Αιτιολογημένη γνώμη για τη χώρα μας & για άλλα 7 κράτη – μέλη.
Η οδηγία αποσκοπεί (και) στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Προθεσμία δυο μηνών έχουν οι 8 χώρες, ειδάλλως η υπόθεση ενδέχεται να πάει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Σε ένα άτυπο «απείθαρχο» γκρουπ χωρών ανήκει πλέον η Ελλάδα, ύστερα από την επίπληξη υπό τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» που της απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο αναλυτικά, η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη καλούνται να λογοδοτήσουν για τη μη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας που αφορά στην Ευρωβινιέτα, αναφορικά με την πληρωμή συγκεκριμένων προδιαγραφών τελών στο οδικό δίκτυο της κάθε χώρας.
Η οδηγία αποσκοπεί (και) στη μείωση των εκπομπών ρύπων
Υπενθυμίζεται πως
το όλο θέμα της Ευρωβινιέτας, αφορά στην οδηγία 1999/62/ΕΚ, που τροποποιήθηκε από την οδηγία (ΕΕ) 2022/362 και με βάση την οποία καθορίζονται τα χρονοεξαρτώμενα τέλη χρήσης (δηλαδή η βινιέτα), αλλά και οι επιβολές τελών με γνώμονα την απόσταση (σ.σ. κάτι που αποτυπώνεται στα διόδια). Με απλά λόγια, με την Ευρωβινιέτα ο κάτοχος του οχήματος καλείται να καταβάλει ένα αντίτιμο για το χρονικό διάστημα που θα κινείται στα εδάφη της χώρας στην οποία θα βρίσκεται, ώστε να καλυφθεί το κόστος υποδομών της.
Από εκεί και πέρα, η τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2022/362, εκτός από το ότι έβαλε στην εξίσωση τα αστικά & περιαστικά λεωφορεία, τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, υποχρεώνει επιπλέον τα κράτη να συμπεριλάβουν στα τέλη το αντίστοιχο περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων και να προωθηθούν τα πιο «οικολογικά» βαρέα επαγγελματικά.
Προθεσμία δυο μηνών έχουν οι 8 χώρες, ειδάλλως η υπόθεση ενδέχεται να πάει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Όσο για το τι έπεται για την Ελλάδα, καθώς και για τα υπόλοιπα επτά κράτη που δεν αποδείχτηκαν… συνεπή ως προς την οδηγία, αυτό θα καθοριστεί σχετικά άμεσα.
Για αρχή, οι 8 χώρες είχαν περιθώριο μέχρι τις 25 Μαρτίου 2024 (βλ. καταληκτική ημερομηνία) για να κοινοποιήσουν τα μέτρα μεταφοράς της τροποποιημένης οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Δεν το έκαναν…
Που σημαίνει πως, ύστερα από την αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης, τα εν λόγω κράτη – μέλη έχουν πλέον περιθώριο δυο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, η Κομισιόν έχει δικαίωμα να κάνει «πάσα» την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.