Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Αίσθηση θέλει να προκαλέσει η Daimler Truck στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με τα χαρακτηριστικά του αυτόνομου φορτηγού Επιπέδου 4 που εξελίσσει.
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αίσθηση θέλει να προκαλέσει η Daimler Truck στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με τα χαρακτηριστικά του αυτόνομου φορτηγού Επιπέδου 4 που εξελίσσει.

Το πιο προηγμένο αυτόνομο φορτηγό θα είναι της Daimler

3.237 Επισκέψεις στο άρθρο (8/12/2021)

Με βάση το Freightliner Cascadia, η Daimler Truck αναπτύσσει μια επεκτάσιμη πλατφόρμα αυτόνομου φορτηγού Επιπέδου 4, που φέρει μια σειρά από καινοτόμες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αποφεύγονται οι πιθανές αστοχίες σε κρίσιμους τομείς της αρχιτεκτονικής του.

Η Daimler Truck αναπτύσσει μια επεκτάσιμη πλατφόρμα αυτόνομου φορτηγού που είναι απόλυτα κατάλληλη για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 SAE, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων που η μηχανική τα αποκαλεί «πλεονασμού» (redundancy systems) τα οποία απαιτούνται για την επίτευξη ασφαλών και αξιόπιστων λειτουργιών.

Δύο συσκευές ελέγχου εξασφαλίζουν τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος πέδησης. Δεξιά βρίσκεται το κύριο σύστημα και αριστερά το «πλεονάζον», που αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση που το βασικό αποτύχει.

Δύο συσκευές ελέγχου εξασφαλίζουν τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος πέδησης. Δεξιά βρίσκεται το κύριο σύστημα και αριστερά το «πλεονάζον», που αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση που το βασικό αποτύχει.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Σημειώνεται, πως στη μηχανική ο πλεονασμός είναι η επανάληψη κρίσιμων στοιχείων ή λειτουργιών ενός συστήματος με σκοπό την αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος, συνήθως με τη μορφή ενός αντιγράφου ασφαλείας ή ασφαλούς αποτυχίας.
 
Έτσι λοιπόν, οι τέσσερις βασικοί τομείς με «πλεονάζουσα» αρχιτεκτονική του αυτόνομου φορτηγού είναι το σύστημα πέδησης, το σύστημα διεύθυνσης, το δίκτυο χαμηλής τάσης ισχύος και οι επικοινωνίες δικτύου. Σε περίπτωση που κάποιο από τα κύρια συστήματα αντιμετωπίσει σφάλμα, το όχημα Επιπέδου 4 θα μπορεί να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να αναπτύσσει τα εφεδρικά του συστήματα για τον ασφαλή έλεγχο του φορτηγού. Εάν ένα σφάλμα κριθεί κρίσιμο για τη λειτουργία του οχήματος, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα επιτρέψει στο φορτηγό να ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο ασφαλείας και να μπορεί να εκτελέσει έναν «ελιγμό ελάχιστου κινδύνου» για να σταματήσει με ασφάλεια.
 
Η πλατφόρμα φορτηγών Level 4 της Daimler Truck βασίζεται στο Cascadia της Freightliner, της αμερικάνικης δηλαδή εταιρείας που ανήκει στον γερμανικό όμιλο. Το σασί εξελίσσεται από τη θυγατρική της Google εταιρεία, Waymo, ενώ μια πρώτη έκδοση του φορτηγού έχει ήδη παραδοθεί φέτος και αποτελεί μέλος του στόλου Waymo Via, ενσωματώνοντας το Waymo Driver, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που διαθέτει η εν λόγω εταιρεία.
 

Οι δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή αστοχιών


Περισσότερες από 1.500 νέες και μοναδικές απαιτήσεις έχουν εντοπιστεί από την Waymo Via, με την ομάδα μηχανικών της Daimler Trucks North America LLC (DTNA) να αναπτύσσει και να εφαρμόζει αυτές τις απαιτήσεις κατά τη διαδικασία εξέλιξης του οχήματος. Για παράδειγμα, ενώ τα σημερινά πνευματικά συστήματα πέδησης έχουν λειτουργικά χαρακτηριστικά αστοχίας, τα οχήματα Επιπέδου 4 της Daimler Truck διαθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ηλεκτρονικού πλεονασμού, χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου (ECU) - ένα κύριο και ένα δευτερεύον σύστημα. Μαζί, εξασφαλίζουν πλήρη απόδοση πέδησης, για την ασφαλή εκτέλεση ενός ελιγμού ελάχιστου κινδύνου σε περίπτωση που ένα σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.
 
Η ίδια λογική ισχύει και για το σύστημα διεύθυνσης που έχει βελτιωθεί με δύο σερβοκινητήρες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής ή υδραυλικής βλάβης, ο εφεδρικός σερβοκινητήρας λαμβάνει επίσης τη ζητούμενη γωνία διεύθυνσης από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης και μπορεί να αντιδράσει ανάλογα. Η συνεχής επικοινωνία μεταξύ αυτών των βασικών συστημάτων διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει απώλεια κρίσιμης ροής πληροφοριών μεταξύ των συσκευών ελέγχου.
 
Η Daimler Truck έχει συμπεριλάβει ένα δευτερεύον δίκτυο επικοινωνίας σε βασικές συσκευές, το οποίο προστατεύεται επίσης από απαιτήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Όσον αφορά την απαιτητική κατανάλωση ενέργειας από όλες τις ECU και τους αισθητήρες σε ένα αυτόνομο φορτηγό, απαιτείται ένα στιβαρό δίκτυο χαμηλής τάσης, το οποίο αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την DTNA για να εξασφαλίζει τη σταθερή ροή ενέργειας σε κρίσιμα συστήματα.
 
Σε συνδυασμό με ένα λογισμικό αυτόνομης οδήγησης τρίτης εταιρείας, αυτή η πλεονάζουσα πλατφόρμα σασί φορτηγού προσφέρει στους πελάτες πλήρεις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου SAE 4. Ως μέρος της διττής στρατηγικής της Daimler Truck, ο κατασκευαστής φορτηγών συνεργάζεται με δύο ισχυρούς αυτόνομους τεχνολογικούς συνεργάτες, τη Waymo και την Torc Robotics, προσφέροντας πολλαπλές διαδρομές ώστε αυτή η τεχνολογία να λανσαριστεί στην αγορά. Η Daimler Truck έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει και να κλιμακώνει την πλατφόρμα πλαισίου φορτηγού επιπέδου 4 στις προδιαγραφές αυτόνομης οδήγησης και των δύο τεχνολογικών συνεργατών.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε