Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σύμφωνα με την IRU, η ΕΕ δεν έχει επιλέξει την κατάλληλη μέτρηση των εκπομπών CO2 για τις οδικές μεταφορές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα πλάνα της για σταδιακή μείωση τους.

Δείτε πως μεταβάλλονται οι εκπομπές ρύπων με βάση το πρότυπο μέτρησης που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της IRU.

Νέες ενστάσεις κατά των μελλοντικών «Πράσινων Μεταφορών» της ΕΕ

6.425 Επισκέψεις στο άρθρο (5/4/2021)

Μετά τον ACEA και η IRU εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ΕΕ, υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρύπων στις Μεταφορές

Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του γ.γ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA) αναφορικά με την τα προβλήματα που εντοπίζονται στη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη σταδιακή απεξάρτηση των οδικών Μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα και ουσιαστικά τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων και κυρίως του CO2, από τον κλάδο των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (φορτηγά – λεωφορεία).
Σε αυτήν, έρχεται να προστεθεί η σχετική αντίδραση και της Διεθνής Ενώσεως Οδικών Μεταφορών (IRU), δια στόματος του Γενικού Γραμματέα της, κ. Ymberto de Pretto.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της IRU λοιπόν, ο κλάδος των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, ευθύνεται για την έκκληση περίπου 950 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ετήσια βάση, με βάση το πρότυπο ελέγχου «tank-to-wheel», που ουσιαστικά προσμετρά την έκκληση ρύπων που παράγονται από… τη δεξαμενή καυσίμου έως την εξάτμιση του οχήματος. Η εν λόγω επίδοση λοιπόν αποτελεί περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων τέτοιου είδους.
Την ίδια στιγμή, εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως π.χ. το υδρογόνο ή ο ηλεκτρισμός, εμφανίζονται ως λύσεις μηδενικών εκπομπών.
Εδώ λοιπόν εστιάζεται και το πρόβλημα στη προσέγγιση του προβλήματος από τους ιθύνοντες της ΕΕ, όπως το παρουσιάζει η IRU δεδομένου ότι, με βάση το πρότυπο υπολογισμού των εκπομπών με την ονομασία «well-to-tank» (δηλαδή από την πηγή έως τη δεξαμενή καυσίμου του οχήματος), τότε η εικόνα σε ότι αφορά στις μετρήσεις εκπομπών CO2 αλλάζει δραστικά και είναι πιο αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί.
Με βάση τους πίνακες που δημοσιεύει η IRU, στις αγορά των ΗΠΑ και της Κίνας, οι εκπομπές CO2 για τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται κατά 45% και για τα υδρογονοκίνητα οχήματα (fuel-cell) κατά 72%, σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο κίνησης, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα.
Η μετάβαση λοιπόν σε μια νέα εποχή με εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την κίνηση των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, όπως ο ηλεκτρισμός και το υδρογόνο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί πηγές με χαμηλό ή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν θα επαρκούσε για τη μείωση της τάξης των 400 – 700 τόνων CO2 που έχουν τεθεί σε ετήσια βάση.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο κ. Umberto de Pretto, αναφέρει πως: «… Η απεξάρτηση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ένα τεράστιο και δαπανηρό εγχείρημα. Το κατάλληλο μείγμα κινήτρων και επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις χρονιές – ορόσημα (2030 & 2050), θα είναι δυνατό θα υλοποιηθεί μόνο αν οι εκπομπές CO2 υπολογίζονται σωστά
Η μέτρηση των εκπομπών ρύπων με βάση το πρότυπο tank-to-wheel δεν αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα, η οποία μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με μετρήσεις τύπου «well-to-wheel», δηλαδή από την πηγή έως την… εξάτμιση του οχήματος.
Οι μεταφορικές επιχειρήσεις χρειάζονται σιγουριά και διαβεβαιώσεις καθώς συνεχίζουν να εργάζονται για την τεράστια πρόκληση της αποδοτικής απεξάρτησης των στόλων οχημάτων τους και των διαδικασιών τους από το CO2 και όχι ανεφάρμοστες υποθετικές επιλογές».