Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Συνδεδεμένος αστερισμός!

6.586 Επισκέψεις στο άρθρο (13/4/2016)

Η πλήρης διασύνδεση και συνεχής ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών οχημάτων, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα στην βελτίωση των οδικών μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Mercedes-Benz μας δείχνει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου για τους εκπροσώπους του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο, η Daimler Trucks παρουσίασε τις προτάσεις και βλέψεις της αναφορικά με τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης των οδικών μεταφορών στο… όχι και τόσο μακρινό μέλλον. 

Η σημασία της συνδεσιμότητας και το «Internet of things» 
Όπως το διαδίκτυο έχει κατορθώσει να φέρει πιο κοντά δισεκατομμύρια ανθρώπους, όπου και αυτοί βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, έτσι και το «Internet of things» (Το διαδίκτυο των συσκευών) μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας μας παρέχοντας σε όλες τις συσκευές και τις υποδομές να μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους, λαμβάνοντας και μεταδίδοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. 
Μέσω της πλήρους διασύνδεσης όλων των συσκευών, συμπεριλαμβανομένων π.χ. και των φορτηγών οχημάτων, αναμένεται να βελτιωθούν θεαματικά οι διαδικασίες logistics σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος όλων. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα φορτηγό που θα μπορεί να επικοινωνεί τόσο με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου όσο και με τις υποδομές του οδικού δικτύου, εναλλάσσοντας συνεχώς τις παραμέτρους του δρομολογίου του ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ενημερώνοντας για την κατάσταση του φορτίου ή του οδηγού, προειδοποιώντας για τυχόν απρόοπτα όπως π.χ. ένα τροχαίο ατύχημα κ.ο.κ. Κάλλιστα θα μπορούσε την ίδια στιγμή να ενημερώνει την μεταφορική εταιρεία αλλά και το δίκτυο service του κατασκευαστή του, για τις τυχόν εργασίες συντήρησης – επισκευής που έχουν προκύψει και να κλείνει και ραντεβού! 
Η Daimler Trucks, αποτελεί μια εκ των κορυφαίων κατασκευαστών βαρέων επαγγελματικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, καθώς από το 2013 έχει να επιδείξει περισσότερα από 365.000 οχήματα που είναι συνδεδεμένα σε έναν τεράστιο… αστερισμό. 

Παραδείγματα πλήρους διασύνδεσης που ήδη εφαρμόζονται
Η δυνατότητα λήψης, διαβίβασης και ανάλυσης δεδομένων μεταξύ διάφορων πηγών είναι μια διαδικασία πάνω στην οποία η Daimler Trucks έχει ήδη να επιδείξει σημαντικές εξελίξεις. 
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε τη δυνατότητα «επικοινωνίας» των επιμέρους μηχανικών τμημάτων ενός οχήματος (κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων, σύστημα πλοήγησης κ.ο.κ.) προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή οικονομία καυσίμου κατά τη διάρκεια του δρομολογίου. 
Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες διαχείρισης στόλου και τηλεματικής που προσφέρονται μέσω του FleetBoard ενώ η πιο πρόσφατη εφαρμογή εστιάζεται στη δυνατότητα κίνησης των φορτηγών σε συρμούς οχημάτων (platooning) που ήδη είναι σε θέση να προσφέρει την ασφαλή –και πιο αποδοτική- διενέργεια δρομολογίων με αυξημένη αποδοτικότητα για ασφάλεια.