Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Διάβαση πεζών: Βαρύ το πέναλτι για τα οχήματα που την πατάνε!

1.708 Επισκέψεις στο άρθρο (27/6/2024)
Διάβαση πεζών: Βαρύ το πέναλτι για τα οχήματα που την πατάνε!

Κανονικά, στα φανάρια όλα τα οχήματα υποχρεούνται να σταματήσουν πίσω από τη διάβαση των πεζών. Ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί παραβιάζουν κατά κόρον τη συγκεκριμένη διάταξη, κινδυνεύοντας με (βαρύ) πρόστιμο…

Μια ενοχλητική συνήθεια πολλών ετών

Από τα κουσούρια της φυλής μας, η έλλειψη υπομονής στα φανάρια σίγουρα είναι ένα από τα πιο κατάπτυστα. Όλοι εξάλλου, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έχει τύχει να σταματήσουμε μπροστά σε ένα φωτεινό σηματοδότη, δίχως να δώσουμε την πρέπουσα σημασία μήπως το όχημά μας βρίσκεται πάνω στη διάβαση πεζών.
Μέχρι να ανάψει το πράσινο, λοιπόν, μπορεί κανείς να αντικρίσει αυτοκίνητα ή – ακόμα περισσότερο – μηχανές να βρίσκονται σταματημένες, καταλαμβάνοντας ακόμα και ολόκληρη τη διάβαση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα…
 

Πεζοί & ΑμΕΑ κινδυνεύουν άμεσα!

Τι συμβαίνει, συνεπώς, με τους πεζούς, όταν τα οχήματα των οδηγών ακινητοποιούνται πάνω στη διάβαση μέχρι να ανάψει το φανάρι; Για αρχή, ξεκινούν τους ελιγμούς, μπροστά και πίσω από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Αυτό, γιατί κινούμενοι εκτός των ορίων διάβασης βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δεδομένου πως ανάμεσα στα οχήματα πολλές φορές δε φαίνονται.
Ακόμα χειρότερη δε, είναι η κατάσταση για τα ΑμΕΑ που χρησιμοποιούν είτε αμαξίδιο είτε κάποιο άλλο βοήθημα, με τα αντανακλαστικά τους προφανώς να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα μπροστά σε απρόσμενους κινδύνους, καθιστώντας μια απλή διέλευση… επικίνδυνη αποστολή.   
Αναλογιστείτε απλώς τι μπορεί να συμβεί με ένα φορτηγό ή ένα λεωφορείο, αν σταματήσουν πολύ κοντά ή – ακόμα χειρότερα – πάνω στη διάβαση, όπου οι πεζοί ενδέχεται να μη βρίσκονται πλέον στο οπτικό πεδίο του οδηγού, αυξάνοντας έτσι δραματικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού, εφόσον το όχημα ξεκινήσει.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Τι λέει ο νόμος και ποια είναι τα πρόστιμα;

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει προνοήσει για τυχόν τέτοιες ασυνείδητες συμπεριφορές, με το πρόστιμο για τους παραβάτες οδηγούς οχημάτων να ανέρχεται στα 700 ευρώ, μαζί με αφαίρεση του διπλώματος για δυο μήνες.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 6 του Κ.Ο.Κ. επισημαίνει τα εξής: «O οδηγός όταν φτάνει σε κόκκινο φανάρι, υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής της κυκλοφορίας ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ευχερώς ορατή, να παραμένει δε σε στάση μέχρις ότου ανάψει το πράσινο φως. Επίσης υποχρεούται να μην εισέρχεται στον οδικό κόμβο ούτε να κινείται πάνω στις διαβάσεις πεζών, εάν ο σηματοδότης είναι τοποθετημένος στο μέσο ή στην απέναντι πλευρά του κόμβου. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις αυτές τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες».