Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το πρωτότυπο «AXL» είναι ένα ακόμη πρωτότυπο –αυτόνομα κινούμενο- φορτηγό από τη Scania, το οποίο ωστόσο δεν απαιτεί την ύπαρξη οδηγού!

Το εν λόγω πρωτότυπο είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις βασικές λειτουργίες ενός χωματουργικού φορτηγού σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως π.χ. ένα λατομείο.

Νέο αυτόνομο όχημα από τη Scania (+video)

13.447 Επισκέψεις στο άρθρο (24/9/2019)

Η Scania συνεχίζει τις προσπάθειες εξέλιξης αυτόνομα κινούμενων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και το τελευταίο… πόνημα της είναι το πρωτότυπο φορτηγό «AXL». Ανακαλύψτε το!

Μετά την παρουσίαση του φουτουριστικού αστικού λεωφορείου «NXT», η Scania συνεχίζει σε αμείωτους την Έρευνα και Εξέλιξη των μελλοντικών προτάσεων της σε ότι αφορά στο αυτόνομα κινούμενα οχήματα που θα προσφέρει στους πελάτες της.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών της σε αυτόν τον τομέα είναι το πρωτότυπο φορτηγό «AXL», για το οποίο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Henrik Henriksson, δήλωσε πως: «… Με το Scania AXL κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην εξέλιξη των μελλοντικών –έξυπνων- συστημάτων μεταφοράς, όπου τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα είναι ζωτικής σημασίας. Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε και να εξελίξουμε διάφορα πρωτότυπα προκειμένου να ελέγξουμε τις δυνατότητες τους και παράλληλα να δείξουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε με την τεχνολογία που κατέχουμε αυτήν τη στιγμή».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως στα μελλοντικά -αυτόνομα κινούμενα- οχήματα, το λογισμικό (software) είναι σε αρκετές περιπτώσεις πιο σημαντικό από το υλισμικό (hardware) και για τον λόγο αυτό, στην παρούσα φάση το πρωτότυπο φορτηγό AXL ελέγχεται από μια προηγμένη μονάδα που του επιτρέπει να κινείται σε ένα περιορισμένο περιβάλλον, όπως είναι π.χ. ένα λατομείο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της Scania, κ. Claes Erixon, αναφέρει πως: «… Ήδη έχουμε να επιδείξουμε αυτόνομα κινούμενα οχήματα που δοκιμάζονται πιλοτικά από πελάτες μας ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχε πάντα θέση για τον οδηγό επί του οχήματος, προκειμένου αυτός να είναι σε θέση να παρέμβει αν αυτό χρειαστεί. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του νέου AXL ωστόσο, η εξέλιξη ενός αυτόνομου οχήματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η απουσία οδηγού αλλάζει πλήρως τα δεδομένα. Αν και έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε όλες τις απαντήσεις. Ωστόσο, μέσω των δοκιμών με πρωτότυπα όπως το AXL, μπορούμε να μάθουμε πολλά περισσότερα, σε σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα».
 
Πως η απουσία οδηγού καλύπτεται από τις τεχνολογικές λύσεις
Τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε δεδομένα που συλλέγουν από ειδικά ραντάρ και κάμερες, προκειμένου να αναγνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο περιβάλλον όπου κινούνται.
Ωστόσο, οι δυνατότητες των εν λόγω συστημάτων είναι περιορισμένες σε ότι αφορά στον εντοπισμό π.χ. πεζών ή μικρών σε διαστάσεις αντικειμένων από μεγάλη απόσταση.
Για παράδειγμα, μια κάμερα μπορεί να αποτυπώσει με ευκρίνεια δυσδιάστατες εικόνες ενός αντικειμένου ωστόσο, για τη μετατροπή των εν λόγω δεδομένων σε τρισδιάστατη μορφή, απαιτείται ιδιαίτερα προηγμένο λογισμικό.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται ένας επιπλέον αισθητήρας που ονομάζεται «LIDAR» (Light Detection And Ranging) προκειμένου να συμπληρωθούν τα… κενά που προκύπτουν από τα δεδομένα που συλλέγουν π.χ. οι κάμερες. Ωστόσο τι συμβαίνει όταν τα δεδομένα που λαμβάνουν οι διάφοροι αισθητήρες του οχήματος δεν είναι συμβατά; Ποιες από τις ενδείξεις θα πρέπει το όχημα να «εμπιστευθεί»;
Στην παρούσα φάση, τα συστήματα και οι πάσης φύσεως κάμερες και αισθητήρες που το πρωτότυπο AXL χρησιμοποιεί για ελέγχει τα όσα συμβαίνουν γύρω του στην διαδρομή που ακολουθεί, καλύπτουν τις απαιτήσεις κίνησης εντός ελεγχόμενου περιβάλλοντος (βλέπε π.χ. λατομείο) και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να κινηθεί σε έναν δημόσιο δρόμο.
Περισσότερα για το πρωτότυπο Scania AXL μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί...