Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Με βέλτιστο τρόπο ρυθμίζουν την κυκλοφορία τα έξυπνα φανάρια που δοκίμασε η Ford για δύο και πλέον χρόνια.
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Με βέλτιστο τρόπο ρυθμίζουν την κυκλοφορία τα έξυπνα φανάρια που δοκίμασε η Ford για δύο και πλέον χρόνια.

Η Ford δοκιμάζει «έξυπνα» φανάρια που σώζουν ζωές! (+vid)

2.633 Επισκέψεις στο άρθρο (30/3/2022)

Δείτε πώς η Ford δοκίμασε για 2 χρόνια συνδεδεμένα, «έξυπνα» φανάρια που σώζουν ζωές ανάβοντας πάντα «πράσινο» στα οχήματα έκτακτης ανάγκης και παράλληλα ρυθμίζουν την οδική κυκλοφορία και προάγουν την ασφάλεια, επικοινωνώντας έγκαιρα με τα αυτοκίνητα ώστε αυτά να μειώσουν αυτόματα ταχύτητα όταν τα περιμένει το «κόκκινο».

Ford: Πώς τα οχήματα έκτακτης ανάγκης έχουν πάντα «πράσινο»!

  • Φανάρια που δίνουν προτεραιότητα σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και περιπολικά
  • Το Adaptive Cruise Control ρυθμίζει την ταχύτητα όλων των οχημάτων
  • Επικοινωνία για πληροφορίες χρονισμού των φαναριών (κόκκινο - πράσινο)
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια & λιγότερη κίνηση στους δρόμους
 
Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οτιδήποτε καθυστερεί τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, επηρεάζει το πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσουν εκεί που χρειάζεται, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν πως τα ποσοστά επιβίωσης για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων μπορούν να βελτιωθούν έως και κατά 40% εάν λάβουν θεραπεία μόλις τέσσερα λεπτά πιο γρήγορα!
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ford δοκίμασε μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, η οποία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που αφορούσε τη δοκιμή αυτοματοποιημένων και συνδεδεμένων οχημάτων και δικτυωμένων υποδομών σε αυτοκινητόδρομους, αστικές και αγροτικές περιοχές.


Όταν ένα όχημα έκτακτης ανάγκης πλησιάζει σε ένα κόκκινο φανάρι, αυτό αλλάζει αυτόματα σε πράσινο και στη συνέχεια επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία.

Όταν ένα όχημα έκτακτης ανάγκης πλησιάζει σε ένα κόκκινο φανάρι, αυτό αλλάζει αυτόματα σε πράσινο και στη συνέχεια επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πολλαπλά οφέλη σε ασφάλεια και άνεση

Τα «έξυπνα» φανάρια θα μπορούσαν αυτόματα να ανάβουν πράσινο, για να ανοίγουν τον δρόμο σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικά οχήματα. Επιπλέον, τα εν λόγω φανάρια θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ατυχήματος που προκαλείται από τους ανθρώπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που συχνά αναγκάζονται να περνούν από τα κόκκινα φανάρια.
 
Δεν είναι τυχαίο, που το 2017 τα ασθενοφόρα του Λονδίνου εμπλέκονταν καθημερινά σε έξι τροχαία ατυχήματα, ενώ συνολικά στο έτος είχαν συμμετοχή στα 2.265 συγκρούσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και έρευνα της Γερμανίας, βάσει της οποίας το 39% των ατυχημάτων με ασθενοφόρο σε διασταυρώσεις συνέβησαν όταν ένα φανάρι σήμανε κόκκινο για το ασθενοφόρο.
 
Σημαντικό είναι το γεγονός, επίσης, πως η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε να μειωθεί με τα φανάρια που στέλνουν τις πληροφορίες χρονισμού (πότε είναι κόκκινα και πότε πράσινα) στα οχήματα που πλησιάζουν.

Συλλογική προσπάθεια 2 και πλέον χρόνων

Για να δοκιμάσει την τεχνολογία (από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022), η Ford χρησιμοποίησε έναν δρόμο με οκτώ διαδοχικά φανάρια στο Ααχεν της Γερμανίας και δύο τμήματα με τρία διαδοχικά φανάρια λίγο έξω από την πόλη, όλα δημιουργημένα από τους εταίρους του έργου.
 
Οι μηχανικοί της Ford δοκίμασαν αυτό το σύστημα ως μέρος του έργου «Corridor for New Mobility Aachen-Dusseldorf» (ACCorD), που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών και Μεταφορών και υποστηρίζεται από το RWTH Πανεπιστήμιο του Ααχεν, τη Vodafone, τη Straßen.NRW (η οδική αρχή για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και την πόλη του Ααχεν.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Το όχημα δοκιμής ήταν ένα Ford Kuga Plug-In Hybrid, που έφερε ενσωματωμένες μονάδες για επικοινωνία με την υποδομή και hardware για ταχύ έλεγχο (για τη λειτουργία του πρωτότυπου λογισμικού στο όχημα). Το εν λόγω SUV λειτούργησε ως ασθενοφόρο και επιβατικό όχημα για τη δοκιμή διαφορετικών σεναρίων.
 
Για τον έλεγχο μιας κατάστασης απόκρισης έκτακτης ανάγκης, το δοκιμαστικό όχημα έδωσε σήμα στα φανάρια να ανάψουν το πράσινο φως. Μόλις το όχημα έκτακτης ανάγκης πέρασε από τη διασταύρωση, τα φανάρια επέστρεψαν στην τυπική λειτουργία.
 
Για τη δοκιμή καθημερινών καταστάσεων οδήγησης, το όχημα δοκιμής έλαβε τις πληροφορίες χρονισμού για το πότε τα φανάρια άλλαξαν από κόκκινο σε πράσινο (και αντίστροφα). Στη συνέχεια, η τεχνολογία Adaptive Cruise Control της Ford προσάρμοσε την ταχύτητα του οχήματος για να διασφαλίσει ότι ένα υψηλότερο ποσοστό κυκλοφορίας είχε μπροστά του ένα πράσινο φανάρι.
 
Όταν το φανάρι ήταν κόκκινο, η ταχύτητα του οχήματος μειώθηκε πολύ πριν από τη διασταύρωση για να φθάσει το όχημα στον φωτεινό σηματοδότη τη στιγμή που έγινε πράσινος. Μια τυπική μείωση της ταχύτητας ήταν από τα 50 στα 30 χλμ./ώρα.
 
Για οχήματα που αντιμετωπίζουν ένα κόκκινο φανάρι, η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του απότομου φρεναρίσματος και του χρόνου ακινητοποίησης. Το όχημα έλαβε τις πληροφορίες για το φανάρι πολύ πριν από τη διασταύρωση και επιβράδυνε νωρίτερα, συμβάλλοντας στη μείωση της συμφόρησης (αλλά και της κατανάλωσής του).

Επικοινωνία με τα πάντα

Η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και φωτεινών σηματοδοτών είναι δυνατή χάρη σην τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), μια ενοποιημένη πλατφόρμα που συνδέει τα οχήματα με τις οδικές υποδομές, άλλα οχήματα και άλλους χρήστες του δρόμου. Δηλαδή με τα πάντα…
 
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο της Ford:

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε