Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Όριο επιβατών στο όχημα: Το ξεπέρασες; Θα πληρώσεις!

1.711 Επισκέψεις στο άρθρο (22/7/2024)
Όριο επιβατών στο όχημα: Το ξεπέρασες; Θα πληρώσεις!

Αν πιστεύεις πως το όχημά σου «σηκώνει» όσους εσύ θες στο εσωτερικό του, τότε καλό είναι να το ξανασκεφτείς. Όχι μόνο, γιατί μπορεί να πάθεις ζημιά, αλλά και γιατί παίζει να σου έρθει «περιποιημένο» πρόστιμο.

Δεν ισχύει εδώ το «όλοι οι καλοί χωράνε»

Υπάρχουν περιπτώσεις που το όχημά σου μπορείς να το προσαρμόσεις κατά βούληση – ιδίως σε Vans – με τη δεύτερη (και σε κάποιες περιπτώσεις την τρίτη) σειρά των καθισμάτων είτε να φεύγει προαιρετικά για να τοποθετηθεί κάποιο φορτίο είτε να μένει για να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός επιβατών.
Όλα καλά μέχρι εδώ… Τα προβλήματα ωστόσο ξεκινούν όταν ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο όριο στον αριθμό των επιβατών του οχήματος, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε μπελάδες.
Ποιο είναι όμως το επιτρεπόμενο όριο και πώς θα το μάθεις; Η απάντηση εδώ είναι απλή. Για αρχή, θα το τσεκάρεις στην άδεια του οχήματός σου. Βέβαια, αυτό πολλές φορές δεν αρκεί, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που αντί να διαβάσουν την άδεια, διαβάζουν όπως θέλουν – ή όπως βολεύονται – τη διαρρύθμιση του οχήματος, «ανακαλύπτοντας» extra θέσεις. Αλλά αυτό δεν το κάνει και νόμιμο.
Κατά συνέπεια, σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να κοιτάξουμε την άδεια κυκλοφορίας μας. Και αν αυτό δε βοηθάει, τότε υπάρχει και δεύτερη λύση: μετράς τις ζώνες ασφαλείας που έχει βάλει ο κατασκευαστής.   
 

80 ευρώ & 7 βαθμοί ποινή στο Point System η λυπητερή

Έστω, λοιπόν, ότι την έκανες την ατασθαλία και σε τσάκωσαν. Αυτό που προβλέπεται, σύμφωνα με την παράγραφο 2 από το ¶ρθρο 33 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και με βάση την οποία απαγορεύεται «η μεταφορά επιβατών περισσότερων των αναγραφομένων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος», είναι πως θα δεχτείς πέναλτι σε διπλό ταμπλό.
Από τη μια, θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο 80 ευρώ. Και από την άλλη, θα σου επιβληθεί ποινή 7 βαθμών στο Point System. Το ίδιο πρόστιμο, εξάλλου, προβλέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο για όποιον οδηγό δεν έχει μεριμνήσει, ώστε όλοι οι επιβάτες του να φορούν ζώνη.
Όσο για το πιο τραγελαφικό – και επίκαιρο – κομμάτι της εξίσωσης, αυτό φυσικά σχετίζεται με το γεγονός πως η συγκεκριμένη κακή συνήθεια είθισται να «ανθίζει» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που εκτός από παράνομο είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αφενός γιατί δεν επαρκούν οι ζώνες ασφαλείας, αφετέρου γιατί το επιτρεπόμενο μικτό βάρος του οχήματος μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή του.  
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »