) που λειτουργούν στην Ελλάδα, έχει αδειοδοτήσει περισσότερα από τριακόσια, ενώ έχει αδειοδοτήσει το 1ο πρατήριο φυσικού αερίου στη χώρα έχοντας ανοίξει το δρόμο και στην αγορά πρατηρίων φυσικού αερίου (CNG) και σήμερα έχει αδειοδοτήσει τα 4 από τα 7 πρατήρια φυσικού αερίου που λειτουργούν στην ώρα.
    Σήμερα, στον Όμιλο ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανήκουν πέντε εταιρείες, στελεχωμένες από 210 εξειδικευμένους επιστήμονες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αεριοκίνησης και καθιστώντας τον, τον πρώτο με διαφορά στο χώρο, γεγονός που δικαιολογεί και ενισχύει τη συνεχή συνεργασία με όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών και ενέργειας, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αλλά και μεμονωμένους ιδιοκτήτες πρατηρίων και συνεργείων.

    Τα μεγαλύτερα δίκτυα πρατηρίων LPG

    Στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 800 πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς.

    Στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 800 πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς.

      Στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή λειτουργούν, όπως είπαμε και νωρίτερα, πάνω από 800 πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης. Φυσικά στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με τεράστια δυναμική και πάρα πολλά σημεία ανεφοδιασμού, αλλά και αρκετές με ταχεία ανάπτυξη. Ας δούμε μερικές από αυτές που διαθέτουν διευρυμένα δίκτυα διανομής Autogas. 
      Η Coral Gas, ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Motor Oil και αυτή τη στιγμή διαθέτει τη δυναμικότερη παρουσία στο δίκτυό ανεφοδιασμού υγραερίου, με παραπάνω από 200 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα υπό το σήμα της. 
      Με έτος ίδρυσης το 1953, η Petrogaz διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής που καλύπτει όλο τον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο της Ελλάδας, τροφοδοτώντας παράλληλα πάνω από 180 πρατήρια Autogas.
      Η BP και η ΕΚΟ από την πλευρά τους, που αποτελούν δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες φίρμες πρατηρίων καυσίμων, διαθέτουν δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 και 140 αντίστοιχα σημεία διανομής LPG. Ωστόσο και οι δύο εταιρείες επεκτείνονται διαρκώς με σκοπό να διευρύνουν το δίκτυό τους.
      Τέλος, από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο κομμάτι της υγραεριοκίνησης ξεχωρίζουν η Fgas, μια δυναμική, αμιγώς ελληνική παρουσία στο χώρο του υγραερίου που ασχολείται μεταξύ άλλων, με το εμπόριο, τη διανομή, την υγραεριοκίνηση, αλλά και την κατασκευή πρατηρίων Autogas διαθέτοντας 20 πρατήρια αυτή τη στιγμή. Επίσης η Silk Oil με περισσότερα από 10 πρατήρια και ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και η Kaoil με 13 ιδιόκτητα πρατήρια στη Βόρεια Ελλάδα. 

      Προοπτικές ανάπτυξης
      Τα δεδομένα στην αγορά του υγραερίου έχουν διαφοροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν, δημιουργώντας μια εξαιρετική ευκαιρία για οικονομία στους ιδιοκτήτες οχημάτων. Αυτή τη στιγμή το κόστος ανά λίτρο υγραερίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα ακόμα και όσοι δεν «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ τους να βλέπουν διαφορά στην τσέπη τους.
      Παράλληλα η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως θα οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερες τιμές κάνοντας το υγραέριο ακόμα πιο οικονομικό για όσους το επιλέξουν, αφού αποτελεί παράγωγο του αργού πετρελαίου.
      Όσον αφορά τις προβλέψεις για τη «πίτα» της εγχώριας αγοράς καυσίμων, το ποσοστό του υγραερίου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, λόγω των οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στη χώρα, με κύριο εκφραστή αυτής της αύξησης, την υγραεριοκίνηση. ¶λλωστε αυτό ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται από τη ραγδαία αύξηση των πρατηρίων που διαθέτουν Autogas. Σημαντικό ρόλο σε αυτό τέλος, θα διαδραματίσει και η βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου γύρω από το υγραέριο. 

      Tα οφέλη του υγραερίου

      Η χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, που διαθέτει το υγραέριο το καθιστά ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

      Η χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, που διαθέτει το υγραέριο το καθιστά ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

        Αρχικά το σημαντικότερο όφελος προς τον καταναλωτή και συγχρόνως αυτό που θα καταλάβει αμέσως είναι η οικονομία στην τσέπη του. Υπολογίζεται πως για 15.000 χλμ. το συνολικό κόστος είναι κοντά 900 ευρώ, σχεδόν 800 ευρώ λιγότερα συγκριτικά με καύσιμο βενζίνης.
        Επίσης το υγραέριο, επειδή δεν περιέχει μόλυβδο, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη και καθαρότερη καύση που συνεπάγεται εσωτερικά μέρη με μικρότερες τριβές και άρα, μεγαλύτερη μακροζωία του κινητήρα.
        Επιπροσθέτως διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, αέριο το οποίο έχει ενοχοποιηθεί ως ο βασικός υπαίτιος για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπολογίζεται λοιπόν ότι, ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί υγραέριο, εκπέμπει περίπου 12% μικρότερες ποσότητες CO2, μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου, 20% με 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες και αντίστοιχα μειωμένη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με το αν η καύση γινόταν με βενζίνη.
        Τέλος η αυτονομία ενός οχήματος με κιτ υγραερίου μπορεί να φτάσει τα 600 περίπου χιλιομέτρα και έτσι, μαζί με τη βενζίνη, η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα συνολικά.

        Κοινοποίησέ το »