Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με το παρκάρισμα κοντά σε διαβάσεις πεζών, στάσεις, φανάρια, ράμπες ΑΜΕΑ κλπ. Και το γεγονός ότι πολλοί δεν τους τηρούν, δεν είναι δικαιολογία για να μη γνωρίζεις!
Σύμφωνοι, το παρκάρισμα στους ελληνικούς δρόμους δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, αυτό δεν είναι επιχείρημα για να παρατάς το όχημά σου όπου βρεις και όπου θέλεις, δίχως να υπολογίζεις τις όποιες – αρνητικές - συνέπειες.
Κατά επέκταση, το να βλέπει κανείς οχήματα που οι κάτοχοί τους τα έχουν παρκάρει πάνω σε ράμπες ΑΜΕΑ, στάσεις λεωφορείων, γωνίες και διαβάσεις, εκτός από ασυνείδητο είναι και παράνομο, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να παρέχει ξεκάθαρες κατευθύνσεις ως προς τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι μας λέει ο Κ.Ο.Κ.;
Το άρθρο 34 στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρο αναφορικά με το τι απαγορεύεται κατά τη στάση ή στάθμευση εντός του αστικού ιστού.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η στάση ή στάθμευση:
-Σε θέση που σταθμεύει άλλο όχημα κανονικά και παρεμποδίζεται να ξεπαρκάρει.
-Σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων, πριν ή μετά από πυροσβεστικά σημεία.
-Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης TAXI.
-Στις εισόδους & εξόδους πεζόδρομων ως και πάνω σε αυτούς.
-Πριν από την είσοδο και έξοδο της προοριζόμενης για τη διακίνηση ασθενών προς και από νοσοκομεία ή κλινικές και σταθμούς πρώτων βοηθειών εν γένει.
-Επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από αυτές.
-Σε απόσταση μικρότερη των δώδεκα μέτρων από στάσεις αστικών, υπεραστικών και ηλεκτροκίνητων λεωφορείων & τραμ.
-Σε απόσταση μικρότερη των είκοσι μέτρων από το φανάρι και δώδεκα μέτρων από πινακίδα STOP ως και σε θέση όπου το όχημα κρύβει τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
-Σε απόσταση μικρότερη των δεκαπέντε μέτρων πριν & μετά τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις.
-Μπροστά από την είσοδο και την έξοδο ιδιωτικής θέσης parking ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος ή η έξοδος των οχημάτων.
-Σε ράμπα διάβασης ατόμων με αναπηρία ή τυφλών και σε απόσταση μικρότερη των 0,50 μ. εκατέρωθεν αυτής.
-Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία, αλλά και σε χώρους στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με αναπηρία.
-Πάνω και κάτω από γέφυρες, εκτός αν υπάρχουν χώροι που προορίζονται ειδικά για στάθμευση.
-Σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς, ως και ποδηλατοδρόμους, εκτός βεβαίως αν επιτρέπεται η στάθμευση σε αυτούς με ειδική σήμανση.
«Τσούζει» το πρόστιμο
Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αγνοήσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω κανόνες και παρκάρει παράνομα, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα τη βγάλει φθηνά, μιας και το πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ – ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 150 ευρώ.
Συνεπώς, αν δεν προσέξεις που παρκάρεις, ενδέχεται να την… πληρώσεις.