Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Προληπτική συντήρηση φορτηγού – Καλοκαίρι 2024
Προληπτική συντήρηση φορτηγού – Καλοκαίρι 2024
  • Προληπτική συντήρηση φορτηγού – Καλοκαίρι 2024
  • Προληπτική συντήρηση φορτηγού – Καλοκαίρι 2024

Προληπτική συντήρηση φορτηγού – Καλοκαίρι 2024

2.797 Επισκέψεις στο άρθρο (20/6/2024)

-Η συντήρηση μπαταρίας και τα φρένα πρoηγούνται!
-Τσεκάρουμε ελαστικά σε καθημερινή βάση
-Να ανησυχήσεις αν χάνεις λάδια & αν είναι «ανυπάκουος» ο συμπλέκτης
-Οι φυσούνες αέρα να είναι καθαρές & η αλλαγή φίλτρων να γίνεται ετησίως

ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

Συντήρηση ενόψει καλοκαιριού, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο ζόρικες περιόδους τόσο για το φορτηγό όσο και για τον οδηγό του. Αυτό, γιατί, οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν αδιάκοπα τις αντοχές μας στο δρόμο, με το όχημα να τεστάρεται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες.
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, η προληπτική συντήρηση στο φορτηγό φαντάζει ακόμα πιο απαραίτητη, μιας και το τελευταίο που θα ήθελες να σου συμβεί, μέσα στο λιοπύρι, είναι να βρεθείς σε μπελάδες που θα σου στοιχίσουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.
Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να τηρήσεις τις 8 παρακάτω οδηγίες…
 

Προσοχή στη σωστή λειτουργία της μπαταρίας

Αν η μπαταρία είναι δυσλειτουργική, τότε προφανώς έχουμε θέμα! Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, αντιδιαβρωτικό σπρέι για να διατηρήσουμε τις ηλεκτρικές συνδέσεις στο κουτί των μπαταριών καθαρές και δίχως διάβρωση, φροντίζοντας παράλληλα να είναι πάντοτε φορτισμένες.
Στα σύγχρονα φορτηγά, άλλωστε, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η υπερβολική χρήση της μπαταρίας να την οδηγήσει σε εξάντληση, μιας και είναι πολλά τα συστήματα και οι λειτουργίες που τροφοδοτούνται από αυτήν.
 

Τα μάτια 14 στα φρένα!

Εδώ δε μιλάμε μόνο για ένα απλό θέμα συντήρησης, αλλά για ένα κομβικό ζήτημα ζωτικής σημασίας που αφορά στην ασφάλεια. Συγκεκριμένα, τα φρένα μπορούν να εμφανίσουν βλάβες, οι οποίες σχετίζονται με φθαρμένα τακάκια, κολλήματα στις δαγκάνες, ραγισμένους δίσκους κ.ο.κ. Δεδομένου πως τα φρένα, λόγω της φθοράς τους, λοιπόν, μπορεί να καταλήξουν κολλημένα ή μπλοκαρισμένα, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα προγραμματισμένα διαστήματα service εδώ είναι επιτακτικά.   
 

Να είναι καθαρές οι ηλεκτρικές συνδέσεις της μίζας

Το αντιδιαβρωτικό σπρέι εκτός από την μπαταρία είναι απαραίτητο και στη μίζα και ιδίως στις συνδέσεις του κινητήρα της που πρέπει να λιπαίνονται και να καθαρίζονται, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα π.χ. διάβρωσης, που αντίστοιχα θα οδηγήσουν σε κακές ή σε χαλαρές ηλεκτρικές συνδέσεις. Τυχόν προβλήματα στη μίζα, από εκεί, και πέρα, ενδέχεται να προκαλέσουν δυσλειτουργία του κινητήρα.
 

Check στα ελαστικά σε καθημερινή βάση

Τώρα που είναι καλοκαίρι ακόμα περισσότερο, εξαιτίας των απαιτητικών συνθηκών στις οποίες υποβάλλονται λόγω της καυτής ασφάλτου. Δίνουμε έμφαση, συνεπώς, κάθε μέρα σε τυχόν ζημιές ή σε ασυνήθιστες φθορές στα πλευρικά τοιχώματα και στα στειρώματα.

 

Χάνεις λάδια; Το νου σου!

Τόσο το σύστημα λαδιού κινητήρα όσο και το υδραυλικό τιμόνι μπορούν να εμφανίσουν διαρροές, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης ή της κακής χρήσης. Κοιτάζουμε, λοιπόν, προληπτικά κάτω από το όχημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε να επαληθεύσουμε πως δε χάνουμε λάδια και να αποφύγουμε έτσι τυχόν περιττές ακινητοποιήσεις.   
 

Λανθασμένη χρήση του συμπλέκτη ισούται με πρόβλημα

Συμπλέκτης και κιβώτιο ταχυτήτων πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά στη χειροκίνητη λειτουργία, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσεις ζητήματα όπως διαρροές πνευματικών εύκαμπτων σωλήνων ή φθαρμένους δίσκους συμπλέκτη.
 

Σε ετήσια βάση αλλάζουμε φίλτρα

Στα προβλεπόμενα διαστήματα service οφείλουμε να αντικαθιστούμε τα φίλτρα λαδιού κινητήρα, προκειμένου ο τελευταίος να συντηρηθεί όπως πρέπει. Σε αντίθετη περίπτωση, τα φίλτρα καυσίμου και οι διαχωριστές νερού υπάρχει κίνδυνος να βουλώσουν οδηγώντας σε δαπανηρές ακινητοποιήσεις.
 

Ζημιές και ρωγμές στις φυσούνες αέρα καλό είναι να αποφεύγονται

Τις (λαστιχένιες) φυσούνες αέρα τις αντικρίζουμε σχεδόν σε κάθε φορτηγό και αποτελούν κομβικό κομμάτι του εξοπλισμού αερανάρτησης. Το ζητούμενο λοιπόν εδώ είναι να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο καθαρές, διότι μια βλάβη τους μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική διαρροή αέρα. Κατ΄ επέκταση η προληπτική συντήρηση μπορεί κι εδώ να αποδειχτεί υπερπολύτιμη!