Τα δεδομένα του ανεφοδιασμού για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Δουλειά πάνω στον τομέα των καυσίμων πιάνει το φορτηγό Flusher/Cleaner στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Αμιγώς ηλεκτρικά πραγματοποιούνται οι δυο βασικότερες λειτουργίες του οχήματος.
Η εταιρεία OFC Aviation Fuel Services SA αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση του φορτηγού.
Δουλειά πάνω στον τομέα των καυσίμων πιάνει το φορτηγό Flusher/Cleaner στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Πιο αναλυτικά, το
τριαξονικό βαρύ επαγγελματικό όχημα των Σουηδών συνδυάζει την πρωτοπορία της ηλεκτροκίνησης με την τεχνολογική εξειδίκευση της αεροπορικής υποδομής, ενώ – ως το πρώτο παγκοσμίως ηλεκτρικό φορτηγό τύπου Flusher/Cleaner, που έχει βασιστεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μοντέλου – έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εκτελεί δύο κρίσιμες λειτουργίες: την ποιοτική δειγματοληψία του καυσίμου και τον καθαρισμό των αγωγών του συστήματος ανεφοδιασμού των αεροσκαφών.
Με απλά λόγια:
το φορτηγό της Volvo αναλαμβάνει να καλύψει με ηλεκτρικό τρόπο (και με περιβαλλοντική υπευθυνότητα) έναν επιχειρησιακό ρόλο που μέχρι πρότινος απαιτούσε πολλαπλά και ρυπογόνα μέσα, συνδυάζοντας έτσι τη βιωσιμότητα με την αποδοτικότητα.
Αμιγώς ηλεκτρικά πραγματοποιούνται οι δυο βασικότερες λειτουργίες του οχήματος
Πιο αναλυτικά, τα δυο σημεία αναφοράς του FE Flusher/Cleaner, συνοψίζονται στα εξής:
- Ως Flusher, το όχημα συλλέγει δείγματα καυσίμου JET A-1 από το υπόγειο δίκτυο - μέσω ελαστικής μάνικας και σύνδεσης με το φρεάτιο hydrant -, με το εκάστοτε δείγμα να οδηγείται σε μια δεξαμενή 15,4 κυβικών μέτρων, δίχως τη χρήση αντλίας (λόγω της πίεσης του συστήματος) και να υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους εντός κλειστού κυκλώματος. Μια αντλία 30 κ.μ./ώρα για την αποστράγγιση αγωγών ακολούθως, είναι επίσης διαθέσιμη για το σενάριο που το σύστημα χρειαστεί να υποβληθεί σε κάποια διαδικασία επισκευής ή συντήρησης.
- Αντίστοιχα, ως Cleaner, το φορτηγό λειτουργεί για την απομάκρυνση όμβριων υδάτων και για τον πλήρη καθαρισμό των φρεατίων ανεφοδιασμού. Για αυτόν τον λόγο διαθέτει αντλία κενού 20 κ.μ./ώρα με δεξαμενή 3 κ.μ., πλυστική αντλία υψηλής πίεσης 150 bar και σύστημα παροχής πεπιεσμένου αέρα 80 bar για στέγνωμα και για απορρύπανση.
Αμφότερες οι λειτουργίες μάλιστα είναι πλήρως ανεξάρτητες και εκτελούνται καθημερινά, με γνώμονα τη συνεχή και ασφαλή λειτουργία του πιο κρίσιμου υποσυστήματος του αεροδρομίου, δηλαδή του καυσίμου.
Η εταιρεία OFC Aviation Fuel Services SA αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση του φορτηγού
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να επισημανθεί εδώ πως το ηλεκτρικό πλαίσιο
του Volvo FE κατασκευάστηκε στο Βέλγιο, ενώ η εξειδικευμένη υπερκατασκευή Flusher/Cleaner αναπτύχθηκε στην Ισπανία στην PROFATEC (σ.σ. πρόκειται για μία ευρωπαϊκή εταιρεία που εξειδικεύεται στον εξοπλισμό υποδομών αεροπορικού καυσίμου).
Από εκεί και πέρα, το όχημα - που σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί πλήρως ηλεκτρικά τόσο ως προς την κίνησή του, όσο και ως προς τη λειτουργία της υπερκατασκευής - αποτελεί ευθύνη της OFC Aviation Fuel Services SA, η οποία διαχειρίζεται την κεντρική υποδομή του δικτύου αεροπορικού καυσίμου του αεροδρομίου και είναι υπεύθυνη για τη διανομή του σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας & ασφάλειας: από την παραλαβή καυσίμου από το διυλιστήριο μέχρι το σημείο σύνδεσης του υπόγειου δικτύου ανεφοδιασμού αεροσκαφών.