Τι είναι οι ζώνες LEZ (Low Emission Zones) & πώς επηρεάζουν τα συμβατικά οχήματα.
Τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων σημείων: μείωση του μποτιλιαρίσματος & των κινδύνων για την υγεία.
Κατηγοριοποίηση των ζωνών εκπομπών ρύπων & τι αντίκτυπο έχουν στον κλάδο των διανομών.
Αεροδυναμικός σχεδιασμός & εκσυγχρονισμένοι κινητήρες πάνε να… σώσουν το diesel.
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις & τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις αποτελούν το καλύτερο δέλεαρ.
Τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων σημείων: μείωση του μποτιλιαρίσματος & των κινδύνων για την υγεία
Όπως και να έχει, το μόνο βέβαιο με τις ζώνες για τον περιορισμό των καυσαερίων είναι ότι έχουν πολλαπλά προτερήματα… Αβαντάζ κοινώς που ξεκινούν από τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης & της συνολικής οδικής κυκλοφορίας και φτάνουν μέχρι την παροχή κινήτρων για τη μετάβαση προς πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, αλλά και προς μια καλύτερη ποιότητα αέρα.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως, σύμφωνα τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) όσο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία όλων στην Ευρώπη – απόδειξη το γεγονός ότι ως αιτία το 2013 ήταν υπεύθυνη για 467.000 πρόωρους θανάτους σε ολόκληρη την «Γηραιά Ήπειρο» (σύμφωνα με τον ΕΟΠ).
Αναμενόμενα, συνεπώς, ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που χρειάστηκε να επιστρατευτεί για την καταπολέμηση του φαινομένου ήταν η εισαγωγή και η επέκταση των LEZ – κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των εν λόγω σημείων στην Ευρώπη από τις 228 το 2019, στις 507 που προβλέπεται να είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατηγοριοποίηση των ζωνών εκπομπών ρύπων & τι αντίκτυπο έχουν στον κλάδο των διανομών
Όσον αφορά στις ζώνες χαμηλών εκπομπών αυτές καθαυτές, τώρα, στην προκειμένη περίπτωση αντικρίζουμε μια κλίμακα αυξανόμενης αυστηρότητας, με το
Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT) να τις κατατάσσει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ως εξής:
- Ζώνη χαμηλών εκπομπών (LEZ): Πρόκειται για τον πιο ανοικτό τύπο ζώνης, που ρυθμίζει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, Vans και φορτηγά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών. Εδώ, επιτρέπεται η πρόσβαση σε οχήματα που πληρούν τουλάχιστον το πρότυπο Euro 5, αν και ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (ULEZ) του Λονδίνου, απαιτούν τουλάχιστον Euro 6.
- Ζώνη σχεδόν μηδενικών εκπομπών (Near ZEZ): Αυτές οι ζώνες επιτρέπουν μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV), τα ηλεκτρικά οχήματα με fuel cells (FCEV) και τα plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV).
- Ζώνη μηδενικών εκπομπών (ZEZ): Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι «zero emission zones» επιτρέπουν μόνο οχήματα με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, ήτοι τα BEV και FCEV.
Η παγίδα για τα επαγγελματικά; Από τη στιγμή που π.χ. τα παλαιότερα πετρελαιοκίνητα φορτηγά, θεωρούνται συχνά ως οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αστική ρύπανση, πολλές πόλεις επιβάλλουν ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές για τα οχήματα αυτά σε σύγκριση με τα επιβατικά αυτοκίνητα, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις των εμπορευματικών μεταφορών.
Αεροδυναμικός σχεδιασμός & εκσυγχρονισμένοι κινητήρες πάνε να… σώσουν το diesel
Λαμβάνοντας υπόψη, συνεπώς, ότι στον αγώνα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι εταιρείες logistics και παραδόσεων είναι οι πρώτες που θα νιώσουν τον αντίκτυπο, το νούμερο ένα ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι αν επαρκεί ο χρόνος για να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η στροφή προς πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, μας τη δίνουν οι ίδιες οι εξελίξεις στον χώρο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, με σύγχρονους κινητήρες που έχουν σχεδιαστεί για να εκπέμπουν όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους, αλλά και με μοντέλα που έχουν αεροδυναμικό σχεδιασμό, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων.
Τούτου λεχθέντος βεβαίως, αξίζει να επισημανθεί επίσης πως η ηλεκτρική «επανάσταση» την ίδια ώρα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, απόδειξη το γεγονός ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν παγκοσμίως το 2023 - μια αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις & τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις αποτελούν το καλύτερο δέλεαρ
Καταλήγοντας, για τις επιχειρήσεις μεταφορών στη βιομηχανία των τροφίμων, η εξέλιξη των ζωνών LEZ δεν αφορά μόνο στην τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων, αλλά επηρεάζει άμεσα και την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα. Έτσι, καθώς οι πόλεις επιβάλλουν αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών, τα μη συμμορφούμενα οχήματα αντιμετωπίζουν ημερήσιες χρεώσεις και πρόστιμα, τα οποία μπορούν γρήγορα να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους.
Με αυτό σα δεδομένο, λοιπόν, δεν είναι να απορεί κανείς που τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα βρίσκονται στην αιχμή αυτού του μετασχηματισμού. Όχι μόνο γιατί συμμορφώνονται με όλα τα ισχύοντα πρότυπα LEZ, αλλά και γιατί παρέχουν το όφελος του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους & των βελτιωμένων περιβαλλοντικών επιδόσεων, συνδυαστικά με την έξωθεν καλή μαρτυρία της ηγετικής θέσης των επιχειρήσεων που τα υιοθετούν στον τομέα της αειφορίας.
Με την προϋπόθεση εντούτοις πως όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές προσφέρουν το… κατιτίς τους φυσικά. Που σημαίνει πως π.χ. η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων μεταξύ των παρόχων οχημάτων & των αγοραστών ή η παροχή σωστών κινήτρων από τις κυβερνήσεις, κρίνονται ως παράγοντες αδιαπραγμάτευτοι, προκειμένου να οδηγήσουν στις κατάλληλες επενδύσεις σε ηλεκτρικά CVs.