Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Βιοκαύσιμα από γάλα στο άμεσο μέλλον!

1.788 Επισκέψεις στο άρθρο (16/7/2024)
Βιοκαύσιμα από γάλα στο άμεσο μέλλον!

Βιοκαύσιμα από γάλα στο άμεσο μέλλον!

  • Βιοκαύσιμα από γάλα στο άμεσο μέλλον!
  • Βιοκαύσιμα από γάλα στο άμεσο μέλλον!

Ύστερα από το biodiesel από ζωικό λίπος, φυτά και καλαμποκέλαιο, η τεχνολογία έρχεται να μας συστήσει άλλη μια καινοτομία: την παραγωγή καυσίμου με βάση το γάλα.

Η συνταγή της επιτυχίας

Ως ένα εγχείρημα που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, το γάλα ως καύσιμο συνιστά απόρροια των επιτυχημένων δοκιμών μιας ποτοποιίας στον Καναδά, που, σε συνεργασία με έναν αγροτικό συνεταιρισμό του Michigan, πραγματοποίησαν μια επένδυση κόστους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή βιοκαυσίμου, με σημείο αναφοράς το γάλα.
Έτσι, αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι πως σε πρώτη φάση πραγματοποιείται επεξεργασία του γάλακτος, οδηγώντας ακολούθως σε αυτό που γνωρίζουμε ως «διήθημα γάλακτος», ήτοι ένα υποπροϊόν στο οποίο συγκεντρώνονται οι βιταμίνες, τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες από το λίπος και την πρωτεΐνη του γάλακτος
Το συγκεκριμένο υποπροϊόν, λοιπόν, το οποίο χρησιμοποιείται σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας ήδη – αλλά και σε ζωοτροφές, παγωτά ή ακόμα και σε… βότκα – χρησιμοποιήθηκε και ως βάση για αντισηπτικό χεριών κατά την περίοδο του COVID-19, δίνοντας έτσι το έναυσμα για έρευνες πάνω σε εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα βιοκαύσιμα.
 

Και πώς κάνεις το γάλα… βιοκαύσιμο;

Όπως έχει αποδειχτεί από μελέτες, από τα αποθέματα διηθήματος γάλακτος, είναι εφικτό μελλοντικά να παράγονται 2,2 εκατ. γαλόνια αιθανόλης μέσα στον χρόνο, νούμερο που αντισταθμίζει 14.500 μετρικούς τόνους άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ετησίως, όταν γίνεται η ανάμιξη με βενζίνη.   
Προκειμένου, ωστόσο, να γίνει πράξη το βιοκαύσιμο, το υποπροϊόν γάλακτος πρέπει να ρεύσει μέσα από σωλήνες σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής αιθανόλης, όπου θα ζυμωθεί με τρόπο πανομοιότυπο με εκείνον που ζυμώνεται η βότκα, παράγοντας βιοαιθανόλη.
Τελευταία εκκρεμότητα είναι να αφαιρεθεί το νερό που έχει μείνει στο καύσιμο και το προϊόν είναι έτοιμο.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »