Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων: κάθε γράμμα και μια επιλογή

1.655 Επισκέψεις στο άρθρο (20/6/2024)
Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων: κάθε γράμμα και μια επιλογή

Πολύς κόσμος οδηγεί με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως όλοι γνωρίζουν επακριβώς τη σημασία του κάθε γράμματος στο λεβιέ. Ας τα δούμε ένα προς ένα!

Για αρχή, τα βασικά: «D», «R», «P» & «N»

Το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων το γνωρίζεις καλά. Ακόμα και αν δεν έχει το αυτοκίνητό σου, εξετάστηκες σε αυτό για να πάρεις το δίπλωμα οδήγησης, συνεπώς σίγουρα το κατέχεις. Τι γίνεται όμως με τα αυτόματα; Το μόνο βέβαιο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι με την αγορά να έχει πραγματοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια μια μεγάλη στροφή προς αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές έννοιες, ιδίως αυτές που εντοπίζονται στο σχεδιάγραμμα των σχέσεων δίπλα ή πάνω στο λεβιέ του οχήματος. Συγκεκριμένα:
«D»: Όπως λέμε «drive» ή αλλιώς το αντίστοιχο της πρώτης στα χειροκίνητα κιβώτια. Με αυτή τη σχέση ξεκινάμε το όχημα δίνοντας ώθηση προς τα εμπρός, προτού ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
«R»: Δηλαδή «Reverse». Η γνωστή με λίγα λόγια σε όλους μας όπισθεν.
«P»: Για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου, συμβολίζει το «Parking» και σημαίνει πως το κιβώτιο κλειδώνει, με το όχημα να μην μπορεί να κινηθεί. Ως σχέση, την επιλέγουμε πατώντας φρένο και με το χειρόφρενο τραβηγμένο για να μην ταλαιπωρήσουμε τα γρανάζια του κιβωτίου.
«N»: Το γράμμα παραπέμπει στο «Neutral», ελληνιστί «Νεκρά», για να μην μπερδεύεσαι. Με αυτή τη σχέση, το αυτοκίνητο κινείται με σβηστό κινητήρα, αφού οι τροχοί απεμπλέκονται από το κιβώτιο.
 

Τι είναι τα «Manual» & «Sport»;

Εδώ εννοούμε τα «M» και «S» αντίστοιχα, τα οποία επίσης αντικρίζουμε κατά κόρον στα αυτόματα. Το πρώτο έχει ως «συνοδευτικά» δίπλα του τα σύμβολα + / - και αφορά στην επιλογή της σειριακής λειτουργίας του κιβωτίου, μέσω λεβιέ (πάνω - κάτω) ή από τα γνωστά «αυτάκια» πίσω από το τιμόνι. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σπορ διάσταση του κιβωτίου που έχει ως στόχο καλύτερες επιδόσεις αντί για οικονομία στο καύσιμο, «κρατώντας» παραπάνω τις σχέσεις και πραγματοποιώντας τις αλλαγές σε πιο υψηλές στροφές.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Πάμε και στα πιο… ζόρικα: «L» & «B»

Εδώ δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως υπάρχει εξοικείωση σώνει και ντε. Αντιθέτως, πρόκειται για γράμματα που θα τα αντικρίσουμε σπανιότερα, άρα δικαιολογείσαι ακόμα και αν έρχεσαι σε επαφή μαζί τους για πρώτη φορά στη ζωή σου.
Το «L», λοιπόν, σημαίνει «Low» (= χαμηλή σχέση) και το βλέπουμε μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα και μάρκες, αλλά και σε SUV. Το χρησιμοποιούμε για την προφύλαξη των φρένων στη ρυμούλκηση φορτίων ή άλλων οχημάτων όταν έχουμε μεγάλη κλίση ή βρισκόμαστε σε κατηφόρες.
Από την άλλη πλευρά, το «B» σημαίνει «Battery» (= μπαταρία) και θα το δούμε σε ηλεκτρικά και σε υβριδικά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιείται ώστε το όχημα να φρενάρει περισσότερο, ενώ είναι κατάλληλο για κατηφορικές διαδρομές που παίρνουν χρόνο, αυξάνοντας την ανάκτηση ενέργειας μέσω του ηλεκτροκινητήρα προκειμένου να φορτιστεί η μπαταρία.