Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέο Ford Transit ECOnetic

2.276 Επισκέψεις στο άρθρο (1/6/2009)

Το πιο δημοφιλές Van της ελληνικής αγοράς εισέρχεται σε μια νέα εποχή, χάρη στην τεχνολογία Ford ECOnetic χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το Transit αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό όχημα της Ford το οποίο καλύπτει τις προδιαγραφές του Κοινοτικού πρωτοκόλλου Euro 5.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία της γερμανικής εταιρείας έχει λανσαριστεί με επιτυχία στα επιβατικά μοντέλα Fiesta, Focus και Mondeo και με την παρουσίαση του νέο Ford Transit ECOnetic, φιλοδοξεί να πράξει κάτι αντίστοιχο και στην γκάμα των επαγγελματικών της οχημάτων, ενώ μέσα στη χρονιά αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια ECOnetic έκδοση του νέου Fiesta Van. Σε ότι αφορά στο νέο Transit ECOnetic, βασίζεται στο FWD Transit FT280 Van (με κοντό μεταξόνιο).

Τι εστί Ford Transit ECOnetic

Ο στόχος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραμένει σταθερός είτε πρόκειται για επιβατικά είτε για επαγγελματικά οχήματα και είναι η επίτευξη των βέλτιστων εκπομπών CO2 μέσω μιας ευρέως διαθέσιμης πηγής καυσίμου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε το FWD Transit FT280 Van (με κοντό μεταξόνιο), με τον κινητήρα 2.2 Duratorq TDCi απόδοσης 115 ίππων. Κατά αυτόν τον τρόπο προέκυψε το Ford Transit ECOnetic, το οποίο να σημειωθεί ότι καλύπτει τις Euro 5 προδιαγραφές για εκπομπές ρύπων, χάρη στο επικαλυμμένο Diesel Particulate Filter (cDPF) κλειστού βρόγχου. Ο κινητήρας 2.2 Duratorq TDCi, ο οποίος συνδυάζεται με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων Durashift της Ford, αποδίδει μέγιστη ισχύ 115 ίππων στις 3.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 300 Nm στις 1.800- 2.000 σ.α.λ., ενώ έχει επαναρυθμιστεί ειδικά για την έκδοση ECOnetic, με έναν νέο περιοριστή ταχύτητας να προστίθεται και χάρη σε αυτόν η τελική ταχύτητα του Transit ECOnetic να περιορίζεται στα 110 χλμ/ ώρα. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά στη κατανάλωση μεικτού κύκλου, η οποία υπολογίζεται στα 7,2 λτ./ 100 χλμ.(μείωση 0,9 λτ./ 100 χλμ σε σχέση με την κανονική έκδοση του Transit FT280), όσο και στις μέσες εκπομπές CO2, οι οποίες με τιμή στα 189 γρ./ χλμ., εμφανίζουν μείωση 24 γρ./ χλμ. σε σχέση με την κανονική έκδοση.

Νέο σύστημα Transit AWD

Το νέο σύστημα διατηρεί όλα τα γνωρίσματα της εναλλαγής μεταξύ 2WD και AWD και η μετάδοση κίνησης προς όλους τους τροχούς (AWD) ενεργοποιείται όταν εντοπίζεται ολίσθηση των πίσω τροχών, όπου μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού ελεγκτή ενεργοποιούνται οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες, έχοντας ως αποτέλεσμα την ακόμη ταχύτερη ενεργοποίηση του AWD, καθώς και την πιο ομαλή εμπλοκή της μεταφοράς ισχύος στους εμπρός τροχούς. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ AWD Normal Mode και AWD Manual Mode, όπου στην πρώτη περίπτωση το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα και μόνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ στην δεύτερη μπορεί να πραγματοποιηθεί με το πάτημα του αντίστοιχου διακόπτη στο ταμπλό.