Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Ο πιο ψηλός δρόμος με άσφαλτο της Ελλάδας!

1.647 Επισκέψεις στο άρθρο (3/9/2024)
Ο πιο ψηλός δρόμος με άσφαλτο της Ελλάδας!

Έχοντας να επιδείξει μια τεράστια ιστορία μέσα στο πέρασμα των αιώνων, πρόκειται για ένα δρόμο μοναδικής ομορφιάς. Αυτή είναι η τοποθεσία του…

Τοποθετείται στην «καρδιά» της Πίνδου

Αν θελήσει κανείς να αναζητήσει  τον ψηλότερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο της Ελλάδος, τότε θα χρειαστεί να ταξιδέψει μέχρι τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, στην τοποθεσία κοινώς που χωρίζονται η Ήπειρος και η Θεσσαλία. Εκεί, σε μια διαδρομή που σε κάποιες φάσεις ξεπερνά ακόμα και τα 1.900 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, θα αντικρίσει κάποιος το ένα από τα τρία περάσματα της Πίνδου, το οποίο συνδέει τα χωριά των Τζουμέρκων με τα Βλαχοχώρια των Τρικάλων.
Στη συγκεκριμένη πορεία, λοιπόν, το ψηλότερο σημείο της θα το αντικρίσουμε στον περίφημο Αυχένα του Μπάρου που εδώ και αρκετούς αιώνες αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά περάσματα, καθώς χρησιμοποιείται σταθερά από μεταφορείς και κτηνοτρόφους. Από εκεί και πέρα, η ασφαλτόστρωση του εν λόγω σημείου έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2014, συνδέοντας τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες από τα Τζουμέρκα με την Ανθούσα και το Χαλίκι από τη Θεσσαλία.
Όσο για την ονομασία της συγκεκριμένης περιοχής, οι απόψεις ποικίλλουν, με τις δυο επικρατέστερες θεωρίες να είναι, με βάση το κανάλι UpStories οι εξής: στην πρώτη περίπτωση εικάζεται πως το όνομα Μπάρος αντιστοιχεί στον περίφημο βοσκό που ανακάλυψε, μεταφέροντας τα ζώα του, το πέρασμα. Σύμφωνα πάλι με μια άλλη θεωρεία, η ονομασία προέρχεται από την έκφραση «mula barri», που στα βλάχικα μεταφράζεται ως «κοπάδι μουλαριών».
 

Συνέχεια του άρθρου >>>