ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

Κλαρκ: Οι «αποθηκάριοι» που… σηκώνουν πολλά – πολλά!

1.138 Επισκέψεις στο άρθρο (2/7/2025)
Κλαρκ: Οι «αποθηκάριοι» που… σηκώνουν πολλά – πολλά!

Κλαρκ: Οι «αποθηκάριοι» που… σηκώνουν πολλά – πολλά!

Ο ρόλος του «κέντρου φόρτωσης» & της «ανυψωτικής ικανότητας».
Διαστάσεις ανυψωτικών μηχανημάτων.
Ηλεκτροκίνητα & χειροκίνητα παλετοφόρα: Πιο βολικά τα πρώτα, μικρότερο το κόστος των δεύτερων.
Οικονομικότερα έως και 50% τα μεταχειρισμένα περονοφόρα σε σχέση με τα καινούργια, αλλά βγάζουν μέχρι 4 ώρες δουλειάς καθημερινά.

Για τους μυημένους στον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών, ένα πράγμα είναι βέβαιο: εφοδιαστική αλυσίδα δίχως ανυψωτικά μηχανήματα (κλαρκ), δεν υφίσταται… Λογικό. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως αναφερόμαστε σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα που καταπιάνεται με το κομμάτι τόσο της μεταφοράς, όσο και της διανομής προϊόντων από εξωτερικές τοποθεσίες σε αποθηκευτικούς χώρους και το αντίστροφο.
Όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, έτσι κι εδώ υφίστανται ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Όπως, για παράδειγμα, το πού θα αξιοποιηθεί το περονοφόρο. Σε τι είδους δουλειά & σε ποιο χώρο; Με τι φορτίο; Αναλόγως τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, λοιπόν, ο εκάστοτε διαχειριστής στόλου θα κληθεί να επιλέξει το καταλληλότερο μηχάνημα για τις εργασίες του.   
 

Ο ρόλος του «κέντρου φόρτωσης» & της «ανυψωτικής ικανότητας»

Από εκεί και πέρα, τα κριτήρια επιλογής σε πρώτη φάση είναι απλά. Κι αυτό, διότι το σωστό περονοφόρο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου όσον αφορά στη χωρητικότητα, στο βάρος και στο ύψος του χώρου εργασίας. Κοινώς, το βάρος των φορτίων, το ύψος της τοποθέτησής τους και η μάζα των προϊόντων θα καθορίσουν όλες τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής.
Έτσι, για αρχή, ξεκινάμε από το «κέντρο φόρτωσης». Δηλαδή την οριζόντια απόσταση που μεσολαβεί από το κέντρο βάρους του φορτίου μέχρι τις περόνες. Από αυτό καθορίζονται όλες οι εξελίξεις και με βάση την (αναγραφόμενη) οδηγία στο διάγραμμα του κλαρκ θα ενημερωθούμε για το βάρος που μπορεί να σηκώσει το μηχάνημα σε διαφορετικά ύψη. Για να το αποδώσουμε απλουστευμένα: αν αυξηθεί το ύψος του σημείου που θέλουμε να τοποθετήσουμε το φορτίο, τότε αντιστρόφως ανάλογα θα μειωθεί το βάρος που μπορεί να σηκώσει το κλαρκ (σ.σ. το ίδιο θα συμβεί και αν μετακινηθεί το κέντρο φορτίου ή αν π.χ. αλλάξει το μήκος των πιρουνιών).    
Ακολούθως έχουμε την ανυψωτική ικανότητα. Κοινώς, το μεγαλύτερο δυνατό βάρος που μπορεί να σηκώσει με ασφάλεια ένα ανυψωτικό μηχάνημα σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Που σημαίνει ότι αν αλλάξει είτε το κέντρο φόρτωσης είτε το ύψος τοποθέτησης του φορτίου, τότε η ανυψωτική του ικανότητα θα μεταβληθεί – αναγκάζοντας τον χειριστή να προσαρμοστεί αναλόγως, προκειμένου να μην προκληθεί αστάθεια στο μηχάνημα.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>