Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Πλήθος επιλογών φόρτισης προσφέρονται και στη χώρα μας.

    Τα δεδομένα σχετικά με τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

    33.660 Επισκέψεις στο άρθρο (27/9/2021)

    Όπως και στην περίπτωση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό τύπο καυσίμου για την αυτοκίνηση, έτσι και στην περίπτωση της ηλεκτροκίνησης, μια από τις βασικότερες παραμέτρους που θα επηρεάσουν δραστικά την προώθηση της, εστιάζεται στην εξέλιξη –και κυρίως- στην επάρκεια των σημείων φόρτισης τους, στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια.

    Kοινοποίησε το »
    Σχολιάσε το στο facebook »

    Μπορεί το πλάνο της ΕΕ να… απαιτεί την κυκλοφορία τουλάχιστον 30 εκ. ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030 προκειμένου να καλυφθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων από την αυτοκίνηση (1/3 νέα οχήματα που θα ταξινομούνται στην Ελλάδα έως το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά), ωστόσο, αν δεν διευρυνθεί το δίκτυο των σημείων φόρτισης, τότε θα αποτελέσει μεγάλη τροχοπέδη.

    Με βάση τα όσα έχουν δει το φως δημοσιότητας μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, υπολογίζεται πως το υπάρχον δίκτυο διανομής ενέργειας της χώρας μπορεί να υποστηρίξει έως και 350.000 ηλεκτρικά οχήματα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και χωρίς να προσμετρούνται την περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, που ήδη υλοποιούνται.
    Ας δούμε λοιπόν μαζί, τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο εκ των ήδη υπαρχόντων.
     
    Οικιακή φόρτιση
    Όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα φέρουν ένα καλώδιο φόρτισης που μπορεί να συνδεθεί μεταξύ άλλων με οικιακούς ρευματοδότες προκειμένου το όχημα να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια για να φορτίσει τις μπαταρίες του. Ωστόσο, πρόκειται για την πιο χρονοβόρα διαδικασία και ουσιαστικά ο χρόνος για την πλήρη φόρτιση του οχήματος υπερβαίνει τις 10 ώρες τουλάχιστον.
     
    Ημιταχεία / Κοινόχρηστη φόρτιση
    Οι συσκευές ημιταχείας φόρτισης τοποθετούνται σε κοινόχρηστα σημεία και παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ισχύος από 3,6 – 22kW. Μέσω της οδηγίας 2014/94 ΕΕ που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4439/2016, έχει καθιερωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο ρευματοδέκτη (πρίζα ΕΝ62195-2 Τύπου 2) για όλους τους δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης στις χώρες της ΕΕ. Σε αυτήν την περίπτωση, αναλόγως του οχήματος και της χωρητικότητας των συσσωρευτών του (μπαταρίες), η φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από 1 – 5 ώρες.
     
    Ταχεία φόρτιση
    Τα εν λόγω συστήματα είναι αυξημένων διαστάσεων αλλά και δυνατοτήτων καθώς παρέχουν είτε συνεχές (DC), είτε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) με απόδοση από 50 – 175kW ή έως 44kW αντίστοιχα.
    Όπως είναι φυσικό, συνδέονται με τριφασική παροχή ενέργειας και επιτρέπουν την φόρτιση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος έως στο 80% της χωρητικότητας των μπαταριών του, ακόμη και σε λιγότερο από 1 ώρα! Σε ότι αφορά στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στην παρούσα φάση προσφέρουν τα οχήματα τους με δύο βασικά πρότυπα βύσματος και συστήματος ταχυφόρτισης με συνεχές ρεύμα. Αναλόγως της εταιρείας, αυτά είναι τα «CHAdeMO» και «CCS», με το δεύτερο να είναι το επικρατέστερο.
     
    Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτισης
     Επιγραμματικά, οι παράγοντες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
    • Χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος
    • Τύπος παροχής ρεύματος (AC/DC: εναλλασσόμενο / συνεχές)
    • Η μέγιστη ισχύς φόρτισης που μπορεί να διαχειριστεί το όχημα
    • Το διαθέσιμο σημείο φόρτισης (τύπος, ισχύς)
    • Το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας
    • Η θερμοκρασία της μπαταρίας κατά τη φόρτιση.

    Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το είδος του φορτιστή, η απόδοση / ισχύς του, μονοφασικός ή τριφασικός φορτιστής ή τα διάφορα επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει (σύστημα διαχείρισης φόρτισης κ.ο.κ.), η εγγύηση κ.ο.κ., είναι φυσικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν / επιλυθούν με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού που θα ελέγξει την εγκατάσταση και θα αναλάβει την τοποθέτηση του, προκειμένου να λειτουργήσει με την βέλτιστη απόδοση, αξιοπιστία και φυσικά ασφάλεια.
    Παρακάτω ακολουθούν συγκεκριμένες προτάσεις φορτιστών που επιλέξαμε για εσάς…

    Kοινοποίησε το »
    Σχολιάσε το στο facebook »