Karsan e-ATAK: Στην Ιταλία το αυτόνομο λεωφορείο των Τούρκων!
Έρευνα: Τι επιφυλάσσει το μέλλον στην τεχνολογία των μπαταριών;
Πόσο επηρεάζουν οι ελλιπείς μεταφορές το βιοτικό επίπεδο & την αγορά;
Γιατί ο εξηλεκτρισμός των Μεταφορών θα μπορούσε να δώσει σημαντικές λύσεις;
Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι υποδομές φόρτισης;
Χρήσιμα στοιχεία για την… ένδεια των Μεταφορών στην ΕΕ σήμερα
Πρόσφατες διεθνείς αναλύσεις ιδρυμάτων & οργανισμών που ασχολούνται με τον τομέα των Μεταφορών, έρχονται να επισημάνουν ένα –έτσι και αλλιώς γνωστό- πρόβλημα που σχετίζεται με τις ελλιπείς μεταφορές (εμπορευματικές & επιβατικές) και το πώς αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων (όλων των τύπων).
Από τη στιγμή λοιπόν που τα μεταφορικά μέσα δεν είναι επαρκή, διαθέσιμα ή με προσιτό κόστος (αγοράς/χρήσης), η «κινητικότητα» τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς επιβραδύνεται με σαφή αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που η ΕΕ έχει θέσει για πλήρη εξηλεκτρισμό όλων των τύπων των οχημάτων μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, είναι σαφές πως τα ηλεκτρικά οχήματα (Ι.Χ., Vans, Φορτηγά, Λεωφορεία κ.ά.) εκτός από την μείωση των εκπομπών ρύπων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην βελτίωση των Μεταφορών.
Μπορεί το κόστος αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων να είναι ακόμη υψηλότερο από το αντίστοιχο των συμβατικών, ωστόσο είναι σαφές πως το Συνολικό Κόστος Χρήσης / Συντήρησης τους είναι σημαντικά μειωμένο. Επιπρόσθετα, όλα τα σχέδια βελτίωσης και ανάπτυξης των αστικών logistics, προϋποθέτουν νέας τεχνολογίας επαγγελματικά οχήματα, κατά βάση μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Η ανάπτυξη του δικτύου των δημόσιων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων επιβάλλεται να επιταχυνθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Προκειμένου όμως να αποδώσει η ενεργειακή μετάβαση στις μεταφορές, εκτός από την εξέλιξη των οχημάτων, επιβάλλεται και η –ταυτόχρονη- ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης και μάλιστα, σε ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από τους τωρινούς.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, για τα Ι.Χ. οχήματα & τα ελαφρά επαγγελματικά (LCVs, Vans) απαιτούνται περίπου 1,2 εκ. δημόσια σημεία φόρτισης ανά έτος ως το 2030. Στην παρούσα φάση, τίθενται σε ισχύ (στο δίκτυο) μόλις 210.000 δημόσιοι φορτιστές…
Στην πράξη, ήδη ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν βρει αρκετούς νέους τρόπους, πέραν της επιδότησης αγοράς ενός νέου EV οχήματος (βλέπε «Κινούμαι Ηλεκτρικά»), για να προωθήσουν και την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας όπου η επένδυση για την εγκατάσταση Δ.Σ.Φ.Η.Ο. αποσβένεται μέσα σε μια 3ετία. Σε κάθε περίπτωση, το νομοθετικό πλαίσιο των χωρών – μελών της ΕΕ θα πρέπει να προσανατολίζεται στο «δικαίωμα-στη-φόρτιση» («Right-to-plug») όλων όσων επιθυμούν να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση.
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - pro.autotriti.gr