Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τα πρώτα φορτηγά του κόσμου που θα είναι κατασκευασμένα από ατσάλι απαλλαγμένο από ορυκτά, φιλοδοξεί να παράγει η Volvo με τη βοήθεια της SSAB.

Volvo Trucks: Φορτηγά από «καθαρό» χάλυβα!

9.241 Επισκέψεις στο άρθρο (15/4/2021)

Επειδή ένα όχημα δεν αρκεί να μην εκπέμπει ρύπους αλλά πρέπει να παράγεται και οικολογικά με «πράσινα» υλικά, η Volvo Trucks προετοιμάζει τα πρώτα οχήματα από χάλυβα χωρίς ορυκτά.

Το Volvo Group και η εταιρεία χάλυβα, SSAB, υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία συνεργασίας για έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση των πρώτων οχημάτων στον κόσμο που θα κατασκευάζονται από ατσάλι χωρίς ορυκτά. Η Volvo σχεδιάζει ήδη από φέτος να ξεκινήσει την παραγωγή πρωτότυπων οχημάτων και εξαρτημάτων από χάλυβα, τον οποίο θα έχει παράξει η SSAB χρησιμοποιώντας υδρογόνο.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε μια κλιματικά ουδέτερη εταιρία έως το 2050, εναρμονισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα και τα μηχανήματά μας θα είναι απαλλαγμένα από εκπομπές όταν λειτουργούν, αλλά επίσης ότι θα εξετάσουμε τα υλικά, όπως ο χάλυβας, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα μας και θα αλλάξουμε σταδιακά και σε εναλλακτικές λύσεις χωρίς ορυκτά. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για εντελώς ουδέτερες κλιματικές μεταφορές», δήλωσε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Volvo Group.
 
«Κάνουμε τώρα ένα τεράστιο άλμα προς μια αλυσίδα αξίας χωρίς ορυκτά μέχρι τον τελικό πελάτη. Μαζί με το Volvo Group, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή προϊόντων χάλυβα χωρίς ορυκτά. Θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να μειώσουμε τις επιπτώσεις τους στο κλίμα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους. Εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να γίνουμε ένας πιο ολοκληρωμένος προμηθευτής χάλυβα χωρίς ορυκτά σε πελάτες όπως η Volvo. Βλέπουμε μια νέα πράσινη επανάσταση να αναδύεται», τόνισε από την πλευρά του ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB.
 
Τα πρώτα concept της Volvo θα παραχθούν αργότερα φέτος, με τα σχέδια να κάνουν λόγο για έναρξη μιας σειριακής παραγωγής μικρής κλίμακας από του χρόνου, ώστε να οδηγηθεί σταδιακά η εταιρεία στην μαζική παραγωγή. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης στην έρευνα και την ανάπτυξη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης χάλυβα στα προϊόντα της Volvo όσον αφορά το βάρος και την ποιότητα.
 
Ο νέος χάλυβας χωρίς ορυκτά από την SSAB θα είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα του παραδοσιακού και ανακυκλωμένου ατσαλιού που χρησιμοποιείται στα φορτηγά, τα μηχανήματα έργου και σε άλλα προϊόντα της Volvo. Ο χάλυβας χωρίς ορυκτά θα κατασκευαστεί με μια εντελώς νέα τεχνολογία χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο χωρίς ορυκτά. Το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ χαμηλότερη κλιματική επίπτωση και μια αλυσίδα αξίας χωρίς ορυκτά. Η βιομηχανία χάλυβα θεωρεί ότι η ανάγκη για χάλυβα θα αυξηθεί σημαντικά μακροπρόθεσμα και ότι θα χρειαστεί ο νέος χάλυβας χωρίς ορυκτά για να καλύψει αυτή τη ζήτηση.
 
Το πλαίσιο συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των κοινών λύσεων logistics που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της SSAB από εσωτερικές και εξωτερικές μεταφορές. Φιλοδοξία είναι η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων Volvo που τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου. Η SSAB στοχεύει να ξεκινήσει την προμήθεια στην αγορά χάλυβα χωρίς ορυκτά σε εμπορική κλίμακα το 2026. Η ανάπτυξη μιας αλυσίδας αξίας χωρίς ορυκτά από το ορυχείο έως τα τελικά προϊόντα χάλυβα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας HYBRIT, στην οποία συμμετέχει η SSAB από το 2016, μαζί με τις εταιρίες LKAB και Vattenfall.