Από φλοιό σημύδας το νέο υλικό που προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.
Κομβικοί όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα από τα μέσα του 2024.
Το project ολοκληρώνεται στα μέσα του 2025, φέρνοντας μια ευρύτερη αλλαγή στον τομέα των υλικών.
«Πράσινη» κινητικότητα μέχρι το 2030 ο στόχος των Σουηδών.
Η πρόθεση για ενεργειακή μετάβαση της Scania, κατά πως φαίνεται, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην προώθηση των βιοκαυσίμων και της ηλεκτροκίνησης. Αυτό, διότι η απαλλαγή της εταιρείας από τον άνθρακα συνεπάγεται συν τοις άλλοις την επανεξέταση κάποιων υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ίδιων των φορτηγών, ακόμη και αν μιλάμε για τα πιο μικρά τους εξαρτήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Scania διερευνά τώρα ένα νέο είδος καουτσούκ από φλοιό σημύδας (σ.σ. ένα υποπροϊόν της δασικής βιομηχανίας που συνήθως καίγεται ως απόβλητο), που αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Reselo και το οποίο προορίζεται να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα από τα ελαστικά ορυκτής προέλευσης που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στα επαγγελματικά οχήματα.
Όπως δήλωσε εξάλλου ο Τεχνικός Διευθυντής & ειδικός σε υλικά από καουτσούκ στην Έρευνα & Ανάπτυξη της Scania, Martin Bellander: «Αυτή είναι η δουλειά μας: να κοιτάμε δέκα χρόνια μπροστά. Όταν είδαμε ένα πλήρως βιολογικής προέλευσης πολυμερές όπως αυτό, που κατασκευάζεται από ανανεώσιμα απόβλητα και παρουσιάζει υποσχόμενες ιδιότητες, ξέραμε ότι έπρεπε να το εξερευνήσουμε».
Κομβικοί όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα από τα μέσα του 2024
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά απόρροια μιας ιδέας που ρίζωσε μετά από μια εκδήλωση για την αναζήτηση καινοτομίας στο KTH Royal Institute of Technology, όταν η Reselo παρουσίασε τα πρώτα της αποτελέσματα.
Και παρόλο που η
Scania γνώριζε για την τεχνολογία εδώ και καιρό, ήταν η εξωτερική χρηματοδότηση από τον σουηδικό οργανισμό καινοτομίας, Vinnova, ο ζωτικός εκείνος παράγοντας που άλλαξε τα δεδομένα - σε μια συνεργασία που συμμετέχει μεταξύ άλλων ο προμηθευτής της Scania, AnVa Polytech, που ειδικεύεται στην τεχνογνωσία κατασκευής εργαλείων.
Το έργο δε, που ξεκίνησε στα μέσα του 2024 με στόχο τη δοκιμή και αξιολόγηση των ιδιοτήτων του νέου υλικού, περιλαμβάνει τα πάντα: από την αντοχή στη θερμοκρασία έως τη χημική αντοχή & την απόδοση της στεγανοποίησης.
Το project ολοκληρώνεται στα μέσα του 2025, φέρνοντας μια ευρύτερη αλλαγή στον τομέα των υλικών
Προκειμένου να υλοποιηθεί έμπρακτα ωστόσο το συγκεκριμένο όραμα, το πρώτο βήμα που έπρεπε να λάβει χώρα ήταν η κατασκευή φυσικών πρωτοτύπων.
Το αποτέλεσμα; Δυο αρχικά εξαρτήματα - μια ελαστική στεγανοποίηση για καλώδια & οπές και ένα μικρό ελαστικό πατάκι για την ποτηροθήκη στην καμπίνα -, κατασκευάστηκαν ως απόδειξη ότι το εν λόγω υλικό μπορεί πράγματι να λειτουργήσει σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Ακόμη περισσότερο, μολονότι το ελαστικό δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα εκπομπών ρύπων στα φορτηγά (σ.σ. ο χάλυβας, το αλουμίνιο και οι μπαταρίες έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα), με δεδομένο πως το CO2 ήδη περιορίζεται χάρη στην ηλεκτροκίνηση, λογικό κι επόμενο είναι τέτοιου είδους παράμετροι να αποκτήσουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, το ερευνητικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ωστόσο να εικάζεται πως θα μπορούσε να έχει πολλές προεκτάσεις...
«Πράσινη» κινητικότητα μέχρι το 2030 ο στόχος των Σουηδών
Είτε έτσι είτε αλλιώς, μόνο μυστικό δεν είναι πως
η Scania στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων τόσο στην κατασκευαστική διαδικασία όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά 50% έως το 2025 - σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015 - με το πιο μεγαλόπνοο πλάνο συνακόλουθα να περιλαμβάνει μια επιπλέον μείωση της τάξεως του 50% ανάμεσα στο 2022 και το 2032.
Έως το 2030, άλλωστε, όλες οι αγορές χάλυβα, μπαταριών και χυτοσιδήρου για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Scania θα πρέπει να προέρχονται από πράσινες πηγές…