Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Μέχρι την 31η Μαρτίου 2020 οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν καταρτίσει τα πρώτα ΣΦΗΟ στις περιοχές ευθύνης τους.

«Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» από τους Δήμους

3.167 Επισκέψεις στο άρθρο (1/10/2020)

Κατόπιν ΚΥΑ των υπουργείων Ενέργεια και Χωροταξίας, οι Δήμοι θα πρέπει να καταρτίσουν τις προτάσεις τους για τα ΣΦΗΟ στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4710.20 αναφορικά με την Ηλεκτροκίνηση και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ακολούθησε, η Πολιτεία προχωρά στο αμέσως επόμενο βήμα αναφορικά με την ενίσχυση της Ηλεκτροκίνηση στην ελληνική αγορά.
Αναφερόμαστε στη χωροθέτηση από πλευράς των Δήμων όλης της χώρας, των θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Με σχετική λοιπόν απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κ. Κ. Χατζηδάκης) και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος (κ. Δ. Οικονόμου), οριστικοποιούνται οι τεχνικές οδηγίες για τα «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» (ΣΦΗΟ) που η Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να έχουν καταρτίσει έως την 31η Μαρτίου 2021 (για τους μεγάλους Δήμους) και έως την 31η Μαρτίου 2022 (για τους μικρούς Δήμους) αντίστοιχα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων καλούνται να λάβουν υπόψη τους τα κυκλοφοριακά, χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης τους καθώς και τυχόν υφιστάμενα σχέδια όπως τα «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ).
Με βάση και τις προβλέψεις για τη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανά Δήμο, θα υπολογιστεί ο αναγκαίος αριθμός –δημόσια προσβάσιμων- υποδομών φόρτισης που απαιτούνται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ενώ θα εκπονηθούν και εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης των εν λόγω υποδομών.
Το σίγουρο είναι πως προβλέπεται χωροθέτηση τουλάχιστον ενός σημείου φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους σε κάθε Δήμο της χώρας.
Όπως είναι φυσικό, θα ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις σύνδεσης των υποδομών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που θα κληθεί να συνδράμει σε δεδομένα που αφορούν στην κατάσταση του δικτύου και του κόστους σύνδεσης των υποδομών φόρτισης σε αυτό.
Τα ΣΦΗΕ θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς επαγγελματικούς συλλόγους και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιλεγεί το προσφορότερο εξ αυτών.
Η κατάρτιση των ΣΦΗΕ θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ.
Η προκήρυξη του έργου τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο και ακολούθως, οι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των τελικών σχεδίων, με τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.