Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Μάθετε τα βασικά χαρακτηριστικά των κλαρκ και βρείτε ό,τι ψάχνατε για όλους τους τύπους και κατηγορίες περονοφόρων ανυψωτικών.

Μάθετε τα βασικά χαρακτηριστικά των κλαρκ και βρείτε ό,τι ψάχνατε για όλους τους τύπους και κατηγορίες περονοφόρων ανυψωτικών.

Τα περονοφόρα ανυψωτικά λύνουν τα χέρια, πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα, αξιοποιούν τους χώρους και κινούνται με ασφάλεια στης αποθήκης τα …στενά.

Τα περονοφόρα ανυψωτικά λύνουν τα χέρια, πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα, αξιοποιούν τους χώρους και κινούνται με ασφάλεια στης αποθήκης τα …στενά.

 • Μάθετε τα βασικά χαρακτηριστικά των κλαρκ και βρείτε ό,τι ψάχνατε για όλους τους τύπους και κατηγορίες περονοφόρων ανυψωτικών.
 • Τα περονοφόρα ανυψωτικά λύνουν τα χέρια, πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα, αξιοποιούν τους χώρους και κινούνται με ασφάλεια στης αποθήκης τα …στενά.

Περονοφόρα ανυψωτικά: οι αρσιβαρίστες της αποθήκης

40.662 Επισκέψεις στο άρθρο (24/10/2022)

Μάθε τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των τύπων περονοφόρων ανυψωτικών (κλαρκ) ώστε να ξέρεις -πριν αγοράσεις- τι χρειάζεσαι με βάση τις ανάγκες της δικής σου επιχείρησης ή αποθήκης.

Περονοφόρα ανυψωτικά: σε μέγεθος Δαυίδ & με δύναμη Γολιάθ!

 • Τα 3 βασικά στοιχεία ενός περονοφόρου
 • Σε 7 κατηγορίες για πλήθος χρήσεων
 • Έξι διαφορετικοί τύποι σε όλα τα μεγέθη
 • Tips επιλογή & η σημασία της εκπαίδευσης
Το περονοφόρο ανυψωτικό (κλαρκ) είναι αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εταιρειών & μεταφορικών με στόλο οχημάτων και αποθήκες. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χειριστές σήμερα είναι να αποφασίσουν ποιο περονοφόρο ανυψωτικό κάνει καλύτερα για την δουλειά τους.

Αυτό που φαίνεται σαν ένα αρκετά απλό εργαλείο δουλειάς  είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο σύνθετο από όσο νομίζετε. Σε αυτό το θέμα, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα περονοφόρα ανυψωτικά, ώστε να είστε σε θέση να κάνετε σωστή επιλογή με βάση τις δικές σας εταιρικές ανάγκες.


Τα περονοφόρα ανυψωτικά λύνουν τα χέρια, πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα, αξιοποιούν τους χώρους και κινούνται με ασφάλεια στης αποθήκης τα …στενά.

Τα περονοφόρα ανυψωτικά λύνουν τα χέρια, πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα, αξιοποιούν τους χώρους και κινούνται με ασφάλεια στης αποθήκης τα …στενά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τα 3 βασικά στοιχεία ενός περονοφόρου

Τα κύρια στοιχεία που πρέπει να εξετάζουμε για να κρίνουμε το πόσο καλό είναι και πόσο ταιριάζει στις εργασίες μας ένα περονοφόρο είναι τα εξής:

Ανυψωτική ικανότητα. Δηλαδή το βάρος που μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ένα περονοφόρο ανυψωτικό. Αυτό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σταθερότητα του οχήματος, καθώς η υπερφόρτωση θα προκαλέσει αστάθεια.

Κέντρο φόρτωσης. Δηλαδή την απόσταση από τις περόνες έως το κέντρο βάρους του φορτίου. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του φορτίου, τη γωνία ανύψωσης και τη γωνία κλίσης. Ωστόσο, οι χειριστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν πολύ για αυτό, εφόσον σέβονται την ικανότητα βάρους.

Σταθερότητα. Το τρίγωνο ευστάθειας βρίσκεται στην πραγματικότητα κάτω από το περονοφόρο ανυψωτικό και διατηρεί το κέντρο βάρους έτσι ώστε το περονοφόρο ανυψωτικό να μην ανατρέπεται. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για το κέντρο φόρτωσης.

Οι 7 κατηγορίες περονοφόρων ανυψωτικών

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες περονοφόρων ανυψωτικών. Ακολουθεί μια γρήγορη περιγραφή των διαφόρων κατηγοριών περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων.

Κατηγορία 1: Φορτηγά με ηλεκτρικό κινητήρα
Τύπος καυσίμου: Ηλεκτρικό
Χρήση: Φόρτωση/εκφόρτωση, χειρισμός παλετών

Κατηγορία 2: Ηλεκτροκινητήρες φορτηγών στενού διαδρόμου
Τύπος καυσίμου: Ηλεκτρικό
Χρήση: Λειτουργία σε στενούς χώρους, χειρισμός παλετών, συλλογή/αποθήκευση αποθεμάτων

Κατηγορία 3: Ηλεκτροκίνητα χειροκίνητα φορτηγά ή φορτηγά χειρός/αναβάτη
Τύπος καυσίμου: Ηλεκτρικό
Χρήση: Εκφόρτωση παραδόσεων από τρακτέρ-ρυμουλκούμενα. σύντομες διαδρομές σε μικρότερους χώρους

Κατηγορία 4: Φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης (Στερεά/Ελαστικα Cushion)
Τύπος καυσίμου: Βενζίνη / Ντίζελ
Χρήση: Μετακίνηση παλετών από την αποβάθρα φόρτωσης στην αποθήκη και αντίστροφα

Κατηγορία 5: Φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης (Πνευματικά Ελαστικά)
Τύπος καυσίμου: Βενζίνη / Ντίζελ
Χρήση: Ευέλικτο. φορτηγά αυτής της κατηγορίας μπορούν να χειριστούν μεμονωμένες παλέτες σε φορτωμένα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών

Κατηγορία 6: Τρακτέρ με ηλεκτρικούς κινητήρες και κινητήρα εσωτερικής καύσης
Τύπος Καυσίμου: Ηλεκτρικό, Βενζίνη, Ντίζελ
Χρήση: Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά φορτίων έλξης αντί για την ανύψωση.

Κατηγορία 7: Ανυψωτικά φορτηγά ανώμαλου εδάφους
Τύπος καυσίμου: Βενζίνη / Ντίζελ
Χρήση: Ιδανικό για ξυλεία/ εργοτάξια όπου τα συνεργεία πρέπει να ανυψώσουν οικοδομικά υλικά σε μεγάλα υψόμετρα

Οι 6 τύποι περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων

Σε αυτή την ενότητα εξετάζουμε κάθε τύπο περονοφόρου με περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτή η ενότητα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες του αφιερώματος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς χρειάζεστε για κάθε εργασία που θέλετε να ολοκληρώσετε με την βοήθεια περονοφόρου.

Περονοφόρα ανυψωτικά λιθίου
Το λίθιο είναι το μέλλον, και πολλοί πλέον  χρησιμοποιούν περονοφόρα λιθίου αντί για αυτά που τροφοδοτούνται με παραδοσιακές μορφέςκαυσιμων. Είναι εξίσου ισχυρά και αποτελεσματικά με ένα τυπικό περονοφόρο ανυψωτικό όχημα και συνοδεύονται από όλα τα πρόσθετα που θα περιμένατε σε κάθε τύπο. Τέλος είναι πολύ φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Order Pickers Περονοφόρα
Αυτός oτύπος περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος χρησιμοποιείται για τη συλλογή και παράδοση υλικών από τις αποθήκες. Μπορούν να φτάσουν σε ύψη έως και 10 μέτρα και έχουν σχεδιαστεί για να ανυψώνουν τον χειριστή μέχρι τα ψηλότερα ράφια των αποθηκών ώστε να μπορούν να συλλέγουν αντικείμενα. Ο έξυπνος σχεδιασμός τους δίνει την δυνατότητα να χειριστούν μια ολόκληρη σειρά αντικειμένων και βαρών χωρίς κόπο.

Reach Truck Περονοφόρα
Αυτά χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για εργασίες σε εσωτερικούς χώρους και η κύρια λειτουργία τους είναι να επεκτείνουν μαζικά το ύψος τους και να φτάνουν στα ράφια της αποθήκης με τρόπο που ένα τυπικό φορτηγό απλά δεν μπορεί. Δεν διαθέτουν οροφή πάνω από τον οδηγό, με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται πως ο χειριστής θα έχει εξαιρετική ορατότητα ανά πάσα στιγμή κατά την εργασία.

Counter balance Περονοφόρα
Τα περονοφόρα αυτού του είδους είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέσα σε αποθήκες και άλλες τέτοιες τοποθεσίες, βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους αν η επιφάνεια είναι επίπεδη και σταθερή. Είναι εύκολα στη χρήση και διαθέτουν διπλά πιρούνια στο μπροστινό μέρος του φορτηγού για την ανύψωση και τη μεταφορά φορτίων.
Το counterbalance περονοφόρο διατίθενται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους περονοφόρου, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μοντέλων με τρεις τροχούς.Περονοφόρα ανυψωτικά ανώμαλου εδάφους.
Αυτά είναι ιδανικά για χρήση σε εργοτάξια ή μέρη όπου το εξωτερικό έδαφος είναι πολύ τραχύ και ανώμαλο. Διαθέτουν παχύτερα φουσκωτά ελαστικά για καλύτερη σταθερότητα, καθώς και ισχυρότερο κινητήρα ώστε να μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και πιο δυνατά πάνω από εμπόδια. Είναι προσεκτικά βαθμονομημένα για όλες τις συνθήκες, ενώ πολλά από αυτά μπορούν να χειριστούν εύκολα φορτία τριών τόνων.

Side loaders Περονοφόρα
Αυτά τα περονοφόρα είναι τα καταλληλότερα για εργασίες σε στενούς διαδρόμους και μικρότερες αποθήκες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιρούνια είναι τοποθετημένα στο πλάι του φορτηγού, επιτρέποντάς τους να παραλαμβάνουν φορτία που διαφορετικά θα ήταν αρκετά δύσκολο να μεταφερθούν. Επιπλέον, υπάρχει τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική έκδοση, γεγονός που το καθιστά ένα πιο ευέλικτο όχημα.

Μεγέθη περονοφόρων

Τα περονοφόρα ανυψωτικά διατίθενται σε πολλά μεγέθη, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές διαφορετικές εργασίες. Ενώ κάθε μοντέλο είναι ευέλικτο, το μέγεθος έχει σημασία όταν προσπαθείτε να κάνετε τη δουλειά σωστά. Ένα τυπικό περονοφόρο ανυψωτικό έχει πλάτος περίπου 1.2 ως και 2.20 μέτρα και μήκος τρία μέτρα. Αυτά είναι τα λεγόμενα καλά allrounders περονοφόρα που μπορούν να εκτελέσουν μια ευρεία γκάμα εργασιών.
Ένα περονοφόρο ανυψωτικό εξωτερικού χώρου ή ανώμαλου εδάφους μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα τρία μέτρα σε μήκος και ένα περονοφόρο ανυψωτικό στενών διαδρόμων έρχεται έχει συνήθως μήκος μικρότερο του 1.5 μέτρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά το μέγεθος των διαδρόμων της αποθήκης σας πριν αγοράσετε. Για παράδειγμα, ένα τυπικό περονοφόρο ανυψωτικό θα χρειαζόταν 4 μέτρα σε πλάτος για να στρίψει και να μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
 
Επιπρόσθετα πρέπει να έχετε υπόψη σας και το ύψος. Τα περισσότερα τυπικά περονοφόρα ανυψωτικά μπορούν να φτάσουν σε ύψη 3 ως και 4.6 μέτρα, αλλά υπάρχουν και εξειδικευμένα περονοφόρα ανυψωτικά που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 17 μέτρα. Όλα εξαρτώνται από το είδος των φορτίων που έχετε καθώς και από την περιοχή εργασίας.
 

Πώς να επιλέξετε ένα περονοφόρο ανυψωτικό

Η επιλογή ενός περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος από όλους τους διαφορετικούς τύπους που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι εύκολη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να έχετε υπόψη σας και θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιο θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Είναι οι εξής:
 
 • Προσδιορίστε την απαιτούμενη χωρητικότητα
 • Προσδιορίστε το βάρος του χώρου εργασίας σας
 • Προσδιορίστε το ύψος του χώρου εργασίας
 • Αποφασίστε αν θέλετε να τροφοδοτείται με καύσιμο ή ηλεκτρικό και το είδος του καυσίμου που θέλετε
 • Αναλύστε το έδαφος και ρίξτε μια ματιά σε ποια περονοφόρα ανυψωτικά μπορούν να το αντιμετωπίσουν

Συμπερασματικά

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σχετικά με τα περονοφόρα ανυψωτικά είναι πως οι χειριστές τους πρέπει να έχουν λάβει πλήρη και κατάλληλη εκπαίδευση, ούτως ώστε να είναι σίγουρο πως είναι σε θέση να τα οδηγούν και να μπορούν να τα ελέγχουν με το σωστό τρόπο και με ασφάλεια στον χώρο της εργασίας.
Αν η εταιρεία σας απασχολεί χειριστές περονοφόρων, είναι σημαντικό να είστε απολύτως βέβαιοι πως αυτοί διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για να οδηγούν και να λειτουργούν τα περονοφόρα σας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε