Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τα βασικά για τις ζάντες του αυτοκινήτου σας

Τα βασικά για τις ζάντες του αυτοκινήτου σας

Τα βασικά για τις ζάντες

5.054 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι ζάντες βοηθούν τόσο στο αισθητικό κομμάτι το αυτοκίνητό σας, όσο και στην οδηγική συμπεριφορά του, η οποία βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η επιλογή της νέας σας ζάντας, ως προς το μέγεθος και τον τύπο της, θα πρέπει να ενδείκνυται για το όχημά σας. 

ΠΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - FRIGO PLUS
ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

 

Κοινοποίησέ το »

  • Το βάρος της ζάντας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, καθώς είναι το μοναδικό βάρος που δεν υποστηρίζεται από την ανάρτηση, αλλά «κρέμεται» επάνω της.
 
  • Το υλικό κατασκευής της ζάντας είναι σημαντικό διότι συνδέεται τόσο με το βάρος της όσο και με την αντοχή της. Οι περισσότερες ζάντες είναι κατασκευασμένες από ελαφρύ τύπο αλουμινίου, προσφέροντας στο αυτοκίνητο μείωση του βάρους του και μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών.
  • Το μαγνήσιο είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για κατασκευή ζαντών αφού προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, είναι πιο ελαφρύ, ωστόσο η τιμή του είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα υλικά.
  • Το οffset είναι η απόσταση (σε mm) ανάμεσα στο μέσο της ζάντας σας και της επιφάνειας στήριξης για την τοποθέτηση.
  • Σε μία μονοκόμματη ζάντα το offset είναι σταθερό και δεν μπορεί να αλλάξει. Από την άλλη, σε μια σπαστή ζάντα το offset μπορεί να ρυθμιστεί και να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με πολλά οχήματα.
  • Όσο μεγαλύτερο είναι το offset, τόσο περισσότερο η ζάντα σας θα εισέρχεται μέσα στον άξονα και κινδυνεύει να αγγίξει τις δαγκάνες των φρένων ή τα αμορτισέρ σας. Όσο μικρότερο είναι το offset, τόσο η ζάντα βγαίνει προς το δρόμο.
  • Είναι εφικτό να τοποθετήσετε μία ζάντα σε ένα αυτοκίνητο όπου το αρχικό offset δεν είναι το ίδιο,  ωστόσο, η διαφορά του offset εξαρτάται από κάθε όχημα, ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο στο επίπεδο του άξονα.
Τι προσέχω πριν αγοράσω ζάντες
 
Πριν προχωρήσουμε στην αγορά εκείνων των ζαντών που απλά «μας άρεσαν περισσότερο στο μάτι» καλό θα είναι να γνωρίζουμε τα εξής:
 
  • Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα έχει πέντε μπουλόνια και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.
 
  • Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά.
 
  • Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τις ζάντες στο αυτοκίνητό μας, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς.

Κοινοποίησέ το »