Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Πόσο ασφαλή νομίζετε πως είναι τα Μεγάλα Vans; Δείτε τα videos των δοκιμών τους από τον Euro NCAP!

Πόσο ασφαλή νομίζετε πως είναι τα Μεγάλα Vans; Δείτε τα videos των δοκιμών τους από τον Euro NCAP!

Τα Vans με την Καλύτερη & Χειρότερη Ασφάλεια

35.996 Επισκέψεις στο άρθρο (4/4/2023)

Δείτε τα videos από τις απαιτητικές δοκιμές στις οποίες υπέβαλλαν οι τεχνικοί του Euro NCAP όλα τα Μεγάλα Vans της αγοράς προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πραγματικά ασφαλή για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου!

Euro NCAP: Πως αξιολογεί τα συστήματα «ADAS» των νέων Vans;

  • Δοκιμασίες αξιολόγησης της απόδοσης των συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης
  • «Χρυσή» διάκριση μόνο για τα Fiat Ducato & Ford Transit!
  • Επιβάλλεται να εμπλουτιστεί ο εξοπλισμός όλων των μοντέλων
  • Πως τα πήγαν στις διαδικασίες αποφυγής πεζών και δικυκλιστών;
 
Το επίπεδο ασφάλειας των σύγχρονων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (στις κατηγορίες των Μεσαίων & Μεγάλων Vans), με βάση τις δοκιμές που πραγματοποίησε ο Euro NCAP, αποδεικνύεται σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ωστόσο, ειδικά στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας και των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων που καλούνται να υποβοηθήσουν το έργο του οδηγού σε… δύσκολες περιστάσεις, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.
 
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα και τις προσομοιώσεις που πραγματοποίησε ο συγκεκριμένος οργανισμός ασφάλειας, τα λεγόμενα συστήματα «ADAS» (Advanced Driver Assist Systems) είτε… λάμπουν με την απουσία τους από τον βασικό εξοπλισμό των περισσοτέρων μοντέλων, είτε η απόδοση τους δεν είναι η πρέπουσα, προκειμένου να διασφαλίσει τις βέλτιστες πιθανότητες αποφυγής μιας σύγκρουσης με κάποιο προπορευόμενο όχημα (ακίνητο ή σταθερό), έναν πεζό ή κάποιον δικυκλιστή.
 
Όπως προαναφέραμε, οι επιδόσεις όλων σχεδόν των μοντέλων έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τον 1ο κύκλο δοκιμών του 2021 ωστόσο και πάλι, όπως μπορείτε να δείτε και στα videos που σας προσφέρουμε, τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμη μεγάλα.
 

Αρκετή πρόοδος στις νέες, αυστηρότερες, δοκιμές του Euro NCAP για τα Vans

 

Στις αρχές του 2023, ο Euro NCAP μας επεφύλασσε την ανακοίνωση της νέας αξιολόγησης στα συστήματα «ADAS» (Advanced Driver Assist Systems), για το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των Μεσαίων & Μεγάλων Vans, που διατίθενται και στην ελληνική αγορά.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως, από το 2026 τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που διατίθενται στην ΕΕ, θα πρέπει να εφοδιάζονται με ένα πακέτο συστημάτων ADAS, αντίστοιχο με αυτό των επιβατικών οχημάτων.

 

Με αυτό το σκεπτικό, η αυστηρή νέα διαδικασία ελέγχου της απόδοσης τους από τον Euro NCAP, θα αφορά μόνο σε αυτά που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων ενός μοντέλου, επομένως, στην περίπτωση ελλείψεων, η βαθμολογία του οχήματος θα μειώνεται σημαντικά. Αυτό είναι και το στοιχείο που παρατηρείται και στα νέα αποτελέσματα που σας παρουσιάζουμε όπου, ορισμένα μοντέλα εξακολουθούν να επιδεικνύουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων συστημάτων ADAS από τον εξοπλισμό τους.

Μάλιστα, στα μελλοντικά σχέδια του Euro NCAP είναι η αξιολόγηση στο προσεχές μέλλον και των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (φορτηγών) σε αυτόν τον τομέα.

Ποια είναι τα συστήματα ασφάλειας που ελέγχθηκαν από τον Euro NCAP

 

Τα Vans που ελέχθησαν βαθμολογήθηκαν για την ύπαρξη (ή όχι) και την απόδοση συγκεκριμένων συστημάτων ασφάλειας που επιβάλλεται να φέρουν πλέον τα σύγχρονα οχήματα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης, προειδοποιώντας ή και υποβοηθώντας ενεργά τον οδηγό. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα:

 

·         «AEB Car-to-Car»:  Σύστημα αυτόματης πέδησης που αποτρέπει ή μετριάζει τις συγκρούσεις με άλλα οχήματα: Βαθμολογία 30%.

·         «AEB Pedestrian»: Σύστημα αυτόματης πέδησης που αποτρέπει ή μετριάζει τις συγκρούσεις με πεζούς. Βαθμολογία 10%.

·         «AEB Cyclist»: Σύστημα αυτόματης πέδησης που αποτρέπει ή μετριάζει τις συγκρούσεις με δικυκλιστές. Βαθμολογία 10%.

·         «Lane Support»: Σύστημα υποστήριξης που αποτρέπει την ακούσια αλλαγή λωρίδας ή την έξοδο από τον δρόμο. Βαθμολογία 20%.

·         «Speed Assist»: Συστήματα υποστήριξης διατήρησης της ασφαλούς ταχύτητας. Βαθμολογία 15%.

·         «Occupant Status»: Συστήματα υποστήριξης διατήρησης της προσοχής του οδηγού και της χρήσης των ζωνών ασφαλείας. Βαθμολογία 15%.

 

Με βάση λοιπόν την ύπαρξη ή όχι των παραπάνω συστημάτων στον εξοπλισμό των οχημάτων που ελέγχονται αλλά και της απόδοσης τους (εφόσον είναι διαθέσιμα), διαμορφώνεται η τελική βαθμολογία (με το 100% να είναι η βέλτιστη επίδοση).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε