Έλεγχος ελαστικών
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να διατηρούμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας σε πολύ καλή κατάσταση; Ποια σημεία χρειάζονται συχνά έλεγχο;
Έλεγχος ανάρτησης
Η καλή κατάσταση της ανάρτησης συνδέεται άμεσα με την φθορά των ελαστικών του αυτοκινήτου μας. Έτσι, όταν τα αμορτισέρ έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, αλλάζει η γεωμετρία του συστήματος της ανάρτησης, με αποτέλεσμα -εκτός από την επιβάρυνση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου- να φθείρονται σε μεγάλο βαθμό και ανομοιόμορφα τα ελαστικά του οχήματος. Καλό λοιπόν είναι να επισκεφθούμε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, που να διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό, ώστε να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο.
Επιθετική οδήγηση
Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τη φθορά των ελαστικών μας είναι η επιθετική, αλλά και υπερβολικά γρήγορη οδήγηση. Τα σπιναρίσματα κατά την εκκίνηση, αλλά και η γρήγορη οδήγηση σε διάφορες στροφές υπό έντονη πίεση κάνουν τα ελαστικά να φθάσουν στο τέλος της ζωή τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις και να οδηγούμε όπως επιβάλλει ο Κ.Ο.Κ., ώστε να μετακινούμαστε με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς να φθείρουμε τα ελαστικά μας.
Έλεγχος πίεσης αέρα
Κάθε κατασκευαστής ορίζει την πίεση του αέρα που θα περιέχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών και την ποσότητα των αποσκευών. Τα νούμερα αυτά μπορούμε να τα διακρίνουμε σε ένα ταμπελάκι, το οποίο είναι τοποθετημένο, συνήθως, στο κάλυμμα του ρεζερβουάρ καυσίμου ή στην πόρτα του οδηγού. Έτσι εμείς θα πρέπει να ελέγχουμε μία φορά την εβδομάδα την πίεση των ελαστικών μας, διότι, αν δε συμφωνεί με αυτή του κατασκευαστή, επηρεάζει αρνητικά την οδική συμπεριφορά, την κατανάλωση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου μας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη ζωή των ελαστικών.