Τσεκάρουμε πάντοτε τις ανάγκες μας, σε σχέση με το κόστος αγοράς & ιδιοκτησίας.
Εκπομπές ρύπων & κατανάλωση καυσίμου περνούν εκ των προτέρων από το μικροσκόπιο.
Μεγάλη προσοχή σε κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων & λάδι.
Επιλέγουμε μάρκες με καλή υποστήριξη σε service & ανταλλακτικά.
Αν η αγορά καινούργιου φορτηγού θεωρείται για πολλούς ιδιοκτήτες & διαχειριστές στόλου μια διαδικασία… μπελαλίδικη, τότε στην περίπτωση του μεταχειρισμένου επαγγελματικού οχήματος, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο λεπτομερής και σχολαστική.
Ο λόγος δε θέλει και πολλή σκέψη… Από τη στιγμή που επιλέγει κάποιος να εμπλουτίσει τον στόλο του με ένα μεταχειρισμένο φορτηγό, προφανώς το νούμερο ένα ζητούμενό του είναι να εξοικονομήσει χρήματα. Είτε γιατί δε διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για να υποστηρίξει την αγορά ενός καινούργιου, είτε επειδή η δουλειά για την οποία προορίζεται το όχημα δεν καθιστά πανάκεια μια ολοκαίνουργια αγορά.
Κατά συνέπεια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, προκειμένου η επένδυση του ενδιαφερόμενου να πιάσει τόπο. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους 10 πιο σημαντικούς.
1. Σε τι δίνεις προτεραιότητα όσον αφορά στη λειτουργία του φορτηγού;
Πολλές οι μάρκες, αμέτρητα τα μοντέλα, ποικίλες οι επιλογές σε τεχνικά χαρακτηριστικά ή επιδόσεις, εντούτοις ως οδηγός τα χαρακτηριστικά που θα τσεκάρεις πρώτα – πρώτα σχετίζονται με τομείς που αφορούν στις ανάγκες της δουλειάς σου. Κοινώς, οι διαστάσεις & το ωφέλιμο φορτίο του φορτηγού, συνδυαστικά με το αν προορίζεται για μεγάλες αποστάσεις ή όχι, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το σημείο εκκίνησης.
Το ίδιο ισχύει με την αξιοποίησή του (π.χ. σε οικοδομικές κατασκευές), καθώς και με τις παροχές στο εσωτερικό του (βλ. κρεβάτι, αποθηκευτικοί χώροι κλπ.).
2. Το κόστος αγοράς πρέπει να αξιολογηθεί λεπτομερώς
Το επισημάναμε και στην αρχή. Για να αγοράζεις μεταχειρισμένο φορτηγό, σημαίνει πως είτε το budget σου δε σηκώνει την αγορά καινούργιου είτε έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως για τη δουλειά που χρειάζεσαι το όχημα, δε χρειάζεται να καταφύγεις απευθείας στη… γραμμή παραγωγής.
Ομοίως, θα αξιολογήσεις και κάποιες επιπλέον παραμέτρους όμως, όπως δηλαδή μια προσιτή τιμή αγοράς ή τη δυνατότητα για συμφωνία με χρηματοοικονομική μίσθωση (leasing).
3. Είναι (και θα εξακολουθήσει να είναι) το diesel η καλύτερη επιλογή;
Ερώτημα κρίσιμο και αυτονόητο εν έτει 2025. Η τεχνολογία εξελίσσεται, η νομοθεσία αλλάζει, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες ενθαρρύνονται, η ενεργειακή μετάβαση πρωτοστατεί, συνεπώς το αν το μεταχειρισμένο φορτηγό κινείται με πετρέλαιο (σε συνδυασμό με τις εκπομπές ρύπων του) είναι στοιχεία που θα καθορίσουν εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα της δράσης του.
4. Όσο πιο παλιό το όχημα, τόσο πιο υποβαθμισμένα τα συστήματα υποβοήθησης
Ο τέταρτος παράγοντας επίσης σχετίζεται με το κομμάτι της παλαιότητας. Διότι από τη στιγμή που δεν μπορείς να πας κόντρα σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων, το ίδιο πρέπει να λάβεις υπόψη σου και με
τα σύγχρονα συστήματα ADAS. Κι αυτό, γιατί μην κοροϊδευόμαστε, η άνεση του οδηγού και η ασφάλεια τόσο του ίδιου, όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου, δεν είναι μια υπόθεση προαιρετική. Υπάρχουν νόμοι, προβλέψεις, επενδύσεις & υποδομές για παροντικά και για μελλοντικά projects, που ως στόχο τους έχουν να διασφαλίσουν πως θα εκμηδενιστούν (ή έστω θα περιοριστούν) τα ατυχήματα ή τα δυστυχήματα από τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα.
5. Και με την κατανάλωση καυσίμου τι γίνεται;
Με δεδομένο πως
το κόστος της κατανάλωσης καυσίμου αντιστοιχεί περίπου στο 30% του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας, αντιλαμβάνεται κανείς πως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα ενός μεταχειρισμένου οχήματος δεν είναι παίξε – γέλασε. Συνεπώς, οι μάρκες και τα μοντέλα που παρέχουν την καλύτερη χιλιομετρική απόδοση, αναμενόμενα έχουν ένα προβάδισμα εδώ.
6. Service & λοιπά έξοδα συντήρησης πρέπει να υπολογιστούν στον προϋπολογισμό
Για το κόστος κατανάλωσης καυσίμου και το κόστος αγοράς του οχήματος, τα είπαμε. Ωστόσο το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας έχει και άλλες παραμέτρους. Τέτοιες είναι φυσικά η φθορά των ελαστικών, τα διανυθέντα χιλιόμετρα ανάμεσα στα προγραμματισμένα service, οι ζημιές & τα έξοδα αποκατάστασής τους, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να διατηρήσουν ψηλά την υπολειμματική αξία του οχήματος.
7. Τα μάτια σου 14 για λάδια, κινητήρα, αμάξωμα & κιβώτιο ταχυτήτων
Επειδή δεν αγοράζεις… γουρούνι στο σακί, εξυπακούεται πως στην προκειμένη περίπτωση
θα επιθεωρήσεις με προσήλωση το μεταχειρισμένο φορτηγό της αρεσκείας σου, προτού το αγοράσεις.
Τι θα κοιτάξεις; Για αρχή τον κινητήρα (και το σύστημα ψύξης), προκειμένου να εξασφαλίσεις πως δεν υπάρχουν διαρροές λαδιών, καθώς κάτι τέτοιο πέρα από επιβλαβές για το ίδιο το όχημα και για το περιβάλλον, μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνο τόσο για τον οδηγό, όσο & για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Ακολούθως, όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, καλό είναι ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί επίσης πολύ προσεκτικά, αφού μιλάμε για ένα σκέλος του φορτηγού που με το πέρασμα των χρόνων υπόκειται σε πολλές φθορές – και του οποίου η αλλαγή κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά.
Τέλος, η καλή κατάσταση του αμαξώματος και του πλαισίου κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, για τον ευνόητο λόγο πως στο σενάριο σκουριάς ενδέχεται να αποκολληθούν ολόκληρα κομμάτια από το φορτηγό, απειλώντας την γενικότερη ασφάλεια του οδικού δικτύου.
8. Η μάρκα που έχει καλή υποστήριξη, σε καλύπτει στο service & στα ανταλλακτικά
Για πρακτικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους… Πώς να το κάνουμε, τα γνήσια ανταλλακτικά & η εξειδικευμένη συντήρηση, πέρα από το κομμάτι της πιστότητας και της αξιοπιστίας αναφορικά με τη λειτουργικότητα του φορτηγού, είναι παράγοντες που ωφελούν και στον ψυχολογικό τομέα, μιας και ο οδηγός αισθάνεται πιο σίγουρος & ήρεμος έτσι.
9. Κάνει διαφορά η εγγύηση;
Προφανώς και κάνει! Ίδιο πράγμα είναι να αγοράζεις ένα όχημα 16 τόνων (ή και παραπάνω) με το ρίσκο να σου βγει… φύρα & να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό και ίδιο η αγορά να συνοδεύεται από εγγύηση π.χ. ενός έτους για τυχόν δυσλειτουργίες σε άξονες, τροχούς, κινητήρα, διαφορικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό κλπ.;
Στο ίδιο πλαίσιο, μια αναλυτική παρουσίαση & καταγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών & προδιαγραφών του φορτηγού χαρίζει extra πόντους όχι μόνο στον αγοραστή, αλλά και στην αξία του ίδιου του οχήματος.
10. Η βιώσιμη κινητικότητα δείχνει το δρόμο
Ακόμα και αν οι υποδομές φόρτισης πανευρωπαϊκά εξακολουθούν να είναι ελλιπείς και παρόλο που το κόστος αγοράς είναι πάντοτε μεγαλύτερο από εκείνο ενός συμβατικού οχήματος, αυτό που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του είναι πως
η ενεργειακή μετάβαση πραγματοποιείται πλέον με φρενήρεις ρυθμούς, φέρνοντας νέα δεδομένα στον κλάδο. Έτσι, πέρα από την ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, συστήνονται ανερχόμενες τεχνολογίες όπως η υδρογονοκίνηση και τα συστήματα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή Bio – LNG (βιολογικό υγροποιημένο φυσικό αέριο), με μικρότερο κόστος στην κατανάλωση, αλλά και στο service.