Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τα πάντα γύρω από τα ελαστικά

24.061 Επισκέψεις στο άρθρο (16/12/2011)

Υψίστης.. ασφαλείας!
Tα ελαστικά αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του αυτοκίνητου και του οδοστρώματος. Σκοπός τους είναι να παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια και αίσθηση σιγουριάς, με την προϋπόθεση βέβαια και ο οδηγός να φροντίζει πάντα να βρίσκονται και αυτά σε άριστη κατάσταση.

Από τι αποτελούνται;
Τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ, ενώ, για να αυξηθεί η αντοχή τους στο σημείο ένωσης με τις ζάντες, χρησιμοποιείται ειδική επίστρωση από χάλυβα.
Φυσικά, αποτελούνται και από άλλα συστατικά, όπως λινά, οξείδιο ψευδαργύρου, θείο και διάφορες άλλες οργανικές ουσίες.

Ο ρόλος των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το αυτοκίνητο και τον οδηγό του, καθώς είναι υπεύθυνα κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την ασφάλειά των επιβαινόντων. Εκεί, μεταφέρονται όλες οι εντολές του οδηγού και η καλή τους κατάσταση αφορά άμεσα -πέρα από την ασφάλεια- και στην καλή λειτουργία των υπόλοιπων μηχανικών μερών.
Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι πρόκειται για το μοναδικό σημείο του αυτοκίνητου που έχει συνεχή επαφή με το οδόστρωμα. Η σωστή επιλογή τους μπορεί να προλάβει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως την απώλεια της πρόσφυσης και του ελέγχου του οχήματος. Σημαντικά κριτήρια για την αγορά τους είναι οι καιρικές συνθήκες, ο τύπος του αυτοκινήτου, καθώς και η οικονομία και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του αγοραστή.
Στις επόμενες σελίδες ακολουθεί ένα πλήρες αφιέρωμα σε ότι αφορά τα ελαστικά και τα παρελκόμενα τους, καθώς και ένα ενδεικτικό δείγμα των αντιπροσώπων από τους οποίους μπορούμε να προμηθευτούμε τα επόμενα ελαστικά μας.

Τα είδη των ελαστικών
Στο εμπόριο, μπορούμε να βρούμε διάφορα είδη ελαστικών, τα οποία απευθύνονται σε παντός τύπου οχήματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Πρώτα από όλα, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κατηγορία όπου ανήκει το όχημα,, οπότε αντίστοιχα αλλάζουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου ελαστικού. Έπειτα, θα πρέπει το ελαστικό αυτό να καλύπτει τις απαιτήσεις μας, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινούμαστε συνήθως. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε χειμερινά ελαστικά, σε θερινά, σε ελαστικά χιονιού ή σε εκτός δρόμου ελαστικά. Ας δούμε όμως, πιο συγκεκριμένα, ποιες είναι οι κατηγορίες, αλλά και τι μας προσφέρουν.

Τι ελαστικά να επιλέξω;
* Η επιλογή του σωστού ελαστικού είναι μια δύσκολη υπόθεση που συχνά φέρνει πονοκέφαλο στον οδηγό, αφού έχει να επιλέξει μεταξύ πολλών προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
* Για παράδειγμα, είναι άσκοπο να τοποθετήσετε ένα ελαστικό υπερύψηλων αποδόσεων, όταν κινείστε αποκλειστικά μέσα στην πόλη ή αντίστροφα. Έτσι, καλό είναι να συμβουλεύεστε τους ειδικούς πριν τοποθετήσετε μια νέα τετράδα.
* Επίσης, πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής, αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ασφάλεια

Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζω;
* Πολλοί οδηγοί συνηθίζουν να αλλάζουν τα ελαστικά τους κατά το φθινόπωρο, πριν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια, μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων, ή περίπου ανά τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι λάθος, αφού τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται όταν αρχίσουν να φθείρονται και χάνουν την απόδοσή τους. Για αυτό καλό είναι να συμβουλεύσετε τακτικά τους ειδικούς και να μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη ή το χρόνο…

Διανυκτερεύοντα Βουλκανιζατέρ
1. «Τάσος», Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο (24ωρο)
2. Γ’ Σεπτεμβρίου & Ηπείρου, Αθήνα (24ωρο)
3. «Χατζάκης», τέρμα Λιοσίων & Στρ. Καλλάρη (ανοικτό καθημερινά μέχρι τις 23.00)
4. Λ. Αθηνών (Καβάλας) & Γ. Παπανδρέου (24ωρο)
5. Πέτρου Ράλλη & Θηβών (Πειραιάς) 24ωρο
6. Κωνσταντινουπόλεως 172, Μεταξουργείο (24ωρο)
7. Λ. Αμφιθέας στο ύψος της Πλατείας (μέχρι τις 23.00)
8. Τατοΐου 67Α, Μεταμόρφωση (24ωρο)