Περιποίηση ταμπλό - Τρίξιμο θυρών - Αντικατάσταση λάμπας
Διαβάστε πως θα περιποιηθείτε το ταμπλό του αυτοκινήτου σας, πως θα σταματήσετε το τρίξιμο των θυρών αλλά και πως γίνεται η αντικατάσταση λαμπτήρων.
Iδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας ταλαιπωρείται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα από όλα η σκόνη, η οποία κατακάθεται σε κάθε τμήμα και εισέρχεται στις μικρές ενώσεις μεταξύ των πλαστικών μερών. Ακόμα, το αλάτι που μεταφέρουμε με τα χέρια μας από τη θάλασσα στο αυτοκίνητο είναι ικανό να δημιουργήσει λεκέδες στα πλαστικά, τα οποία αγγίζουμε όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και με τον καιρό να τα αλλοιώσει. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι καυτές ακτίνες του ηλίου, οι οποίες αφυδατώνουν τα πλαστικά μέρη, ιδιαίτερα τα πιο μαλακά, με αποτέλεσμα να τα κάνουν να δείχνουν παλιά και να τα κάνουν ευαίσθητα με το πέρασμα του χρόνου.
Η λύση
Για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον κάποιο πρόβλημα με σκισμένα πλαστικά στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας, θα πρέπει να τα φροντίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει, αφού καθαρίσουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ανάλογο προϊόν, το οποίο θα τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση. Βρείτε ένα προϊόν το οποίο θα καθαρίζει σε βάθος τους πόρους των πλαστικών και ταυτόχρονα θα τους ενυδατώνει, χαρίζοντάς τους μια μικρή ποσότητα γυαλάδας. Ας δούμε όμως ένα-ένα τα βήματα του καθαρισμού μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.
Τα βήματα του καθαρισμού
Βήμα 1ο. Πρώτα, θα πρέπει να καθαρίσουμε το ταμπλό και από τις μικρές ποσότητες σκόνης που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και από διάφορα άλλα υπολείμματα με τη βοήθεια ενός ελαφρά βρεγμένου υφάσματος. Σε λεπτά μέρη (αεραγωγοί κλιματιστικού), όπου δεν μπορεί να καθαρίσει το ύφασμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πινέλο.
Βήμα 2ο. Αφού καθαρίσουμε από τη σκόνη κάθε τμήμα του ταμπλό, ψεκάζουμε προσεκτικά μικρές επιφάνειες και από απόσταση περίπου 20 εκατοστών. Στη συνέχεια αφήνουμε το υγρό για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να απορροφηθεί, ιδιαίτερα στα μαλακά πλαστικά.
Βήμα 3ο. Τέλος, σκουπίζουμε προσεκτικά κάθε υγρή επιφάνεια, ώστε να καθαρίσει πλήρως από το καθαριστικό. Το αποτέλεσμα είναι το ταμπλό να έχει αποκτήσει το αρχικό σκούρο χρώμα του και να παρουσιάζει μία μικρή γυαλάδα. Την παραπάνω περιποίηση του ταμπλό θα πρέπει να την πραγματοποιούμε συχνά, ώστε να διατηρήσουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας καινούργιο.
Tips
Για να διατηρήσετε το ταμπλό του αυτοκινήτου σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση θα πρέπει να βρείτε και τα κατάλληλα καλλωπιστικά προϊόντα.
• Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ψεκάσουμε το τιμόνι, τον επιλογέα των ταχυτήτων ή τα πεντάλ. Η γυαλάδα στα μέρη αυτά είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των επιβατών, διότι τα χέρια ή τα υποδήματα του οδηγού μπορεί να γλιστρήσουν και να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος.
• Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του γυαλίσματος θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το υλικό στο ταμπλό είναι δροσερό διαφορετικά το γυαλιστικό σπρέι θα εξατμίζεται και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
• Κατά τη διαδικασία του γυαλίσματος θα πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες ή τα παράθυρα του αυτοκινήτου, ώστε να αποφύγουμε την εισπνοή των αναθυμιάσεων από το χημικό προϊόν.
Για να μην τρίζουν οι πόρτες σας
Συχνά οι πόρτες ενός αυτοκινήτου τρίζουν, είτε επειδή μαζεύουν σκόνη, είτε επειδή χάνουν τη λίπανση που πρέπει να έχουν. Το πρόβλημα φυσικά πηγάζει από τους μεντεσέδες, που ενώνουν την πόρτα με το αμάξωμα. Η συντήρησή τους είναι αρκετά απλή και μπορείτε πολύ εύκολα να την κάνετε μόνοι σας. Ας δούμε πώς.
Α. Αρχικά περνάμε τις ενώσεις με ένα καθαρό πανί, απομακρύνοντας σκόνη, χώμα αλλά και το γράσο, πάνω στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί αυτά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαφρά βρεγμένο πανί.
Β. Ψεκάζετε την περιοχή με ειδικό αντισκωριακό σπρέι, που θα βρείτε στα βενζινάδικα. Αφήνετε την ουσία να απορροφηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη φιάλη. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ.
Γ. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι ξύλου ή μετάλλου, περνάτε με ειδικό γράσο λιθίου όλες τις αρθρώσεις του μεντεσέ, προσέχοντας όμως να μην το παρακάνετε γιατί, αν αυτό ζεσταθεί, θα λερώσει και τις άλλες περιοχές της πόρτας. Το γράσο λιθίου θα το βρείτε σε όλα τα συνεργεία, αλλά και στα περισσότερα βενζινάδικα.
Δ. Τέλος, αφήστε για λίγα λεπτά το γράσο να πάει παντού και στη συνέχεια ανοίξτε και κλείστε την πόρτα λίγες φορές, για να δείτε τα αποτελέσματα.
Αν η πόρτα τρίζει επειδή έχει «κρεμάσει»;
Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι μεντεσέδες της πόρτας έχουν βίδες, βρείτε το κατάλληλο κλειδί και σφίξτε τις με προσοχή. Διαφορετικά πρέπει να απευθυνθείτε σε συνεργείο.
Αντικατάσταση λαμπτήρα
Κάθε λαμπτήρας στο αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας, οι οποίες όταν ξεπεραστούν, φτάνει στο τέλος της ζωής του και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, διότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει εμφανή τη θέση μας στο δρόμο, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εμπρόσθιες λάμπες (μεσαία-μεγάλη σκάλα φώτων), όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι πιο υψηλές.
Τα τρία βήματα της αντικατάστασης
1. Ανοίγουμε το καπό του κινητήρα και εντοπίζουμε το πίσω μέρος του φαναριού όπου είναι η καμένη λάμπα. Αφαιρούμε τη φύσα που την συγκρατεί.
2. Στη συνέχεια ξεκουμπώνουμε το μεταλλικό έλασμα από το εσωτερικό τμήμα του φαναριού. Το έλασμα αυτό χρησιμοποιείται ως ασφάλεια, ώστε να συγκρατείται ο λαμπτήρας στη θέση του.
3. Αφαιρούμε τον καμένο λαμπτήρα και τοποθετούμε τον καινούριο, προσέχοντας να μπουν τα «αυτάκια» του στις θέσεις που διαθέτει το φανάρι. Έπειτα πραγματοποιούμε την παραπάνω διαδικασία αντίστροφα, ώστε να τοποθετήσουμε τη νέα λάμπα.
Καν´ το μόνος σου - Κέρδος 10 ευρώ
Σε συνεργείο αυτοκινήτων, θα πληρώσουμε για την αντικατάσταση του καμένου λαμπτήρα περίπου 10-15 ευρώ, τιμή που συμπεριλαμβάνει την εργασία αλλά και το κόστος του ανταλλακτικού. Αν θέλουμε λοιπόν να- εξοικονομήσουμε χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε το λαμπτήρα από ένα πρατήριο καυσίμων ή ένα κατάστημα ανταλλακτικών με τιμή μικρότερη από 5 ευρώ και να τον τοποθετήσουμε μόνοι μας.