Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οδηγώντας το πετρελαιοκίνητο Mega 600cc

6.225 Επισκέψεις στο άρθρο (15/6/2010)

Τα ελαφρά φορτηγά Mega χάρη στην πρωτότυπη σχεδίαση τους, αποτελούν μια επαναστατική γαλλική ιδέα, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε μεταφορές εμπορευμάτων κάθε είδους εντός πόλης, καθώς και στους εσωτερικούς χώρους εργοστασίων ή επιχειρήσεων, όπως είναι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Με πρωτότυπη σχεδίαση, υποστήριξη πληθώρας εφαρμογών, δυνατότητα επιλογής μηχανικού συνόλου 400 ή 600 κ.εκ., καθώς και κυκλοφορία με άδεια μοτοποδηλάτου (για το Mega 400cc), τα ελαφρά φορτηγά Mega κερδίζουν αδιαμφισβήτητα τις πρώτες εντυπώσεις και στοχεύουν στο να καλύψουν και τις ανάγκες των υποψήφιων αγοραστών τους.

Βασίζονται στο αλουμινένιο σασί του επιτυχημένου επιβατικού οχήματος ΑΙΧΑΜ, με τα υλικά της καμπίνας και του χώρου φόρτωσης να προέρχονται από ακρυλικό ABS και αλουμίνιο, ενώ την ίδια στιγμή η μοντέρνα σχεδίαση και οι συμπαγείς διαστάσεις του Mega το καθιστούν ευχάριστο στο μάτι και ταυτόχρονα εύχρηστο και βολικό.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να επιλέξουν την έκδοση της αρεσκείας τους είτε ως Van, είτε ως ανατρεπόμενο με ειδική καρότσα, είτε ως ανατρεπόμενο με κλούβα, είτε ως φορτηγό με ανοιγόμενα παραπέτια, είτε ως καμπίνα με σασί, έτσι ώστε να κατασκευάσουν οι ίδιοι το χώρο φόρτωσης που χρειάζονται.
Να τονιστεί επίσης, πως οι επιλογές των μηχανικών συνόλων έλαβαν χώρα με γνώμονα την απροβλημάτιστη χρήση από τον οδηγό, με χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης.

Λιτό και ανθεκτικό

Η καμπίνα των επιβατών του Mega χαρακτηρίζεται από λιτότητα στη σχεδίαση και από τη χρήση αρκετά ανθεκτικών υλικών τόσο στο ταμπλό, όσο και κατά μήκος της. Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει ο αυτόματος επιλογέας ταχυτήτων, ενώ θετική εντύπωση προκαλεί και ο φωτεινός -όσο και μοντέρνος- πίνακας οργάνων. Το στοιχείο όμως που κλέβει την παράσταση είναι τα άνετα –και δερμάτινα!- καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, τα οποία μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση τους επιβαίνοντες. Ειδικά η θέση οδήγησης κρίνεται καλή και παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του οχήματος και κατ’ επέκταση της καμπίνας των επιβατών, ο οδηγός δε θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στις διαμορφωθείσες συνθήκες.

Με ωφέλιμο όγκο έως 3 κ.μ.

Με διαστάσεις χώρου φόρτωσης 1.505 x 1.415 x 1.468 (MxΠxΥ) και ωφέλιμο όγκο ο οποίος ανέρχεται στα 3 κ.μ., το Mega καλύπτει τις ανάγκες ενός ευρύ φάσματος αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν ένα μικρό και ευέλικτο επαγγελματικό όχημα, το οποίο την ίδια στιγμή είναι ικανό να μεταφέρει ακόμη και βαρύτερα φορτία.
Σε αυτό συντελεί και η πληθώρα εφαρμογών την οποία υποστηρίζει το γαλλικό μοντέλο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται η ευχέρεια στον ίδιο τον αγοραστή να κατασκευάσει ή να επιλέξει την υπερκατασκευή της αρεσκείας του.
Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο της δοκιμής, το οποίο ήταν τύπου κλειστού Van, ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας, το οποίο φτάνει στα 1.000 χλστ., καθώς και η πρωτότυπη πλαϊνή και συρόμενη προς τα επάνω πόρτα.

Εύκολο και ευέλικτο εν κινήσει

Οι υποψίες οι οποίες μας γεννήθηκαν μετά την πρώτη επαφή μας με το Mega, επαληθεύτηκαν από τα πρώτα κιόλας μέτρα, τα οποία διανύσαμε πίσω από το τιμόνι του, καθώς οι μειωμένες εξωτερικές του διαστάσεις προσφέρουν ευελιξία σε υπερθετικό βαθμό και σημαντική ευκολία κατά την οδήγηση.
Η ανεξάρτητη ανάρτηση τόσο στους εμπρός τροχούς όσο και στους πίσω, τα ικανοποιητικά φρένα, καθώς και η αυτόματη μετάδοση κίνησης συντελούν εξίσου στην καλύτερη και πιο άνετη οδική συμπεριφορά του Mega, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κάθε επαγγελματία.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα επαγγελματικό όχημα, που ανταποκρίνεται με επιτυχία στα εντός πόλης καθήκοντά του.

Οικολογικά και οικονομικά

Τα μηχανικά σύνολα με τα οποία είναι διαθέσιμο το Mega είναι τα Kubota Diesel KDI/ Z402 και KDI/Z602, τα οποία καταναλώνουν 2,96 και 4,4 λτ./ 100 χλμ. πετρέλαιο αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύουν αυτονομία καυσίμου της τάξης των 650 και 530 χλμ. αντίστοιχα και είναι και ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.
Οι επιδόσεις που προσδίδουν στο Mega κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει και σαφέστατα σε αυτό συντελεί και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο συνεργάζεται αρμονικά με τα μηχανικά σύνολα του γαλλικού οχήματος.