Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σε ένα ακόμη πιλοτικό πρόγραμμα «platooning», αυτήν τη φορά στη Μ. Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει η DAF Trucks.

«Συρμοί φορτηγών» στην M. Βρετανία

2.809 Επισκέψεις στο άρθρο (5/9/2017)

Η DAF Trucks θα συμμετάσχει σε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα εξέλιξης της διαδικασίας «platooning», αυτήν τη φορά στους δρόμου της Μ. Βρετανίας, με τη συμμετοχή πολλών ακόμη εταιρειών.

Η DAF Trucks αναμένεται να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα εξέλιξης των «συρμών φορτηγών» (ή platooning, όπως είναι ο όρος που έχει κυριαρχήσει πανευρπωπαϊκά).
Η Ολλανδική εταιρεία επιλέχθηκε από το ινστιτούτο «TRL» (Transport Reasearch Laboratory), μαζί με τις εταιρείες TNO, Ricardo και DHL, για να συμμετάσχουν στο νέο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών της Μ. Βρετανίας. Τα πρώτα δύο φορτηγά της DAF Trucks θα αρχίσουν την πιλοτική λειτουργία τους μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία «platooning», αξίζει να αναφέρουμε πως ουσιαστικά, αφορά στην κίνηση δύο ή και περισσότερων οχημάτων σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους. Στην πράξη αυτό απαιτεί τη χρήση ειδικών –νέου τύπου- εφαρμογών διασύνδεσης μέσω Wifi, κάμερες και ραντάρ, που επιτρέπουν στα φορτηγά που ακολουθούν να ενημερώνονται άμεσα (σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου) για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην ταχύτητα κίνησης (και όχι μόνο) του προπορευόμενου οχήματος. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει ουσιαστικά σε όλα τα οχήματα που συμμετέχουν στον «συρμό» να αντιδρούν σχεδόν ταυτόχρονα (συγχρονισμένα) π.χ. σε μια μείωση της ταχύτητας του συρμού ή στην ανάγκη αλλαγής πορείας.
Δεδομένης της εξαιρετικά μικρής απόστασης ασφαλείας που τηρείται μεταξύ των οχημάτων εντός του συρμού, μειώνεται σημαντικά η αντίσταση που όλα τα οχήματα (εκτός του πρώτου) δέχονται από τον αέρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης κατανάλωσης τους έως και κατά 10%! Παράλληλα, βελτιώνεται σημαντικά και η κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων ενώ παράλληλα, σαφή είναι και τα οφέλη σε ότι αφορά στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Φυσικά, σε έναν συρμό που αποτελείται από φορτηγά τα οποία κινούνται μαζί σε ένα κοινό σημείο του οδικού δικτύου, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου τους, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εισέλθουν και επιβατικά οχήματα. Μάλιστα, χάρη στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που ενσωματώνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναλαμβάνουν τον έλεγχο των οχημάτων κατά τη διάρκεια του platooning, τα οχήματα είναι σε θέση να αντιδράσουν π.χ. σε μια ξαφνική ανάγκη μείωσης της ταχύτητας κίνησης του συρμού, σε χρονικό διάστημα 25 μικρότερο από την ταχύτερη αντίδραση που μπορεί να έχει π.χ. ένας αθλητής!