Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η… νέα εποχή για τα βαριά φορτηγά

5.422 Επισκέψεις στο άρθρο (18/11/2014)

Ο κλάδος των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων εξελίσσεται διαρκώς και πλέον, τα κορυφαία σύγχρονα μοντέλα προσφέρουν επίπεδα άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας, εφάμιλλα ή και καλύτερα με των επιβατικών οχημάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Volvo Trucks, η οποία με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη «I-Shift Dual Clutch», δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες στο προσεχές μέλλον.

4Το βασικότερο στοίχημα προκειμένου να εξελιχθεί περαιτέρω ο κλάδος των χερσαίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών (όπου δραστηριοποιούνται και οι πάσης φύσεως κατηγορίες φορτηγών) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια κατά την κίνηση των μεγάλων αυτών οχημάτων στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της ΕΕ και η μείωση του Συνολικού Κόστους Ιδιοκτησίας τους, μια έννοια – μόδα αυτόν τον καιρό η οποία ωστόσο, περιλαμβάνει μέσα της σημαντικές παραμέτρους όπως το κόστος αγοράς, μεταπώλησης, συντήρησης, χρήσης κ.ά.
Σε ότι αφορά στην πρώτη περίπτωση, διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως ο ρόλος του οδηγού και στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο «αδύναμο» κρίκο στην αλυσίδα της διασφάλισης της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της ΕΕ. Αντίστοιχα όμως, ο χειρισμός του οχήματος κάτω από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (οδικού δικτύου, φορτίου κ.ά.) πολλές φορές εγκυμονεί προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την φθορά των μηχανικών του μερών, την αύξηση του κόστους χρήσης του (καύσιμα, αναλώσιμα) και φυσικά της συντήρησης ή ακόμη και της επισκευής του, εξαιτίας και πάλι της απόσπασης της προσοχής του οδηγού, της απειρίας του, της κούρασης κ.ά.
Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η αποδοτικότητα των φορτηγών επιβάλλεται να βελτιωθούν οι «συνθήκες εργασίας» των οδηγών τους. Οι οδηγοί επιβάλλεται να πάψουν να είναι… φορτηγατζήδες και να μεταβληθούν σε μεταφορείς που καλούνται να μεταφέρουν φορτία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» με την βέλτιστη ταχύτητα, με το μικρότερο δυνατό κόστος και την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια για όλους. Για να γίνει όμως αυτό, οι οδηγοί επιβάλλεται να έχουν στη διάθεση τους όλα τα εχέγγυα για να το πράξουν.
Μπορεί στο μέλλον, οι συνθήκες να ωριμάσουν και τα οχήματα (πάσης φύσεως) να μην απαιτούν πλέον οδηγό για να μεταφέρουν επιβάτες και φορτία. Ωστόσο μέχρι τότε, τη λύση σε όλα τα παραπάνω μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης των οχημάτων και της υποβοήθησης του έργου του οδηγού με καινοτομίες που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί απόλυτα στο ρόλο που προαναφέραμε.


Στρώνοντας τον δρόμο για το μέλλον
Αυτό ακριβώς είναι και το σκεπτικό πίσω από την παρουσίαση του νέου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, του πρώτου στη κατηγορία των βαρέων φορτηγών, που εξέλιξε η Volvo Trucks. To Volvo I-Shift Dual Clutch παρουσιάστηκε για να κάνει τα φορτηγά της Volvo Trucks πιο άνετα στην οδήγηση και πιο αποδοτικά. Παρουσιάστηκε για να προσφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους οδηγούς τους. Παρουσιάστηκε για να επιβεβαιώσει πως η Volvo Trucks πρωτοστατεί στην έρευνα και εξέλιξη νέων τεχνολογιών στα βαρέα οχήματα.
Τέλος, κατά τη γνώμη μας, το νέο κιβώτιο της Volvo Trucks με το οποίο είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή κατά την πρόσφατη παρουσίαση του στη νότια Ισπανία, είναι μια απτή ένδειξη του οράματος της σουηδικής εταιρείας για το αύριο των Μεταφορών και πιστέψτε μας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και ενθουσιασμένους με την συγκεκριμένη προοπτική.